208-‘Het Sint Janskruid is vernoemd naar marteling en moord’

https://www.oogtv.nl/2021/07/in-de-hortensialaan-valt-qua-natuur-meer-te-ontdekken-dan-in-een-sparrenbos-in-drenthe


Wandelen door de stad én genieten van de natuur. In de Oosterparkwijk organiseert het stel Adri Akkerman en Hilly Kreuzen een gratis natuurstadswandeling. De natuurstadswandeling bestaat uit zeven locaties en vandaag krijgen wij er twee te zien.

‘We willen laten zien dat in de stad veel natuur is. Mensen lopen er vaak voorbij en dat is heel erg zonde want het is zo mooi.’ vertelt Hilly. ‘Als je buiten de stad komt is het veel meer een monocultuur. In de stad heb je veel meer verschillende soorten natuur.’ vult Adri aan.

Een parkeerplaats is de eerste locatie waar Hilly en Adri ons mee naar toe nemen. Adri vertelt over het Sint Janskruid. Het kruid is vernoemd naar de marteling en moord van Johannes de Doper.

De tweede en laatste locatie waar het stel naar toe wil gaan is het Pioenpark. Hier zijn namelijk dwergvleermuizen te vinden.

Op zondag 26 september organiseren Adri en Hilly opnieuw een natuurstadswandeling met nieuwe locaties in de Oosterparkwijk.


nieuws



Foto: Ellen Beck

Dat je niet een lange dag in een auto hoeft te zitten om mooie natuur te kunnen bewonderen werd zondag in de Oosterparkwijk duidelijk. In de wijk werd een stadsnatuurwandeling gegeven.

De wandelingen zouden eigenlijk vorig jaar al plaats vinden maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Zondag was het dan eindelijk zover. “De rondleiding werd gegeven door Adri en Hilly”, vertelt projectcoördinator Ellen Beck van Duurzaam Oosterpark. “Zij hadden zich ontzettend goed voorbereid. Ze wisten veel te vertellen en namen ook heel duidelijk de tijd om alles uit te leggen. In totaal liepen er vijftien mensen mee. Meer kon ook niet vanwege de coronamaatregelen. Het leuke was dat de deelnemers uit verschillende wijken uit de stad kwamen.”

Drents sparrenbos

De stadsnatuurwandeling voerde door verschillende straten in de wijk. “Bij natuur denken veel mensen aan bossen, duinen of weilanden. Maar er is zoveel te zien in je eigen buurt. Sterker nog, Adri en Hilly vertelden dat de biodiversiteit in de eigen stadswijk interessanter is dan een sparrenbos in Drenthe of een weiland buiten de stad. Er is in veel gebieden sprake van monocultuur, wat natuurlijk grote consequenties met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan het insectenleven dat daar geringer is. Terwijl een rijk insectenleven goed is voor de gehele keten. Tijdens de wandeling werd dit ook geduid door te kijken welke insecten bij welke plant vertoeven.”

Klimop

Tijdens de wandeling ging het niet alleen over planten. “Het was een heel divers verhaal. Het ging bijvoorbeeld over de vleermuis, over de mus, paddenstoelen en schimmels maar ook over het Sint Janskruid. En de klimop werd behandeld. Zo heb ik geleerd dat de klimop toch eigenlijk wel een must have is. Veel mensen denken ook dat een klimop schadelijk is voor een boom als deze daarin omhoog klimt. Maar dat is dus helemaal niet zo. De klimop heeft wel hechtwortels maar blijft altijd afhankelijk van de grondwortels.”

Seizoenswandelingen

De bedoeling is dat er in de toekomst vaker van zulke wandelingen worden aangeboden. “Wanneer de volgende gehouden wordt is nog niet bekend. Dit gaan we tijdig bekendmaken op onze Facebookpagina. De bedoeling is wel om ook in andere seizoenen de wandelingen aan te bieden, zodat er iedere keer weer iets nieuws verteld kan worden en het interessant blijft.”



"Een soort die het in Drenthe opvallend beter heeft gedaan dan elders is de eikenpage", aldus Veling. "In zes Drentse gemeenten hebben tellers deze soort gezien. Het is een vlinder van de zandgronden. Maar in Drenthe zijn er meer geteld dan in andere zandprovincies. Het is een moeilijke soort om te zien maar blijkbaar zijn de Drenten erop gaan letten en hebben ze deze vlinder vaak gespot."


https://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/PLANTEN%20tijdschrift/PLANTEN15.pdf
https://www.floron.nl/Portals/1/PLANTEN/floron-11-spread.pdf
https://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/PLANTEN%20tijdschrift/floron-10-spread.pdf

https://www.floron.nl/Portals/1/PLANTEN/floron-2-los_defversie.pdf
https://www.floron.nl/Portals/1/PLANTEN/floron-2-los_defversie.pdf?ver=2018-01-10-092006-990
https://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/PLANTEN%20tijdschrift/PLANTEN15.pdf?ver=XJHBIAa1BSbuH98Lappr3Q%3d%3d

PLANTEN 1 mei 2015
PLANTEN 2 november 2015
PLANTEN 3 mei 2016
PLANTEN 4 november 2016
PLANTEN 5 mei 2017 (themanummer 300 jaar planten kijken)
PLANTEN 6 november 2017
PLANTEN 7 mei 2018
PLANTEN 8 november 2018
PLANTEN 9 april 2019
PLANTEN 10 november 2019
PLANTEN 11 april 2020 (themanummer trends)
PLANTEN 12 augustus 2020
PLANTEN 13 november 2020
PLANTEN 14 maart 2021
PLANTEN 15 juli 2021 (themanummer inzaai)


Hoe handig waarneming/observation ook is, ik vind het prettig om interessante waarnemingen in Google maps op mijn telefoon te hebben. Op vakantie kan ik dan met een klik directies opvragen!
Eén waarneming lukt makkelijk (GPS coordinaten van waarneming copy/paste), maar honderden waarnemingen wordt lastig (?). Meerdere waarneming op mijn kaart weergeven geeft bovendien beter aan waar ik meer kans maak.

Dus ik ben even gaan zoeken en kwam tot deze strategie gebruik makend van https://www.gbif.org/
Stel ik wil weten waar de Woestijnheidelibel in de buurt van Benidorm zit :rolleye::
via
https://www.gbif.org/occurrence/search?taxon_key=1428287
-Klik op downloaden bestand (.CSV)
(eventueel bestand bewerken met excell)
-Dit .CSV bestand laad ik in in Google earth (beetje puzzelen met ; aanduiden en niet afgerond gebruiken)
-Google earth file exporteer ik als .KML bestand
-KML bestand importeer ik in My Google maps.
“Klaar”
Nu kan ik ook mijn andere (vakantie-) bestemmingen toevoegen en kleurcoderingen aanbrengen etc.
en elke waarneming op locatie makkelijk terugvinden.

Eigenlijk had ik een paar vraagjes:

  • Ben ik opnieuw het wiel aan het uitvinden en kan het veel makkelijker?
  • Kan ik met waarneming.nl ook een .CSV / .KML file met alle GPS coördinaten exporteren van één soort? (mijn eigen waarnemingen heeft wel die optie, maar misschien zie ik het over het hoofd). Via kaarten ?
  • Weet iemand of het mogelijk is meer dan 10 lagen in Google maps te importeren?
  • Als ik in Google earth klik op “Weergeven in google maps”, verdwijnen alle waarnemingen ( vreemd, iemand idee).


Publicado el julio 28, 2021 04:28 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.