381-De strijd om de energietransitie | Met: Heleen de Coninck en Emma Leenders
Gaan we een koude winter tegemoet? Sinds de oorlog in Oekraïne en de mogelijke sabotage van de Nord Stream gasleiding lijkt de noodzaak van een duurzame energietransitie in Europa alleen maar groter te worden. Hoe ziet de energietransitie in de Europese Unie eruit? Lukt dit wel op Europees niveau en hoe doen we dat met elkaar? Is een groene revolutie op het vlak van energie mogelijk? En hoe zorgen we voor een rechtvaardig energiebeleid waarin alle burgers toegang hebben tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie? Luister naar klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders over de strijd om de energietransitie in Europa.
Europarlementariër Tom Berendsen is helaas verhinderd.
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van het programma in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/3OFXgWu
Mocht er een technisch probleem zijn tijdens deze livestream, ververs dan deze YouTube-pagina. We communiceren er over via de chatfunctie.
Like deze video en abonneer je op dit kanaal.
Groene transitie
Europa maakt zich op voor een duurzame energietransitie. Onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans stonden de Green Deal en de klimaatdoelen al prominent op de agenda. Het Europees Parlement riep in 2019 zelf een klimaat- en milieunoodtoestand uit in Europa en wereldwijd. Sinds de oorlog in Oekraïne is dit in een stroomversnelling gekomen. Met het Fit for 55 pakket en het REpowerEU programma probeert men in hoog tempo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en volledig in te zetten op groene energiebronnen. Is structurele hervorming van het Europees energiesysteem nodig om de klimaatdoelen te halen? En welke energiebronnen en technologie hebben we daarvoor nodig?
Geopolitieke dreiging
De oorlog in Oekraïne en de voortdurende afhankelijkheid van dure en fossiele Russische brandstoffen tonen nu dat het oude energiesysteem Europa kwetsbaar maakt. Hoe kan de EU werken aan een groene energietransitie, met acht op de klimaatdoelen en energieonafhankelijkheid? Het REPowerEU-plan bevat reeds een reeks maatregelen om deze doelen te halen en te versnellen. Maar is dat voldoende?
Samen met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders verkennen we de uitdagingen rondom de energietransitie in Europa. Welke (geo)politieke belangen spelen er tussen de Europese lidstaten? Wat betekent deze groene omwenteling voor de verantwoordelijkheid van nationale overheden, burgers, en (grote) industriële bedrijven? En op welke wijze kunnen we op een rechtvaardige manier tot een groenere en duurzame Unie komen?
Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van ethicus Marcel Becker met elkaar in gesprek. Stel ook je eigen vragen.
De voertaal is Nederlands.
Over de sprekers
Heleen de Coninck is klimaatwetenschapper en hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven. Daarnaast werkt ze als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie, met in Nederland een focus op klimaatbeleid voor de energie-intensieve industrie. Ze was één van de hoofdauteurs van de IPCC rapporten (2018, 2022) over hoe we de wereld onder 1.5 graad temperatuurstijging kunnen houden.
Emma Leenders is politicoloog en promovenda bij de vakgroep Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op Europees klimaatbeleid, waarbij ze specifiek kijkt naar de interacties tussen de Europese Raad, lidstaten en andere EU-instellingen.
https://podtail.com/podcast/wetenschapje/-3-1-hoe-hard-knalde-de-oerknal/ Kennismakers ◈ Ook het heelal had ooit knaldrang. OERKNALdrang. Deze aflevering gaat Leen samen met Thomas Hertog op intergalactisch avontuur. Ze slurpen van veel te hete oersoep en zoeken een antwoord op de aloude vraag: hoe is het heelal ontstaan? Tuiten jouw oren ook al van nieuwsgierigheid?
◈ Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
◈ Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Wetenschapper: Thomas Hertog • Achter de schermen: Koen Brandt, Ann Desmet, Katarina Martynowski, Linde Verlooy, Pieter-Jan Vinckx, Marijke Guetens • Mopjes: Koen Van Deun.
