164-Naturalis Live 8+: Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen Beno Hofman

Op Padcast #5: Hoe herken en zie je de wilde bij met IVN natuurgids Anneke op plekjes bij Nijmegen. v2

  1. Het is Bijna zover: de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april! Je doet toch ook mee?🐝
    Om tijdens het tellen de verschillende bijensoorten te herkennen geeft bijen-expert Linde Slikboer handige tips en vertelt ze over haar onderzoek naar bijen in Nederland.
    Kijk live mee en stel al je vragen aan Linde tijdens deze Naturalis Live-uitzending op 15 april om

    Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen

  2. 2- OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’

    OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de tweede aflevering van 'de Stadswandeling' staan Beno Hofman en Mirre van de Klok stil bij bijzondere locaties in het Stadspark.
    Het Stadspark staat bekend om haar ruimte, historie en natuur. In het begin van de twintigste eeuw wordt het park aangelegd op initiatief van industrieel Jan Evert Scholten. Hij stond samen met architect Jan Anthony Mulock Houwer aan het roer van de bouw van het Stadspark. Er zijn verschillende monumenten van de twee heren in het park te vinden.
    Naast de twee monumenten staan Beno en Mirre ook stil bij het Paviljoen, de drafbaan en het kunstwerk 'Kringloop in 7 delen'.
    2- OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’

  3. 3-‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Singels erg belangrijk voor de bezetters’
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de derde aflevering van 'de Stadswandeling' staan Beno Hofman en Mirre van de Klok stil bij de Singels.

    De Singels staan bekend om de prachtige villa's en herenhuizen. Rond 1880 gaf de gemeente opdracht om hier voor rijkere Groningers onderkomens te ontwerpen. Een voorbeeld hiervan is Huize Tavenier. Deze villa is ontworpen voor een steenrijke weduwe.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers ook zeer geïnteresseerd in de panden aan de Singels. Zo heeft de Wehrmacht een tijdlang het pand waar nu het bisdom van Groningen en Leeuwarden in gevestigd is overgenomen.
    Beno en Mirre staan ook nog stil bij het Groninger Museum. Het Groninger Museum opende in 1994 haar deuren en wordt ook wel de 'eyecatcher' van de stad genoemd.
    3-‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Singels erg belangrijk voor de bezetters’


  4. Tijdens de coronacrisis wandelen we wat af. In de tiende aflevering van de Stadswandeling wandelen Beno Hofman en Mirre van de Klok langs de Hereweg.
    De Hereweg staat bekend om haar vele tuinkoepels. Een tuinkoebel is een gebouwtje waar welgestelden Groningers vanaf de 17e eeuw heen gingen voor hun vrijetijdsbesteding. Zo werd er thee gedronken en veel geroddeld maar een tuinkoepel had eigenlijk vooral een andere functie. Het diende als prestigeobject van de eigenaar die het zich kon veroorloven.
    Aan de Hereweg ligt ook het Sterrenbos. Dit bos werd in 1765 aangelegd op initiatief van burgemeester Hendrik van Sijsen. Beno vertelt hoe dit bos werd ontworpen, namelijk in Franse stijl.
    Volgende week bezoeken Beno en Mirre verschillende gasthuizen in de Hortusbuurt.

  5. Tientallen bomen gekapt langs Drentsche Aa bij Glimmen
    Vlakbij parkeerplaats Glimmermade, langs de A28 ter hoogte van Glimmen, zijn deze week de kades van de Drentsche Aa kaalgetrokken. De bomenkap veroorzaakt teleurstelling en onbegrip bij omwonenden. Volgens Waterschap Hunze en Aa’s is het noodzakelijk kwaad.

    Kaal
    ‘Ik schrik hiervan, ik begrijp het niet.’ ‘Een aantasting van het landschap.’ Of, meer feitelijk: ‘Er is aardig wat werk verricht hier.’ Het is een greep uit de reacties van passanten op de Oosterbroekweg in Glimmen. Daar kijk je nu, vanaf het bruggetje over de Drentsche Aa, uit over ongewoon kale oevers. ‘Wat zit hierachter?’ vraagt een fietsende Harenaar zich af.

    Dijken moeten sterker
    De bomenkap is onderdeel van een dijkverstevigingsoperatie van Waterschap Hunze en Aa’s. Planoloog en eindverantwoordelijke Willem Kastelein licht toe: ‘De dijken zijn niet meer hoog en sterk genoeg. Bepaalde noodsituaties, die gemiddeld eens in de tien jaar voorkomen, kunnen ze niet meer aan. We moeten die dijken dus op orde brengen.’

    Bekijk in deze video de reactie van voorbijgangers. De tekst gaat verder onder de video.

    Lekker laten lopen
    Thouraya Dil, voorzitter van Stichting Landelijk Gebied Haren, noemt de bomenkap ‘een aanslag op de natuur’. Ze vraagt zich af of er geen andere oplossing mogelijk was. ‘Er wordt hier heel lichtzinnig omgegaan met het uitdelen van kapvergunningen. Maar op een groot deel van het achterland staan geen huizen. Het lijkt mij niet zo erg als dat een keer onder water loopt.’

