128. Energy Transition Thursday #6: Warmte koude- opslag, WarmteNetten, Batterijen

Vanwege de groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. Omdat de productie van met name wind- en zonne-energie niet constant is wordt het voor de netbeheerders moeilijker om de balans op het net te handhaven. Batterijopslag belooft een belangrijke rol te gaan spelen bij die handhaving. Op het moment dat er veel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is, kan de elektriciteit namelijk worden opgeslagen. En bij pieken in de stroomvraag kan direct een beroep worden gedaan op de batterij. Door overschotten aan hernieuwbare energie op te slaan in batterijen wordt mogelijk zelfs een kostbare uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk voorkomen. Maakt dat het verdienmodel van batterijopslag ook sluitend of is daar meer voor nodig?

Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. In deze editie beantwoorden we de grote vraag: wat zijn de kansen en obstakels voor snelle opschaling van waterstof in Transport & Logistiek? Kom naar Circl en praat mee!

Met in dit programma onder meer:

Ingenieur
Juriaan Mieog / Associate Director Environment & Energy RHDHV

Operator
Robin Geijer / Network Development Manager at PitPoint

Jurist
Michelle De Rijke / Partner at Van der Feltz advocaten

Bankier
Erik Botter / Relatiemanager Sector Utilities, Oil&Gas ABN AMRO


Energy Transition Thursday #9: WarmteNetten

Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. In de negende aflevering van Energy Transition Thursday gaan we in op warmtenetten.


Energy Transition Thursday #6: Warmte koude- opslag

Kijk voor meer informatie op: https://circl.nl/special/energy-trans​...

Windpark Krammer

Sri Lanka
Nice Mongabay article on iNat and Sri Lanka https://news.mongabay.com/2021/03/sri-lankas-budding-biologists-get-their-science-on-with-inaturalist/

Gaan otters uit Nederland op vakantie in België? Webinair 12 maart 16u - Jaar van d
https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Otters.htm

https://www.eventbrite.co.uk/d/online/wildlife/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/birds/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/raptors/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/mammals/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/bats/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/state-park
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/veluwe/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/natuur/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/otters/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/camera-trap/

  1. The recent talk on pollinators I gave to @cumbriawildlife
    for their 'Get Cumbria Buzzing' initiative is now posted online: https://youtube.com/watch?v=100obiZc5oI. Sound quality on first 2-3 slides is really poor than suddenly becomes really good so

  2. Our Nature Reserves - Joe Murphy, Senior Reserves Officer

    Our Nature Reserves - Joe Murphy, Senior Reserves Officer

  3. Lezing Arnold van den Burg (4 maart 2021):
    ‘Ecologische impact van stikstofdepositie in Nederland en maatregelen voor natuurherstel’

    Lezing Arnold van den Burg (4 maart 2021):
    ‘Ecologische impact van stikstofdepositie in Nederland en maatregelen voor natuurherstel’
    Arnold van den Burg:
    ‘Ecologische impact van stikstofdepositie in Nederland en maatregelen voor natuurherstel’
    Ecoloog Arnold van den Burg bestudeert de effecten van overmatig stikstof in Nederlandse natuurgebieden op diverse soortgroepen. In zijn lezing gaat hij ook in op onorthodoxe maatregelen voor herstel: zo is hij betrokken bij het project waarbij grote delen van de Ginkelse Heide werden bekalkt met meer dan een miljoen kilo vermalen schelpen.

  4. Oorzaken, gevolgen en aanpak van de stikstof-onbalans in de Nederlandse landbouw

    Oorzaken, gevolgen en aanpak van de stikstof-onbalans in de Nederlandse landbouw
    Wim de Vries:
    ‘Oorzaken, gevolgen en aanpak van de stikstof-onbalans in de Nederlandse landbouw’
    Hoogleraar Wim de Vries (Wageningen University & Research) bestudeert al jaren de emissie van stikstof uit de Nederlandse landbouw en de effecten daarvan op klimaat en de natuur. In zijn lezing gaat hij in op de oorzaken van de stikstof onbalans in Nederland en haar gevolgen voor lucht en waterkwaliteit en maatregelen die de Nederlandse regering kan nemen.