Do leaves fall off trees later now that summers are becoming hotter and longer? That's what plant ecologist prof. dr. Matteo Campioli (UAntwerpen) is looking into. Because nobody really knows how trees know when to let go off their leaves. Not yet... because Matteo will solve this mystery. Vallen blaadjes later van de bomen nu de zomers warmer en langer worden? Dat onderzoekt plantenecoloog prof. dr. Matteo Campioli (UAntwerpen). Want momenteel weet eigenlijk niemand echt hoe bomen beslissen wanneer ze hun bladeren moeten loslaten. We weten het nog niet... want Matteo gaat dit mysterie oplossen.
https://podcastluisteren.nl/pod/De-Universiteit-van-Vlaanderen-Podcast Op je gemak oud worden, zonder pijn of ziektes. Als daar een drankje voor bestond, zou je toch niet twijfelen? Het klinkt allemaal heel sciencefiction, maar er bestaat wel degelijk onderzoek naar! Misschien niet naar zo’n toverdrankje, maar het komt toch in de buurt… We halen er gewoon de wetenschapper in kwestie bij: neurobiologe Jolien Van Houcke van de KU Leuven. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Jolien Van Houcke. Redactie: Helene Vanlathem. Klank en muziek: Marie De Broeck. Presentatie: Tom De Cock. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.
https://podtail.com/podcast/wetenschapje/-3-1-hoe-hard-knalde-de-oerknal/
Duikers! Stop met exotische reizen te boeken! Want er bestaat een Atlantis aan de Noordzee! De kustlijn van Westende, Middelkerke en Oostende lag ooit veel verder in zee. Tijdens de middeleeuwen verdwenen volledige stukken land onder de golven... Kwam dat door de stijgende zeespiegel (ja, toen al!) of zat de mens er voor iets tussen? En volgt de rest van onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld warmer wordt, landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (VUB)? Krijg je maar niet genoeg van het Testerep-project? 👉 Volg hier alle updates: https://testerep-project.be/nl Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Soetkin Vervust. Redactie: Helene Vanlathem. Klank en muziek: Marie De Broeck. Presentatie: Tom De Cock. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.
492. Waarom vind je iemand aantrekkelijk?
Maken exotische planten onze natuur kapot?
https://zwijgenisgeenoptie.be/thomas-hertog/ Wat doet dat met een Thomas, ruim twintig jaar innig te mogen samenwerken met een van de slimste mensen die ooit op onze aardbol heeft rondgereden? En wat doet dat met een Stephen Hawking, om een jonge Vlaming in jouw bureau op bezoek te krijgen en te beslissen dat je met hem jouw ideeën wil delen, aftoetsen en vormgeven?
Verklapt de killivis ons het geheim van de eeuwige jeugd?
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/podcast/verklapt-de-killivis-ons-het-geheim-van-de-eeuwige-jeugd Op je gemak oud worden, zonder pijn of ziektes. Als daar een drankje voor bestond, zou je toch niet twijfelen? Het klinkt allemaal heel sciencefiction, maar er bestaat wel degelijk onderzoek naar! Misschien niet naar zo’n toverdrankje, maar het komt toch in de buurt… We halen er gewoon de wetenschapper in kwestie bij: neurobiologe Jolien Van Houcke van de KU Leuven.
Jolien is neurobiologie een de KU Leuven. Het stond eigenlijk in de sterren geschreven. Als klein meisje liep ze uren door de tuin om de verschillende vlinders met elkaar te vergelijken. En niet alleen vlinders, de biologie van alle levende organismen boeide haar. Later op school was biologie altijd haar beste punt. Dat is ze dan ook blijven voort studeren op de universiteit. Volgens haar krijgen biologen een kijkje achter de sluier van de natuur en hoe ingenieus die wel niet in elkaar zit. Bovendien kan ze in het labo ook haar creatief kantje kwijt. Ze gebruiken daar kleuringen om bepaalde cellen fluorescent te laten oplichten. Dat geeft haar niet alleen wetenschappelijke informatie, maar het is ook echt een kunst om die kleuring perfect uit te voeren. Het eindresultaat lijkt dan ook vaak een echt kunstwerk te zijn.
In september 2022 verschijnt zijn boek 'Het ontstaan van de tijd. Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal' bij Lannoo. Een boek bedoeld voor een breed publiek, waarin hij het verhaal vertelt van de bijzondere vriendschap tussen twee topwetenschappers en hun jarenlange zoektocht naar antwoorden op fundamentele vragen over ons bestaan. En hoe hun baanbrekende onderzoek de manier waarop wij naar de kosmos - en bij uitbreiding naar onszelf als mens - kijken op losse schroeven zette.