    Toch is het zo simpel niet, meent Kastelein van het waterschap. Bij een eventuele overstroming lopen niet alleen de natuurgebieden onder. Het wordt ook nat op de parkeerplaats Glimmermade langs de A28, een aantal weggetjes en de tunnel die daar onder de A28 doorloopt. Kastelein legt uit dat het water, via die tunnel, in zuidelijke richting kan doorstromen tot aan de Rijksstraatweg. Dat is een belangrijke weg die loopt vanaf Groningen richting De Punt.
    Tientallen bomen gekapt langs Drentsche Aa bij Glimmen

  6. 16- De Stadswandeling: ”Best logisch dat de kinderopvang en de rosse buurt naast elkaar liggen”
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de zestiende aflevering van de Stadswandeling bezoeken Beno Hofman en Mirre van de Klok de rosse buurt Nieuwstad.

    Nieuwstad is een straat die loopt van de Schoolholm tot aan de Pelsterstraat. Tegenwoordig staat de straat bekend om prostituees die hier sinds de jaren 80 werkzaam zijn. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de straat onderdeel van de Jodenbuurt.
    Beno en Mirre staan stil bij een aantal indrukwekkende panden, zoals de Sigarenfabriek en het pand waar de kinderopvang in is gevestigd.
    In de volgende aflevering bezoeken Beno en Mirre de Korrewegwijk.
    16- De Stadswandeling: ”Best logisch dat de kinderopvang en de rosse buurt naast elkaar liggen”

  7. Helperlinie en Sterrebos - Beno’s Stad 211 (28-4-2005)

    De opening van een gemarkeerd ‘ecologisch historisch pad’ door het Sterrebos, was in april 2005 de aanleiding voor deze aflevering Beno’s Stad. Stadshistoricus Beno Hofman belicht de geschiedenis van de zogeheten Helperlinie, het Helperdiepje en het achter de linie in 1765 aangelegde Sterrebos. Ook de latere wijzigingen en de verplaatsing van een theekoepel krijgen aandacht.
    Helperlinie en Sterrebos - Beno’s Stad 211 (28-4-2005)

  8. Hofjes in Groningen In Groningen zijn nog vele oude hofjes aanwezig. We gaan er een paar bezoeken.

    Hofjes in Groningen In Groningen zijn nog vele oude hofjes aanwezig. We gaan er een paar bezoeken.

  9. Hofjes van Alkmaarhet boek "Hofjes van Alkmaar", geschreven door Jurjen Vis. Het boek en de film is tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

    Hofjes van Alkmaarhet boek "Hofjes van Alkmaar", geschreven door Jurjen Vis. Het boek en de film is tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

  1. De website met een totaal overzicht en ook dit ThemaNmmer https://www.hymenovaria.nl/bijen-in-stad-en-dorp/
    Compleet ThemaNummer

  2. Met de Op Padcast van IVN Natuureducatie gaan we elke aflevering op pad met een IVN Natuurgids om meer te leren over de Nederlandse natuur.
    Op Padcast #5: Hoe herken en zie je de wilde bij met IVN natuurgids Anneke op plekjes bij Nijmegen op Spotify.

  3. De grutto’s keren terug van de wintervakantie in Afrika. Op deze site van burgerinitiatief Kening Fan ‘e Greide kun je gezenderde grutto’s volgen. Het gaat al jaren niet goed met de grutto. De populatie verkleint nog steeds en de gruttostand symboliseert tegelijk het veranderende weidelandschap tot productieland.

    Vanuit die frustratie werd in 2011 het burgerinitiatief De Kening Fan ‘e Greide begonnen. Spinozapremiewinnaar Piersma houdt die koning, de grutto dus, nauwlettend in de gaten.

    https://www.glasnostici.nl/2016/03/19/theunis-piersma-het-heeft-nog-geen-gruttos-opgeleverd/%20Papegaaiduiker

  4. Op droge zondagen maakt historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad Groningen. Jelte vraagt en Boike geeft les.
    https://www.glasnostici.nl/2021/04/12/namen-in-stad-12-t-w-s-mansholtstraat-de-heldin-special/

  5. https://open.spotify.com/episode/0jxzYw9FuG0KaM3fOJBVqa?si=BpxrMjfKSbCZwmOC5om5Hg&nd=1
  6. Op de Nacht van Kunst en Wetenschap kwam Theunis Piersma bij Glasnost langs om zijn https://www.glasnostici.nl/2015/06/09/de-nacht-2015-theunis-piersma-ik-kijk-naar-mijn-leefomgeving-door-de-ogen-van-de-grutto/ verhaal te vertellen aan Amanda Brouwers en Jelte Posthumus.

164-Naturalis Live 8+: Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen Beno Hofman
https://forum.inaturalist.org/t/in-pursuit-of-mappiness-part-1/21864/5

Publicado el abril 15, 2021 09:09 MAÑANA por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.