Έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο

Λόγω της μεγάλης έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο, αντιγράφουμε για φέτος (2021) τις καταγραφές των μεδουσών σε έναν google χάρτη ώστε κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι ενήμερος για το που έχουν εμφανιστεί μέδουσες.

Ο χάρτης βρίσκεται εδώ: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=en&mid=1otdviKvwCXDhGunMdCky_vPq6gxQuozD&vomp=1&cid=mp&cv=7eUgOK49Afw.en.

Μην ξεχνάτε να καταγράφετε οποιαδήποτε μέδουσα είδατε άσχετα αν είναι επικίνδυνη ή όχι και ζητήστε και από τους φίλους σας να βάζουν και αυτοί τις καταγραφές. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε έγκαιρα ενημερωμένοι για το που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Publicado el julio 9, 2021 03:56 TARDE por ctaklis ctaklis

Comentarios

Η κατασταση στη Σκοπελο ειναι ιδιαιτερως επικινδυνη. Απο τις παραλιες του Πανορμου μεχρι και το Ελιος (εκει εχουμε κολυμπησει) η θαλασσα ειναι γεματη με εκατονταδες τσουχτρες. Προς το παρων εξαιρεση αποτελει το λιμανακι του Αγνωντα και πιθανον ο Σταφυλος (αυτο με επιφυλαξη). Ενα απο τα χαρακτηριστικα που παρατηρηθηκε στο νερο ειναι η περιορισμενη ορατοτητα. Συνηθως τα νερα ειναι πολυ καθαρα και ευκολα μπορουσε να δει καποιοσ μεχρι και 12 μετρα βαθος. Τις τελευταιες ημερες ομως η ορατοτητα ειναι περιορισμενη σε λιγα μονο μετρα. Γενικοτερα υπαρχει μια θολουρα στο νερο το οποιο δεν ξερω αν σχετιζεται με τισ τσουχτρες αλλα σκεφτηκα να το αναφερω. Τις επομενες ημερες θα προσπαθησουμε να δουμε τι κατασταση επικρατει στις παραλιες της Βορειας πλευρας του νησιου. Σημερα παντως αν και φυσουσε προς το πελαγος δε φανηκε να κανει καμια διαφορα, δηλαδη να τις απομακρυνει απο την ακτη.

Publicado por marieta55 hace casi 3 años

@marieta55 η θολούρα μπορεί να είναι από διάφορους παράγοντες (ακόμα και από πλαγκτόν, θαλάσσια ρεύματα, κυματισμό, κλπ).

Δεν αρκεί πάντα ο άνεμος, χρειάζεται και θαλάσσια ρεύματα ή κύμα. Περισσότερο έχει σημασία τα υποθαλάσσια ρεύματα.

Publicado por ctaklis hace casi 3 años

Ναι το καταλαβα χτες αφου ο αερας δεν εκανε καμια διαφορα, φανταστηκα πως τα υποθαλασσια ρευματα παιζουν μεγαλυτερο ρολο. Οσο για τη θολουρα, τετοιο πραγμα δεν εχω ξαναδει στα τοσα χρονια που βουταω στη σκοπελο. Κοντευουν σχεδον δυο εβδομαδες απο τοτε που ξεκινησε και η ορατοτητα παραμενει το ιδιο χαλια. παντως σημερα ηταν η πρωτη μερα σε παραλια της Νοτιας πλευρας του νησιου που δεν ειχε τσουχτρες. Κατι ειναι κι αυτο.

Publicado por marieta55 hace casi 3 años

They just appeared in Agios Petros beach, Alonissos. They are even bigger and smaller. On Sunday we sow them in Milia beach, Skopelos.

Publicado por flav_ hace casi 3 años

@flav_ please put your observations and try to take photos even with your phone.
And don't forget that their hood has at most 10cm diameter, otherwise it might be a different species, that's why it's better to take as many photos you can.

Publicado por ctaklis hace casi 3 años

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.