Thomas Hertog woont met zijn vrouw en vier kinderen, samen met enkele andere gezinnen, op een vierkantshoeve op 50 kilometer van Leuven. Zijn kinderen zingen mee in het Chorale de Clerheid, een kinderkoor verbonden aan de school van Clerheid.
https://klara.be/lees/beluister-de-liefhebber-met-thomas-hertog Thomas Hertog is ook te horen in een aflevering van de filosofische podcast Kant, en klaar!
Hertog dacht met Stephen Hawking na over de oerknal en over de grondvragen: Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? En Hertog voegt daar zijn versie van de Kant-vraag 'Wat is de mens' aan toe: zullen we onszelf nog herkennen in de verre toekomst? Wat is onze plaats in het universum? Een aflevering die zich tussen ver verleden en verre toekomst bevindt en toch helemaal over ons gaat.
https://klara.be/lees/beluister-de-liefhebber-met-thomas-hertog Herbeluister De Liefhebber met Thomas Hertog
https://klara.be/lees/podcast-kant-en-klaar-aflevering-15-thomas-hertog Hertog, kosmoloog en professor theorethische fysica aan de KUL, noemt wijlen Stephen Hawking zijn soulmate. Ze dachten samen na over de oerknal en over de grondvragen: Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? En Hertog voegt daar zijn versie van de Kant-vraag 'Wat is de mens' aan toe: zullen we onszelf nog herkennen in de verre toekomst?
https://klara.be/lees/podcast-kant-en-klaar-aflevering-15-thomas-hertog rig jaar werd hun nieuwe theorie gepubliceerd over de oorsprong van het heelal, die stelt dat we in een eindig universum leven, dat minder complex is dan we dachten. Maar wat betekent dat voor ons? Wat is onze plaats in dat universum? Een aflevering die zich tussen ver verleden en toekomst bevindt, in een eindig heelal, en toch helemaal over ons gaat.
Zie ook:
TerZake 2015 : Kathleen Cools interviewt Stephen Hawking en Thomas Hertog
Tot eind juni 2019 is Thomas Hertog seizoensdenker bij Concertgebouw Brugge - klik hier voor meer informatie
Credits: de kosmische soundscapes komen uit de lecture-performance "Move 37" van Thomas Ryckewaert, met Thomas Hertog. compositie : Jürgen De Blonde.
De podcastversie van alle beschikbare afleveringen kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.
In de zomer krioelt het van de insecten, maar wanneer het kouder wordt zie je ze ineens nergens meer. https://www.podbean.com/ew/pb-n92qw-1108c44 Waar zijn insecten in de winter? Entomoloog Peter Berx geeft antwoord in onze podcast Vraag Het Aan.
In deze aflevering ontdek je onder andere...
... hoe mieren zich warm houden in de winter
... dat sommige insecten een winterslaap houden, anderen actief blijven, en nog anderen zelfs op een heroïsche tocht naar het Zuiden trekken
... waar je wintervlinders kan zien
... dat insecten zichzelf tegen vrieskou wapenen met een eigen antivriesmiddel
... hoe je insecten als barometer kunt gebruiken
... wat je moet doen wanneer vlinders, lieveheersbeestjes of andere insecten je huis binnendringen
Woensdag 25 november
W1. 13:30 - 14:45 Opportunities of the Omgevingswet & Energy transition
W2. 14:45 - 15:45 Eigen data onder controle
W3. 16.00 - 17.00 Common ground: the value of a shared, systemic approach across ASML’s high-tech ecosystem
Donderdag 26 november
W4. 13:30 - 14:45 Implementing data driven solutions in the real world
W5. 15:00 - 16:00 Offshore Wind Energy: Policy and Regulatory Perspectives
W6. 16:15 - 17:15 Policy and Legal perspectives for the Energy Transition in the Netherlands and the European Union
Vrijdag 27 november
W7. 13:30 - 14:15 Dilemma's van de IT professional
W8. 14:45 - 17:00 Safe by Design in Engineering: illustrations from biotechnology and nanomaterials
W9. 13:30 - 14:45 Better designs through a parametric way of working: designing a sustainable high-rise tower
Publicado el diciembre 21, 2022 07:08 TARDE
por ahospers
Comentarios
Agregar un comentario