  5. Webinar ‘Zeezoogdieren in de Noordzee’ Zeezoogdieren spreken sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Een rustende zeehond wordt steevast omringd door selfie-nemende strandgangers die soms veel te dicht komen.

    Hoe was 2020 voor de zeezoogdieren in het algemeen? Is het Belgisch deel van de Noordzee nog populair bij bruinvissen? Hoeveel strandingen waren er? Wat is de doodsoorzaak? Misschien heb jij ook vragen over zeezoogdieren?

    Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) verzorgt ook controles en waarnemingen per vliegtuig op zee. Hoe gaat dit in zijn werk? Waar letten ze op? Wat stellen ze vast? Jan Haelters van het KBIN vertaalt de onderzoeksdata en geeft een antwoord op al die vragen.

  6. Webinar burgerwetenschapsproject ‘Curieuzeneuzen in de tuin’ door Stijn van de Vondel van DuinPanne, West -Vlaanderen Duizend inwoners zullen meedraaien als volwaardige ‘burgerwetenschappers’. Ook verenigingen, scholen en bedrijven kunnen meedoen. De deelnemers hangen aan hun raam meetsensoren voor stikstofdioxide (NO2), een belangrijke indicatie voor lucht-verontreiniging door het verkeer. Het is meteen een Europese primeur dat deze metingen op zo’n grote schaal uitgevoerd worden. Welke tuinen en parken behoren tot de koelste of warmste van Vlaanderen? Hoe snel warmt de bodem op? En hoe zit het met jouw tuin in vergelijking met andere meetpunten?
    Vind het antwoord vanaf vandaag op de stippenkaart, te vinden op http://standaard.be/curieuzeneuzen & in de app DS Nieuws! Met hun dashboard kunnen deelnemers de gemeten hitte en droogte van de afgelopen 24 uur in hun tuin raadplegen.
    Volg hier zelf het dashboard van de sensor op de groene universiteitscampus Drie Eiken in Wilrijk en op de Stadscampus, hartje Antwerpen.

  7. Webinar Webinar Historische ecologie van de NL landschappen; Veenmoerassen (deel IV)
    Vierde in een reeks lezingen die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dit jaar organiseren. Tijdens acht middagen met steeds drie presentaties maken we voor tal van Nederlandse landschapstypen en ecosystemen de balans op van de stand van het historisch-landschapsecologisch onderzoek. Ook bekijken we welke mogelijkheden deze aanpak biedt voor beleid, inrichting en beheer.

    Aanleiding
    Tot ver in de middeleeuwen bestond meer dan de helft van ons land uit veenmoerassen. Die moerassen kenden destijds een uitzonderlijk grote ecologische en landschappelijke variatie: van de uitgestrekte open hoogvenen, via beekdalen met broekbossen en zeggenveenmoerassen tot bijzondere kalkmoerassen en uitgestrekte laagveenmoerassen achter de kust. Die variatie hing vooral af van de lokale en regionale hydrologie.

    Vanaf de middeleeuwen beschikten mensen over de technieken om deze veenmoerassen op grote schaal te gaan ontginnen en om te zetten in een gevarieerd cultuurlandschap van veenakkers, veenweiden en hooilanden (waaronder ook talrijke blauwgraslanden). Daarbij ontvouwde zich zo mogelijk nog een grotere landschapsecologische variatie vanwege de talrijke gradiënten van natuurlijk, extensief en intensief gebruikt veenland, wat leidde tot een ongekende rijkdom aan flora en fauna.

