19. Gezelschap voor Het Roege Bos: Nieuw natuurgebied De Suikerzijde

Wat is de stand van zaken rond het toekomstige stadsdeel De Suikerzijde? Op dit moment worden alle procedures doorlopen die nodig zijn voor de start van de bouw in deelgebied noord. Het gaat om het voorontwerp bestemmingsplan, de voorontwerp structuurvisie en het milieueffectrapport. De Suikerzijde komt op het suikerfabriekterrein.

Onderdeel van de procedures is ecologisch onderzoek. Daaruit bleek dat voor de geoorde fuut, de meervleermuis en de watervleermuis gebieden nodig zijn, die het verlies van broed- en foerageergebied compenseren. Daarom worden de vloeivelden in het zuidwestelijke deel van dit gebied omgevormd tot een rijk natuurgebied. Er komen onder andere nieuwe bomen en houtopstanden, dat zijn groepjes bomen en/of struiken.

De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen. Het is de bedoeling om de werkzaamheden begin februari af te ronden, vóórdat het broedseizoen begint. Dat is nodig om begin 2023 te kunnen starten met de bouw van de eerste woningen. Het college van B&W stelt de bovengenoemde documenten naar verwachting half november vast en geeft ze vrij voor inspraak http://boekholtnieuwbouwspecialist.nl.nbonline.nl/blog/de-suikerzijde-groningen/267
Gezelschap voor Het Roege Bos: Nieuw natuurgebied De Suikerzijde

Publicado el octubre 23, 2020 02:55 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

Google started with FreeBase

Language Support
Language support in EOL v3 is in continuous development, but many features are internationalized. Here's where things stand at the moment:

The interface- navigating EOL in different languages:

Thanks to our collaborators at translatewiki and their corps of volunteer translators, the full EOL basic interface navigation is available in Arabic, Brazilian Portuguese, English, Finnish, French, Macedonian, Piedmontese, Traditional Chinese and Turkish. Read more about becoming a volunteer translator.

Common or vernacular names for taxa:

We have harvested the common names holdings of the wikidata, which include just over 291,000 names in 279 languages. We also have >93,000 common names in 130 languages added by valiant EOL members to fill gaps they observed over the past ten years. You can search EOL by any of these names and find them in the names tab of any taxon page.

Articles:
We have articles in many languages. The article tab has a language filter, which is set to English by default. We hope soon to make that default setting configurable in your EOL profile.

Structured data:
Our valiant translatewiki community

One of the great advantages of structured attribute and interaction data is that it is very efficient to translate. Commonly used data terms like "body length" and "predator" in our taxon page summaries are translated by the translatewiki community, and many place names have translations available from our geographic terms providers, geonames and wikidata. We have harvested the common names holdings of the wikidata, which include just over 291,000 names in 279 languages. We also have >93,000 common names in 130 languages added by valiant EOL members to fill gaps they observed over the past ten years. You can search EOL by any of these names and find them in the names tab of any taxon page.

https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:SPARQL_query_service/queries/examples
https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:SPARQL_query_service/queries/examples#The_Netherlands
https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:SPARQL_query_service/queries/examples#Gender_distribution_in_the_candidates_for_the_Dutch_general_election_2017
From Freebase to Wikidata: The Great Migration
https://static.googleusercontent.com/media/research.google.com/nl//pubs/archive/44818.pdf
https://www.eol.org/docs/what-is-eol/language-support
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Biodiversity_Next_conference_poster_on_Wikimedia_and_iNaturalist.pdf

https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:WikiProject_Freebase
https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:WikiProject_Biodiversity

iNaturalist (Q16958215) is a citizen science project focused on biodiversity. It has a large community of enthusiasts, of which some are also active in the various Wikimedia communities. This wikiproject aims at improving the cross-pollination between iNaturalist and Wikimedia communities. Wikimedia Commons is an ideal platform to source iNaturalist with observations while iNaturalist with its high-grade annotations of observations provides valuable references to Wikidata statements. "Research grade" observations are incorporated into other online databases such as Global Biodiversity Information Facility (Q1531570). iNaturalist supports many Wikimedia-compatible licensing options, including CC0 (Q6938433), Creative Commons Attribution (Q6905323) and Creative Commons Attribution-ShareAlike (Q6905942). Snippets from Wikipedia are also used on iNaturalist to describe individual taxa.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Biodiversity_Next_conference_poster_on_Wikimedia_and_iNaturalist.pdf

EOL took 291,000 common names in 279 languages from WikiData
EOL took 291,000 common names in 279 languages from WikiData (20)

Publicado por ahospers hace más de 3 años

1998 Groningse landschapsarchitect Jan van de Bospoort voor ogen staat voor het gebied tussen de wijk Vinkhuizen en het voormalige dorp Hoogkerk. Hier wordt op een terrein, tot voor kort grond van een suikerfabriek, het Westpark aangelegd.

