2. Tijdlijn activiteiten Westpark vanaf 2010

Vanaf 2008 wordt in een van de compartimenten aan de oostkant een waterskivijver aangelegd voor een sikvereniging VariaSki. De aanleg koste een miljoen euro en de aanwezige doorgaande weg werd hiervoor verwijderd zodat een wedstrijdplas gerealiseerd kon worden. Aan de zuidkant van het Westpark ontstond door regenval een tijdelijke vijver met drijfzand waarin ook dodaars broeden. De waterskivereniging kon al sinds 2005 niet meer trainen op de Hunzevijver, hun oude thuisbasis, omdat deze gedempt is in verband met de aanleg van de Euroborg. Vanaf de zomer van 2011 maakte de vereniging gebruik van de waterskibaan waarbij een tijdelijke kantine is gerealiseerd. Ook werd in 2011 openbare verlichting aangelegd aan de Tarralaan.

Panorama Westpark richting Noord met DeHeld en Kinderwerktuin (Foto Studio VDV Zuidbroek)
Panorama Westpark richting Noord met De Held en Kinderwerktuin (Foto Studio VDV Zuidbroek)
In 2011 had de Dierenbescherming nog plannen om een nieuw groot en modern dierenasiel te bouwen in het Westpark in Groningen. Daar werd toen vanaf gezien. In 2011 had uitvaartcooperatie Dela ook plannen voor de bouw van een nieuw crematorium aan het Hoendiep. Door fusieplannen met Yarden is dit toen uitgesteld en in 2019 was de prijs die de bouwondernemingen vroegen te hoog geworden. Met de bouw van dit crematorium zou het aantal rouwstoeten in de stad aanzienlijk verminderen. In 2015 nam Dela het plaatstelijke Algemeen Belang over en schatte men het aantal bezoekende auto’s voor de combinatie uitvaartcentrum en crematorium op 28.000.

In 2012 kwam de gemeente met een visie op dit park dat onder hondenbezitters grote bekendheid geniet door de aanwezigheid van veel ruimte en water. In deze tijd waren de drie schooltuinen in de gemeente Groningen vol waardoor in 2013 een schooltuin aangelegd werd.

De Scouting sloeg op vrijdagavond 9 november 2012 de eerste paal voor hun Scouting gebouw in het Westpark.[1] Het oude graanpakhuis aan de Lijnbouwstraat net buiten de grachten van Groningen werd na 80 jaar verlaten voor nieuwbouw in het buitengebied waardoor meer buitenactiviteiten mogelijk werden en kon ook het eigen materiaal in het groepshuis bewaard worden. Op 9 november 2013 werd het groepshuis in het Westpark officieel geopend aan de zuidwestkant van het Westpark. Dit huis werd gebouwd in Folly-architectuur met een draagconstructie uitgevoerd in staal waarbij de wanden opgebouwd zijn uit geïsoleerde prefab betonelementen. Op de ruime begane grond zijn een welpenlokaal en een scoutslokaal. Op de eerste verdieping is een hoek voor de explorers.

Tijdens de 58ste Nationale Boomfeestdag op woensdag 12 maart 2014 werden 30 fruitbomen door basisschool Sterresteen geplant naast kinderwerktuin Westpark, een van de vier kinderwerktuinen in de stad Groningen. De appelbomen betroffen Goudrenet, Elstar en ook een enkele peer of pruim. De kinderwerktuin Westpark aan de Tarralaan werd officieel op 27 juni 2014 geopend en is de vierde tuin van Natuur- en Duurzaamheideducatie.

Op 1 oktober 2016 verhuisde de Tuin in de Stad van de voormalige kwekerij Voortman in verband met woningbouw aldaar naar het Westpark.[2] In het Westpark bouwden ze een gebouw van stro en leem en de kas van de kwekerij werd ook meegenomen. Daarnaast legden de Tuin in de Stad ook een moestuin, een kweektuin en een wilgendoolhof aan.

PlukN kwam in 2019 naar het Westpark om een Voedselbos aan te leggen.[3] Dit openbaar Voedselbos werd aangelegd op 1,5 hectare grasweide. Op zaterdag 7 maart 2020 begon Stichting PlukN met zes Duroc- of Akkervarkens die stapsgewijs een perceel bouwrijp maakten door alle vegetatie op te eten en om te woelen.

Fruitbomen PlukN Boomfeestdag

De fruitbomen naast de Schooltuin Westpark zijn niet van de Stichting PlukN, maar zijn met de Nationale Boomfeestdag geplant. Het terrein van PluN begint achter deze boomgaard. Door het terrein van PluN is in juni 2020 een verhard pad aangelegd dat aansluit op een loopbrug naar de flats aan de Siersteenlaan. De zeer steile en onbegaanbare rand tussen het terrein van PlukN en de boomgaard is voorzien van een minder steil pad. Ook zijn tijdelijke waters aangelegd en zijn de sloten schuin afgeschraapt. Midden in deze PlukN-kamer is een heuvel aangelegd van de vrijkomende grond uit de vijvers en uitgediepte sloten. In september 2020 werd de noordrand van het compartiment afgesloten met zwarte elzen, het blad van deze boom verrijkt de grond.

Westpark een Zelfoogsttuin

Sinds 2020 bevindt zich in het Westpark een Zelfoogsttuin waarbij leden zelf biologische groente, kruiden en kleinfruit kunnen plukken.[4] Daarnaast kwam er voor tien jaar een complex met 25 Tiny Houses, dat Tiny Houses Westpark zal gaan heten.[5] GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben samen met de locatie Meerwijk voor dit type woonvorm geijverd omdat men klein en duurzaam wil wonen onafhankelijk van woningcorporaties. Dit sluit aan bij de Groningse ambitie om energieneutraal te zijn.[bron?] De Tiny Houses liggen in het verlengde van het Blauwe Dorp en De Hoogte. Het Westpark is als stedelijk groengebied in ontwikkeling.

WIKIPEDIA
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Westpark_(Groningen)&oldid=57237339

https://www.youtube.com/watch?v=K-i9DQ13Lmo

Nr Datum Onderwerp
1 9 november 2020 Bargerveen
2 20 November 2020 Wat leeft er zoal in eigen tuin
3 15 december 2020 Korstmossen

De lezing van 9 november 2020 over het Bargerveen is te volgen via de volgende link:
1. 9 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://youtu.be/DdmFhWu2ves
1. 20 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

De "mini"lezing van 20 November 2020 met als onderwerp "wat leeft er zoal in eigen tuin"is te volgen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

3. De "mini" lezing van 15 december 2020 met als onderwerp Korstmossen kun je volgen met de volgende link:
15 december 2020 KNNV Korstmossen

2. 20 November 2020 "Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://www.tablesgenerator.com/markdown_tables

Publicado el octubre 2, 2020 12:39 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.