    De intensivering van de landbouw heeft na de Tweede Wereldoorlog veel van deze ecologische rijkdom vernietigd. De vraag tijdens het seminar van 27 mei is hoe historisch-ecologische detailkennis van veenmoerassen en veenweidegebied tot een dieper inzicht kan leiden van deze bijzondere ecosystemen en welke mogelijkheden er komende decennia zijn voor ecologisch en cultuurlandschappelijk herstel. Drie gerenommeerde veendeskundigen delen hun kennis met ons als toehoorders en gaan in debat over de relevantie van deze kennis voor de toekomstige praktijk.
    Veenmoerassen: donderdag 27 mei

  8. Webinar https://www.npostart.nl/VPWON_1325827
    Hilco Documentaire Otter in Nederland, een legende keert terug
    Unieke beelden tonen hoe de otter op jacht gaat naar voedsel, hoe er wordt gespeeld en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft. Dit alles is gefilmd in een decor van de prachtige natuur dat Nederland waterland te bieden heeft. Met het groeien van de populatie trekt de otter verder op zoek naar nieuwe territoria. Daarom wordt er op grote schaal in de provincies gewerkt aan hun bescherming, bijvoorbeeld door wegen af te zetten met gaas en te voorzien van faunatunnels. Er is nog een lange weg te gaan in het natuurlijk herstel, maar de otter toont ons het goede spoor.

  9. Webinar Was vannacht op de radio maar ben helaas tijdens het luisteren in slaap gevallen..dus blijkbaar was niet de hele uitzending interessant. Regelmatig schuiven leuke gasten aan tafel bij Milou, zoals de filmer, JNM er, Groninger Bioloog Hilco. Hilco kwam zijn Noorderplantsoenfilm promoten bij ons op het werk en vertelde toen over zijn film De otter wat steeds beter ging lopen en waarbij steeds meer partijen zich aansloten zodat de film steeds beter ging worden. Ik dacht dat de eerste twee jaar alleen Prov Groningen en Drenthe meededen.
    Hilco woonde bij de Oude Venen bij De Veenhoop waar Milou Brand nog les heeft gegeven op een plaatselijke zeilschool.
    Otterspotter Hilco uit Opeinde, Friesland, bij Milou https://www.nporadio1.nl/over/milou-brand
    (Hilco zat bij de JNM en ging elk weekeinde wel op pad)
    https://www.nporadio1.nl/.../uitzendingen/3603598-2021-05-13
    Hilco uit OpEinde is oud JNM 'er, studeerde Bio in Stad en maakte twee films gerelateerd aan Groningen: "Noorderplantsoen" en "Otter in de stad" https://www.nporadio1.nl/.../uitzendingen/3603598-2021-05-13

  10. Documentaire De Otter, een legende keert terug is het resultaat van enorme inzet en oneindig veel geduld van Jansma. Hij moest er zo ongeveer zijn hele sociale leven voor opgeven. "Ik heb de afgelopen jaren onder een ottersteen geleefd", zegt hij in Miss Podcast. Want hoewel de otter terug is, zijn er slechts zo'n 450 otter-individuen in Nederland. Toen Jansma met filmen begon, waren dat er nog veel minder.

    Bovendien is het diertje zeer schuw. "De eerste dieren die waren uitgezet hadden een zender, zodat je ze kon tracken. Maar zelfs de mensen die dat deden, hadden 'm nog nooit gezien."

    Uitdaging
    Jansma is dan ook regelmatig voor gek verklaard, dat hij van plan was een documentaire over de otter te maken. "In het veld zie je ze nauwelijks. Om ze te vinden en dan ook nog eens te filmen, dat was echt een uitdaging."

    "Het zijn er nog niet heel veel, maar er zit een ontzettend stijgende lijn in." Maar het neemt niet weg dat we er ons voor moeten blijven inzetten. Op de laatste woensdag van mei, de 26e, is het Wereld Otterdag. De documentaire van Jansma wordt dan opnieuw uitgezonden.

    In Miss Podcast gaat Hilco Jansma met presentator Milou Brand in gesprek over belangrijke geluiden van zijn leven. Een gesprek over opgroeien temidden van natuur, of liefde daarvoor is aangeleerd of in de genen zit, of we dan de stad maar beter kunnen afschaffen en over hoe Jansma een eenzijdige vriendschap opbouwde met de otter.
    https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/bfc97520-f9c6-4707-98fb-12490e50c0bc/ik-heb-de-afgelopen-jaren-onder-een-ottersteen-geleefd

128-Energy Transition Thursday #6: Warmte koude- opslag, WarmteNetten, Batterijen

Publicado el julio 28, 2021 02:39 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.