Het park krijgt een oppervlakte van 44 hectare. Het krijgt een onderverdeling in ‘kamers’, van elkaar gescheiden door wintergroene beplanting zoals coniferen. Hiervoor is gekozen omdat het in Groningen soms flink kan waaien en bovendien ligt het park hoger dan het omringende gebied, waardoor het nog meer windgevoelig is. Wintergroen geeft in alle jaargetijden een optimale beschutting.

Elke ‘kamer’ moet een eigen sfeer krijgen. “In het park moet je de eendjes kunnen voeren, een gezellige wandeling kunnen maken en er moet een doolhof zijn. Een hele mooie speeltuin staat ook op het programma. Wat dat betreft verschilt het Westpark niet veel van andere parken. Maar er moet meer mogelijk zijn, zo krijgt het bijvoorbeeld ook commerciele functies”.

Hiervoor is gekozen om de financiering van het park rond te krijgen want er is niet genoeg geld om het immense gebied in te richten. Het is de bedoeling om een aantal ‘kamers’ door bedrijven te laten invullen. Misschien krijgt een handel in vrijetijdsartikelen een deel van het park tot zijn beschikking om er modeshows van sportkleding te houden. “Ik zou me ook kunnen voorstellen dat zo’n bedrijf er een klimwand maakt voor bergbeklimmers”, filosofeert Van de Bospoort. “Maar eigenlijk zijn we vooral op zoek naar een publiekstrekker. We hebben bijvoorbeeld contact met de dierentuin in Emmen over een apentuin. Zoiets trekt altijd mensen. Een kaartje voor de die tuin kost zeg maar vijf gulden, maar dat bedrag kan je weer aftrekken van de entreeprijs van de dierentuin. Zo hebben we er allemaal wat aan.”

Het wintergroen dat de ‘kamers’ van elkaar scheidt, is een bijzonderheid apart. Vanwege de Groningse kleigrond, de hoge zuurgraad en de vaak harde wind, hielden deskundigen van zowel de gemeente als de Grontmij het voor onmogelijk dat het wintergroen hier zou overleven. Bonte Hoek Boomkwekerijen uit Glimmen zag echter wel mogelijkheden.

Groeigarantie

“Het bedrijf heeft veertien plantensoorten geselecteerd die hier goed kunnen gedijen. Omdat het bovendien om een enorme investering gaat, zijn we een groeigarantie overeengekomen. Dat wil zeggen dat bomen die het niet doen, door de kwekerij worden vervangen.” Het bedrijf werkt met het in Amerika ontwikkelde ‘root control’ systeem. Hierbij komt rond de kluit van jonge bomen een zak, waarna ze worden geplant.

“Als de wortels gaan groeien, komen ze tegen de wand van die zak te zitten. Op die plek worden ze dikker doordat de groeichromosomen zich gaan ophopen”, vertelt B. Doeven, technisch projectleider van het Westpark. Na twee of drie teeltjaren in de zak, rooit het bedrijf de boom en snijdt het de dunne worteltjes die door de zak heen groeien af. Vervolgens gaat de boom naar zijn nieuwe plek. “Doordat de verdikkingen snel uitlopen tot een fijn vertakt haarwortelgestel, kan de boom zich in korte tijd aanpassen aan de nieuwe grond. Door dit betrekkelijk nieuwe systeem te gebruiken is de kans op succes in wintergroen ‘vijandige’ grond optimaal.”

Van de Bospoort verwacht dat het Westpark in 2001 zijn eerste bezoekers kan verwachten. In de herfst van volgend jaar worden de eerste bomen geplant en in 2000 gaan de laatste de grond in. dec 1998

Publicado por ahospers hace más de 3 años

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.