546.Only Planet Climate Guide for the 21st Century
In Tim van Hattum's book the 'Only Planet Climate Guide for the 21st Century' I take you in 7 routes on a journey to a hopeful future. The solutions for climate mitigation and adaptation are already available and nature-based solutions are promising climate solutions additional to a rapid shift away from burning fossil fuels. With colleagues I developed a nature-based vision for The Netherlands in 2120. It inspired many professionals, policy makers and citizens to start acting today and cocreate the future we want together!
Let’s explore the potential of nature to improve the quality of life together!
https://www.wur.nl/nl/personen/tim-van-hattum-1.htm
Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een toekomstbeeld voor Nederland geschetst: een land waar biodiversiteit bloeit, de natuur vrij spel heeft en water de ruimte heeft om te stromen. Deze natuurlijke aanpak kan worden toegepast op elk land of elke regio. Stel je voor hoe de wereld eruit kan zien als we deze vanaf vandaag vormgeven vanuit een nature-based perspectief.
Bezoek www.wur.nl/Nederland2120 om te lezen over onze wereldwijde nature-based solutions voor klimaat en biodiversiteit.
https://magazines.wur.nl/climate-solutions-en/welcome/
Zo groen kan Nederland (en de wereld) eruit zien in 2120
https://historiek.net/de-schoonheid-van-het-groningse-wierdenlandschap-ontleed/152696/
In het tweede deel van het boek trekt Westerink door dit lege landschap van voormalige kwelders, maren en wierden. Na lezing weet je niet zo goed of het glas nu half vol of leeg is. Moeten we vooral blij zijn met de onverstoorde schoonheid van bijvoorbeeld Middag-Humsterland in het Westerkwartier? Of vooral betreuren dat de industrialisatie ten oosten van Delfzijl in de jaren zestig en zeventig letterlijk het einde betekende van gave wierdedorpjes als Heveskes, Weitwerd en Oterdum? En wat doen de talloze windmolens en energiecentrales met de horizon in het Eemshavengebied?
https://terpenonderzoek.nl/wp-content/uploads/2023/10/Nieuwsbrief-26-maart-2022-.pdf
http://landschapsgeschiedenis.nl/deelgebieden/6-Lauwersland.html
https://ubbega.nl/landschap/wierden/
Er gaat niets boven Groningen | Reitdiep, Ivo Vrancken Beeldmaker, 5 februari 2012.
https://rosendalprodukties.nl/category/kunstvloed/
Deze CIRCL College Tour is opgenomen in Sustainalab Amsterdam! Met in deze aflevering Tim van Hattum (Wageningen University & Research). Henk Hofstede (Sectorbank Retail ABN AMRO) gaat in gesprek met Tim over de uitdagingen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Maar hij gaat vooral dieper in op de oplossingen. Tim schetst zeven routes voor een hoopvolle toekomst en laat zien waarom Nederland de koploper in groene klimaatoplossingen kan worden.
maatverandering is in brede zin elke verandering in weer of klimaat over een lange periode in de geschiedenis van de Aarde.
In deze video vertelt Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij Wageningen University & Research over het belang van het schetsen van een positief toekomstperspectief om iedereen mee te krijgen in het bestrijden van klimaatverandering.
In februari 2023, tijdens de Week van de Circulaire Economie, vond de Purpose Winter School plaats. Hier vertelden vier experts hoe zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen en hoe zij te midden van complexiteit positieve impact weten te maken.
De Purpose School wordt georganiseerd in samenwerking met THRIVE Institute.
De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad is nog mogelijk, de oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan zijn beschikbaar, en de natuur zal daar een essentiële rol in moeten spelen. Dat is de boodschap van 'Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw' (https://bit.ly/3tuKekZ), het boek van Tim van Hattum van Wageningen University and Research (WUR). Over de oplossingen vertelt hij in het Radio1-programma 'Vroege Vogels' op 13 november 2022.
