Skelbiamas metų rūšių dešimtukas! Metų grybu išrinkta žiemą aptinkama žaidimo rūšis – sklaidžioji vaškaplutė!

Daugelyje šalių kiekvienais metais renkami įvairių organizmų sistematinių grupių rūšių dešimtukai. Jų tikslas – plačiau pristatyti visuomenei valstybės gamtos turtų įvairovę ir skirtingumą. Lietuvoje jau trečią kartą išrinktas dešimtukas – į jį pateko rūšys, į kurias gamtininkai nori atkreipti visuomenės dėmesį 2022-aisiais metais. Kaimyninėse valstybėse (Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje) ši tradicija senesnė, todėl ir visuomenės įtrauktis didesnė. Lietuvos gamtininkai tikisi, kad ir mūsų šalies mokiniai, mokytojai, kiti gamtos bičiuliai įsitrauks į gamtos stebėjimus ir piliečių mokslo projektus.

Tradiciškai Lietuvos ornitologų draugija renka metų paukštį, Lietuvos entomologų draugija – metų vabzdį, voragyvių stebėjimo entuziastai – metų voragyvį, Lietuvos mikologų draugija – metų grybą. Trys organizacijos (Lietuvos gamtos fondas, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras) renka kitas metų organizmų rūšis ir gamtinę buveinę, konsultuodamiesi su Gamtos tyrimų centru, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centru, Lietuvos herpetologų draugija. Organizmus aprašė ir nuotraukas pateikė apie 12 profesionalių gamtininkų.

Lietuvos mikologų draugija 2022 metų grybu išrinko sklaidžiąją vaškaplutę (Exidiopsis effusa), kuri taip pat yra ir žaidimo „Surask juos visus! 2“ rūšis. Tai beveik nepastebimas grybas, augantis trūnijančioje medienoje ir sukeliantis įdomų reiškinį – įspūdingos formos ledo kristalų darinius, kurie vadinami ledo plaukais, ledo vilna ar ledo barzda. Dažniausiai pastebimas būtent šiuo metų laiku, kai nestipriai pašąla. Sėkmės grybo paieškoje!

Daugiau informacijos apie rūšių dešimtuką ir plakatą, kurį galite atsispausdinti A3 formatu, rasite čia: www.lmnsc.lt/naujiena/skelbiamas-metu-rusiu-desimtukas/

Publicado el enero 31, 2022 01:15 TARDE por tomasp tomasp

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.