Diario del proyecto Mossen rond het MEC. De bryoflora van Park Oudegein en een deel van het IJsselbos te Nieuwegein

01 de diciembre de 2022

De strijd om de energietransitie | Met: Heleen de Coninck en Emma Leenders

Gaan we een koude winter tegemoet? Sinds de oorlog in Oekraïne en de mogelijke sabotage van de Nord Stream gasleiding lijkt de noodzaak van een duurzame energietransitie in Europa alleen maar groter te worden. Hoe ziet de energietransitie in de Europese Unie eruit? Lukt dit wel op Europees niveau en hoe doen we dat met elkaar? Is een groene revolutie op het vlak van energie mogelijk? En hoe zorgen we voor een rechtvaardig energiebeleid waarin alle burgers toegang hebben tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie? Luister naar klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders over de strijd om de energietransitie in Europa.

Groene transitie
Europa maakt zich op voor een duurzame energietransitie. Onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans stonden de Green Deal en de klimaatdoelen al prominent op de agenda. Het Europees Parlement riep in 2019 zelf een klimaat- en milieunoodtoestand uit in Europa en wereldwijd. Sinds de oorlog in Oekraïne is dit in een stroomversnelling gekomen. Met het Fit for 55 pakket en het REpowerEU programma probeert men in hoog tempo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en volledig in te zetten op groene energiebronnen. Is structurele hervorming van het Europees energiesysteem nodig om de klimaatdoelen te halen? En welke energiebronnen en technologie hebben we daarvoor nodig?

Geopolitieke dreiging
De oorlog in Oekraïne en de voortdurende afhankelijkheid van dure en fossiele Russische brandstoffen tonen nu dat het oude energiesysteem Europa kwetsbaar maakt. Hoe kan de EU werken aan een groene energietransitie, met acht op de klimaatdoelen en energieonafhankelijkheid? Het REPowerEU-plan bevat reeds een reeks maatregelen om deze doelen te halen en te versnellen. Maar is dat voldoende?

Samen met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders verkennen we de uitdagingen rondom de energietransitie in Europa. Welke (geo)politieke belangen spelen er tussen de Europese lidstaten? Wat betekent deze groene omwenteling voor de verantwoordelijkheid van nationale overheden, burgers, en (grote) industriële bedrijven? En op welke wijze kunnen we op een rechtvaardige manier tot een groenere en duurzame Unie komen?

Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van ethicus Marcel Becker met elkaar in gesprek.

Over de sprekers
Heleen de Coninck is klimaatwetenschapper en hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven. Daarnaast werkt ze als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie, met in Nederland een focus op klimaatbeleid voor de energie-intensieve industrie. Ze was één van de hoofdauteurs van de IPCC rapporten (2018, 2022) over hoe we de wereld onder 1.5 graad temperatuurstijging kunnen houden.

Emma Leenders is politicoloog en promovenda bij de vakgroep Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op Europees klimaatbeleid, waarbij ze specifiek kijkt naar de interacties tussen de Europese Raad, lidstaten en andere EU-instellingen.

Meer info over het programma: http://bit.ly/3F7IvZg
https://www.youtube.com/watch?v=HHVABf8zTdw
Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland.

Ingresado el 01 de diciembre de 2022 por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

28 de noviembre de 2022

27 de noviembre de 2022

24 de noviembre de 2022

Sinterklaaskadootjesstress? Koop een mossenboek!

Sinterklaaskadootjesstress? Koop een mossenboek!

Zit je in de stress omdat je nog geen leuk Sinterklaaskadootje voor je zelf gekocht hebt?
Dan heb ik goed nieuws, ik vond een stel mossenboeken en ze zijn in de aanbieding tot 31 januari 2023: https://www.nationalnyckeln.se/bocker

Ingresado el 24 de noviembre de 2022 por optilete optilete | 1 comentario | Deja un comentario

Adding photos and sounds to journal posts

Ingresado el 24 de noviembre de 2022 por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

23 de noviembre de 2022

Storm van 13 november 1972 - Quimburga

Op land was de schade eveneens enorm. De toren van de Sint Willibrorduskerk in Sappemeer[4] en van de Sint-Petruskerk (Oldenburg) stortten naar beneden.

In Drenthe en op de Veluwe waaiden 7 miljoen bomen om, in totaal 17.500 hectare.[5] Tien procent van alle bomen in de bossen van Nedersaksen waaide om; bij het opruimen van deze omgevallen bomen kwamen na de storm nog eens ongeveer 20 mensen door omvallende andere bomen of zware boomtakken om het leven. Te Nordenham stortte een opslagloods van een asbest verwerkend bedrijf in, nadat de storm het dak eraf had geblazen. 60.000 ton asbestgranulaat en -poeder kwam daardoor vrij. De plaatselijke brandweer hield het nat om te voorkomen dat kankerverwekkende asbeststof naar het naburige Bremerhaven waaide.

Ingresado el 23 de noviembre de 2022 por optilete optilete | 2 comentarios | Deja un comentario

20 de noviembre de 2022

19 de noviembre de 2022

Tipping points and climate crises

De laatste 10 minuten van deze video https://www.youtube.com/watch?v=aly4gGw7XaQ

Soms is een heel klein duwtje genoeg om iets groots omver te krijgen. Zo werkt het ook op onze aarde. Een kleine stijging in temperatuur kan zo’n duwtje zijn om bepaalde klimaatsystemen onomkeerbaar te laten veranderen. Denk aan de Arctische ijskappen, de permafrost of de Atlantische Golfstroom. Als zo’n kantelpunt (tipping point) bereikt wordt, zal de planeet blijvend veranderen en hebben wij daar als mens geen invloed meer op.

Dank voor 't kijken! Maandagavond gaan we live op Twitch dieper in op deze video (en andere onderwerpen), leuk als je ook daar meepraat! We beginnen om 19 uur, tot dan! 😁 twitch.tv/nosop3

Ingresado el 19 de noviembre de 2022 por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario