https://www.groene.nl/artikel/graanakkers-als-cultuursteppe
In een boeiende reportage in De Groene Amsterdammer wordt de vermaarde vogelkenner Ben Koks gevolgd op excursie door het Groninger landschap. Hij is gefascineerd door het gedrag van vogels die kenmerkend zijn voor het oude #boerenland, zoals de (blauwe en grauwe) kiekendief.
De kiekendief is volgens Koks de kanarie in de kolenmijn, de signaalvogel die verdwijnt als de #bodem verarmt en het landschap teloorgaat. Niet voor niets staat de kiekendief op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels; een indicatie dat het slecht met ze gaat. De kiekendief attendeert ons echter niet alleen op waar het ecologisch misgaat in het boerenland, maar kan ook de weg wijzen naar een natuurrijker platteland.
Door de stikstofcrisis staat de zoektocht naar een volhoudbare #landbouw weer volop in de belangstelling; een landbouw die in balans is met de natuur, en niet alleen voedsel maar ook biodiversiteit produceert. In die zoektocht kunnen we leren van vogels. De meeste vogels hebben, in de woorden van Koks, baat bij overgangen, combinaties. “De een wil openheid, de ander wil dichte heggen, maar allemaal hebben ze #randen nodig.”
Als we de vogels volgen, komen we niet uit bij grote velden met Engels raaigras, maar bij kleine akkers met diverse gewassen. Waar veel kleine percelen elkaar kruisen, daar is de randlengte het grootst, en dus ook de kans dat je kiekendieven (en andere vogels) aantreft. Het zijn vaak plekken waar gemengde, agarische bedrijven voorkomen, met afwisselende kavels en gewassen. Denk bijvoorbeeld aan Vlaamse kloosters, waar trappistenmonniken nog ambachtelijke landbouw bedrijven.
De les die deze bijzondere landbouwenclaves ons leren is volgens Koks glashelder: “de oude landbouw is gek nog niet, met zijn ruimte voor natuurlijke vijanden in plaats van pesticiden, en zijn #afwisseling van kleine akkertjes in plaats van grote lappen grond met één gewas.” Koks’ observatie wordt gestaafd door wetenschappelijke studies naar de biodiversiteit in landschappen met groenblauwe dooradering, wisselende perceelgrootte en variatie in teelten. Die is hoger dan in eenvormige landbouwlandschappen met teeltspecialisatie.
Willen we de biodiversiteit op het boerenland laten opbloeien, dan moeten we dus een landbouw van #lappendekens stimuleren. In dit kader is het recente plan om zo’n 220.000 hectare heggen, houtwallen en natuurvriendelijke oevers aan te leggen en duurzaam te beheren cruciaal. Dit Aanvalsplan Landschap, een initiatief van natuur- en milieufederaties, provincies, waterschappen en boerenorganisaties, verdient ruimhartige ondersteuning vanuit Den Haag.
Het Aanvalsplan is een belangrijke en serieuze stap op weg naar een landbouw van lappendekens; een (vogel)rijker cultuurlandschap, waar niet alleen voedsel wordt geproduceerd maar ook de #natuur een volwaardige plek heeft.
Leesgierig?
Check 👉 https://lnkd.in/dR8T2czy
https://www.groene.nl/artikel/graanakkers-als-cultuursteppe
https://scheppingorg.files.wordpress.com/2019/03/schepping-boekje-2017.pdf
https://www.stichtingoase.nl/doc/pdf/2004_voorjaar_schepping----of-avontuur-met-de-natuur-deel-1.pdf
https://natuurtijdschriften.nl/pub/545022
https://natuurtijdschriften.nl/pub/495591/DLN1070160231.pdf
https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/145/2023/03/Nieuwsbrief-IVN-KNNV-Assen-maart-2023.pdf
https://wfdrenthe.nl/wp-content/uploads/2020/09/Nieuwsbrief-nr.-50.pdf
https://schepping.org/boekje-over-schepping/
Op deze pagina staan publicaties over het ontstaan van Schepping en over de natuur die zich daar ontwikkeld heeft. Alle publicaties kunnen kosteloos worden gedownload en desgewenst worden verspreid onder belangstellenden.
In de eerste publicatie wordt de ontwikkeling van Schepping beschreven, geïllustreerd met talrijke foto’s. De inhoud van de vierde editie uit 2020 is sterk uitgebreid ten opzichte van de vorige versie uit 2017 (ook nog in onderstaande lijst) en bevat ook informatie over een recente uitbreiding van het natuurgebied. Er is vooralsnog geen papieren versie van deze publicatie verkrijgbaar.
De overige vermelde artikelen zijn gepubliceerd in tijdschriften.
Eef Arnolds. 2023. Schepping, 5e versie. 229 pp.
Eef Arnolds. 2020. Schepping, 4e versie, 86 pp.
Eef Arnolds. 2017. Schepping, 3e versie. 28 pp.
Eef Arnolds. 2004. Schepping, op avontuur met de natuur. Oase, lente 2004: 2-5.
Eef Arnolds. 2005. Schepping, van gifpieper tot boompieper. Het Vogeljaar 53, 247-255.
https://www.inaturalist.org/posts/38475-less-agreeable-observations-more-agreeable-text-formatting
https://www.inaturalist.org/posts/38475-less-agreeable-observations-more-agreeable-text-formatting
https://www.youtube.com/@jnm-jongerenindenatuur7717
https://podcastluisteren.nl/pod/Radio-Ramkraak
https://www.eis-nederland.nl/Portals/4/pdfs/Hemiptera/Bodemfauna.pdf
http://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2016/alw/themanummer-tijdschrift-landschap-over-biodiversiteit.html
https://forum.inaturalist.org/t/android-app-not-reading-picture-location-data/37908
http://www.sympathyforthecommons.eu/
Ik kwam er via greenmapper.nl en dan via Partner
Ramsj produkten natuur
https://www.kivi.nl/activiteiten/activiteit/betaling
http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten/gratis-toegang-nemo/
Best leuke lezingen vandaag
https://www.gelderland.nl/bestanden/Gelderland/Nieuws-en-evenementen/DOC_Blokkenschema_online_Gelderse_biodiversiteitsdag_2021.pdf
Hoe worden hoogspanningsstations en componenten ontwikkeld voor toekomstige elektriciteitsnetten?
Excursie Windpark en Zonnepark Weert
Hoe gaat de energietransitie in de gebouwde omgeving in zijn werk?
Hoe worden hoogspanningsstations en componenten ontwikkeld voor toekomstige elektriciteitsnetten?
Excursie Windpark en Zonnepark Weert
Hoe gaat de energietransitie in de gebouwde omgeving in zijn werk?
Je kunt een aantal presentaties van afgelopen editie 2022 terugkijken via het SlideShare-kanaal van Sovon, de lezingen van 2021 kun je terugkijken via het YouTube-kanaal van Sovon.
Water beetles have a long history of biological recording, with the first scheme starting in 1904 and the earliest recorders including Charles Darwin. Garth will provide a brief introduction to the history of water beetle recording, before discussing the recent publication of three volumes of the water beetle atlas for Britain and Ireland, illustrated by anecdotes about some recent records. We'll end the talk with a call to action for the next generation of water beetle recorders and details about how to get involved.
Check out the live Q&A and further info links for this talk here: Link coming soon...
Check out FREE upcoming entoLIVE webinars: https://www.eventbrite.co.uk/cc/entol...
entoLIVE is delivered by the Biological Recording Company and sponsored by the British Entomological & Natural History Society, environmentjob.co.uk, the Field Studies Council and the Royal Entomological Society.
https://vimeo.com/event/3657071/9b427df5eb
https://www.youtube.com/@dutchbirdingassociation3098
Comentarios
Agregar un comentario