106.104 Alpha Innotec WarmtePomp Geen BuitenUnit tot 2,3 kW!

https://www.installatie.nl/nieuws/buitenunit-naar-binnen/ Geen buitenunit meer, maar de warmtepomp volledig binnen opgesteld. Nederland kan zich opmaken voor meer lucht/water-warmtepompen met binnenopstellingen, zo bleek op de openingsdag van de ISH in Frankfurt.

Op de Duitse vakbeurs presenteren verschillende fabrikanten een buitenunit-loze warmtepomp als deeloplossing voor het geluidsprobleem van de buitenunits, of voor woningen waar geen plek is voor dit apparaat.

De groei van de lucht/water-warmtepompmarkt in de sociale woningbouwrenovatie en gestapelde bouw, in combinatie met de extreme geluidseisen, zet de markt namelijk voor het blok. Óf inpakken in isolatiematerialen, of een alternatieve techniek zoeken voor de warmtepomp.

Alpha Innotec. 8 en 12 kW kan terugmoduleren tot 2,3 kW!

De lucht/water-warmtepomp, die via kanalen lucht aanzuigt en afvoert, is onder meer een nieuwe troef van Alpha Innotec. De LWCV draait in Duitsland al een tijdje in een 8 en 12 kW versie, die kan terugmoduleren tot 2,3 kW.

Om de duizenden kuubs lucht door het apparaat te krijgen zijn aan de achterkant en zijkant twee enorme kanalen noodzaak: 70 cm doorsnede. Daardoor kan het toestel eigenlijk alleen maar in de hoek van een pand staan. En de geluidsdiscussie verplaatst zich naar binnen. Maar de fabrikanten laten weten dat de Bouwbesluit-eis van 30 dB(A) in verblijfsruimten niet het struikelblok vormt.

Smalle kanalen

De buitenunit Nefit Bosch BWL-1 (8-12 kW)
Wolf heeft ook al een variant op de markt: de BWL-1 (8-12 kW) kan ook binnen opgesteld worden: hier hetzelfde principe, al zijn de kanalen met 55 cm al iets smaller. Ook Bosch toonde een versie van de 7000i warmtepomp die Nefit voert. In hun variant is de volledige buitenunit ingepakt, geïsoleerd en naar binnen verhuisd. Nadeel: je bent het leeuwendeel van je bijkeuken of installatieruimte kwijt aan buitendeel én binnendeel.

2020: Nederlandse variant
Het goede nieuws is dat er een Nederlandse variant komt: volgend jaar moet de LWCV van Alpha Innotec een 4,5 kW versie voor de Nederlandse markt op de VSK te zien zijn. En minder vermogen betekent ook kleinere kanalen.

‘Herriekasten’ HP Cube NIBE

Peter Centen, directeur van Alpha Innotec importeur Nathan Systems ziet dat de buitenunit voor een belangrijk deel van de markt geen toekomst meer heeft. “In dicht bebouwde gebieden, zit niemand op een herriekast te wachten. Want zeg eerlijk: die buitenunit is een erfenis van de airco.” Alpha Innotec, de warmtepompfabrikant die Nathan vertegenwoordigt, gaat voor de kleine vermogens ook inzetten op een volledig binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp, dus zónder buitenunit.

Volledig binnen opgestelde warmtepompen zijn niet nieuw, ware het niet dat ze vooral toegepast worden als hybride oplossing in combinatie met de cv-ketel en terugwinning uit ventilatielucht: de ventilatiewarmtepomp. Zo heeft Itho Daalderop haar HP Cube omgebouwd tot universele hybride, die 2,5 kW vermogen haalt uit buitenlucht die in de woning wordt aangezogen. Ook NIBE heeft een ventilatiewarmtepomp die in prinicipe een woning all-electric kan verwarmen zonder buitendeel.

Geluid en warmtepompen
In Nederland is veel te doen over het geluid van de buitenunit. Op dit moment is regelgeving in ontwikkeling. Groot verschil tussen de Duits/Oostenrijkse regelgeving en de beoogde Nederlandse geluidseis, is dat de Duitse eis ook het geluidsaandeel in deellast (de nachtstand) meeneemt in de geluidsproductie.

Daarnaast meten de Duitsers niet op de erfgrens, maar op de gevel van de aanpalende woning. Belangrijkste verschil is dat de warmtepompen bij onze oosterburen vooral toegepast worden in grotere woningen op vooral grotere percelen, waardoor de erfgrensproblematiek minder een issue is. https://www.installatie.nl/nieuws/buitenunit-naar-binnen/
106.104 Alpha Innotec WarmtePomp Geen BuitenUnit tot 2,3 kW!

Publicado el marzo 1, 2021 10:27 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.