De beschikbare oplossingen bundelde Van Hattum in zeven thema's of zogenoemde 'routes'. Denk aan het creëren van een circulaire economie, het duurzaam beheren van water en het vergroenen van steden. Elke route geeft de oplossingen weer en laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat we deze routes al zijn ingeslagen. Volgens Van Hattum is het alleen maar nodig een extra tandje bij te zetten.
Terugkerend thema is het weer in balans komen met de natuur. Het beschermen van natuur en tegengaan van klimaatverandering gaan hand in hand, aldus de klimaatwetenschapper. Bekend voorbeeld is het planten van bossen, waarbij veel koolstof opgeslagen wordt. Daarnaast levert natuur ons andere diensten als het zuiveren van lucht en water, het bestuiven van planten en het tegengaan van erosie. De rol van technische oplossingen is groot volgens Van Hattum, maar op zichzelf niet voldoende.
Een opvallende route is het verleggen van onze focus van welvaart naar welzijn. Hierbij zouden onze gezondheid, geluk en welzijn belangrijke pijlers moeten worden binnen economische ontwikkeling. ,,Meer tijd, minder spullen, meer zingeving en een sterkere relatie met de natuur dragen bij aan ons welzijn en dat van onze planeet", schrijft hij in zijn boek.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-TN_M4TSxPl11DZW_vNcZ_ZAT331jvq
Van Hattum is positief gestemd over de toekomst; het tij is nog te keren. Nederland kan daarbij het ultieme gidsland zijn. We hebben als laaggelegen land direct te maken met zeespiegelstijging én bij ons is de kennis en het geld aanwezig. Zaak is nu dat we snel actie ondernemen. ,,We moeten alles op alles zetten op de opwarming te beperken tot 1,5 graad, maar als dat niet lukt moeten we alles doen om elke tiende graad te beperken. Elke graad telt!", aldus Van Hattum.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-TN_M4TSxPl11DZW_vNcZ_ZAT331jvq
Een boekpresentatie met nagesprek: Hoe gaan we met zeven natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst voor onze planeet? Met Tim van Hattum.
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Droogte, overstromingen, bosbranden; we staan aan de vooravond van enorme uitdagingen. Hoewel de zorg groot is, zijn de meeste oplossingen om klimaatverandering aan te pakken al beschikbaar. In het nieuwe boek Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw neemt Tim van Hattum ons in zeven routes mee naar een wereld waarin de balans met de natuur hersteld is. Met inspirerende voorbeelden die laten zien dat de transitie al in gang gezet is. In dit programma presenteert Tim van Hattum zijn boek en zoomen we met verschillende experts in op deze routes naar een hoopvolle toekomst. Wat moet er de komende jaren gebeuren om onze wereld weer in balans te brengen?
Klik hier voor meer informatie over het programma: https://dezwijger.nl/programma/only-p...
Vandaag was de afsluiting van fase 1 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma innovatieproject hashtag#FutureDikes. Op het symposium werden aan een betrokken publiek de resultaten getoond. Zijn soortenrijkdom rivierdijken net zo veilig als de reguliere vaak soortenarme grasdijken langs de rivier? Dat zijn ze! Dat zet de deur open naar de ontwikkeling en aanleg van vele kilometers sterke biodiversiteit dijken die niet alleen veilig en robuust zijn, maar ook de ecologie van het landschap ondersteunen. Een enorme opgave maar een nog grotere kans! Met fase 2 van FutureDikes hopen we vanuit de wetenschap dijkbeheerders en waterschapsbestuurders te ondersteunen in hun ambitie door toegepast onderzoek naar biodiverse, bloemrijke dijken.
Op www.ru.nl/futuredikes lees je de populaire samenvatting van de resultaten van FutureDikes. Dit aantrekkelijke boekje werd vandaag door oud-deltacommissaris Peter Glas in ontvangst genomen. En ben je benieuwd naar welke plantensoorten op jouw dijk staan, kijk op https://lnkd.in/epHXMsJa. NOS publiceerde er een mooi artikel over op https://nos.nl/l/2523118 of kijk het nos achtuurjournaal van 4/6/2024.
KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdf
-
Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden
Jan van der Winden verteld over zijn werk als vogelonderzoeker en het gebruik van verschillende zendermethodes.Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden
-
Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge
Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge
-
ing Walvispoep door Frank Zanderink
ing Walvispoep door Frank Zanderink
-
Essentaksterfte door Chris Hartman
Essentaksterfte door Chris Hartman
-
Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21
Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21
KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdfNationaal Park Drentsche Aa geeft 2x per jaar het magazine "Doorstroom" uit. Met de nieuwsbrief informeren we bewoners over projecten en plannen binnen Nationaal Park. Niet bewoners kunnen zich via het secretariaat aanmelden voor een abonnement. Een digitale versie is op deze pagina te downloaden.
https://www.drentscheaa.nl/actueel/doorstroom-magazine/De Nationaal Park Drentsche Aa 'Op Stap krant' is verkrijgbaar bij Drentsche Aa ondernemers.
Deze informatiekrant staat boordevol informatie over activiteiten, natuur en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Haal de krant met gebiedskaart en activiteitenoverzicht bij een van de gebiedsondernemers of Drentsche Aa gastheren.
De 'Op Stap' krant is ook digitaal beschikbaar. https://www.drentscheaa.nl/divers/'-stap'-krant/- Doorstroom 42 (pdf, 4.6 MB)
- Doorstroom 41 (pdf, 3.2 MB)
- Doorstroom 40
- Doorstroom 39 (pdf, 12 MB)
- Doorstroom 38 (pdf, 26 MB)
- Doorstroom 37 (pdf, 27 MB)
- Doorstroom 36 (pdf, 2.1 MB)
- Doorstroom 35 (pdf, 2 MB)
- Doorstroom 34 (pdf, 1.4 MB)
- Doorstroom 33 (pdf, 1.7 MB)
- Doorstroom 32 (pdf, 1.5 MB)
- Doorstroom 31 (pdf, 1.3 MB)
- Doorstroom 30 (pdf, 1.8 MB)
- Doorstroom 29 (pdf, 1.6 MB)
- Doorstroom 28 (pdf, 1.5 MB)
- Doorstroom 27 (pdf, 1.5 MB)
- Doorstroom 26 (pdf, 1.3 MB)
- Doorstroom 25 (pdf, 1.6 MB)
- Doorstroom 24 (pdf, 1.3 MB)
- Doorstroom 23 (pdf, 2.1 MB)
- Doorstroom 22 (pdf, 1.4 MB)
- Doorstroom 21 (pdf, 2.1 MB)
- Doorstroom 20 (pdf, 3.3 MB)
- Doorstroom 19 (pdf, 3 MB)
- Doorstroom 18 (pdf, 2.1 MB)
- Doorstroom 17 (pdf, 1.6 MB)
- Doorstroom 16 (pdf, 1.8 MB)
- Doorstroom 15 (pdf, 2.3 MB)
- Doorstroom 14 (pdf, 3.1 MB)
- Doorstroom 13 (pdf, 1.8 MB)
- Doorstroom 12 (pdf, 2 MB)
- Doorstroom 11 (pdf, 3.2 MB)
- Doorstroom 10 (pdf, 2.7 MB)
- Doorstroom 9 (pdf, 7.7 MB)
- Doorstroom 8 (pdf, 1.3 MB)
- Doorstroom 7 (pdf, 2.8 MB)
- Doorstroom 6 (pdf, 1.3 MB)
- Doorstroom 5 (pdf, 934 kB)
- Doorstroom 4 (pdf, 765 kB)
- Doorstroom 3 (pdf, 675 kB)
- Doorstroom 2 (pdf, 434 kB)
-
UITSTROOMBAK
https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/7i-20150101-Watersysteemplan-Drentsche-Aa-2008.pdf
Magazin Natuurlijk Zuidlaren IVN
Twee keer per jaar brengt de afdeling Zuidlaren het eigen tijdschrift Natuurlijk Zuidlaren uit.
Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2024
Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2023
Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2023
Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2022
Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2022
Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2021
Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2021
Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2020
Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2020
Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2019