523.Warmtewissel Tarnoc Postcode Lotteries Green Challenge www.greenchallenge.info

 1. Tarnoc is één van de 25 genomineerden van de Postcode Lotteries Green Challenge 2021. Dit is een van de grootste competities op het gebied van duurzaam ondernemen.

  Dit is een gewelidige kans om de Turbineketel verder te ontwikkelen en sneller op de markt te brengen. Begin september horen wij of Tarnoc één van de vijf finalisten is die mag strijden om de hoofdprijs tijdens de finale op 14 oktober.

  Kijk voor meer informatie op www.greenchallenge.info

 2. In plaats van af te gaan op het opruiende cherrypicking van non-experts kun je ook dit uitgebreide, recente overzichtsartikel lezen!

  klimaatverandering

  Lees het gratis: https://rdcu.be/dhHdp

 3. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/radarbeelden-laten-zien-als-het-vuurwerk-losbarst-vliegen-vogels-alle-kanten-op~b4d3db56/
  "Met oud en nieuw zijn er gemiddeld zo'n duizend keer meer vogels in de lucht dan tijdens een normale nacht. Dat effect reikt bovendien ver: zelfs op tien kilometer afstand van vuurwerk vliegen er nog tien keer zoveel vogels op."
  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/radarbeelden-laten-zien-als-het-vuurwerk-losbarst-vliegen-vogels-alle-kanten-op~b4d3db56/
  Het begin van 1 januari, klokslag middernacht. Terwijl de mensen in Bergen op Zoom elkaar massaal een gelukkig nieuwjaar wensen, is het nog rustig op het nabijgelegen Markiezaatsmeer. Maar dat verandert snel, zo blijkt uit de radarbeelden. Als de vuurpijlen de lucht in gaan, verlaten de 15.000 kokmeeuwen in het natuurgebied hun slaapplaats.

  Vrijwilligers van vogelonderzoeksinstituut Sovon houden al jaren via fijnmazige radarbeelden de vogeltrek bij. Dat levert ook in de nieuwjaarsnacht een hoop informatie op. Zo trekken de meeuwen bij Bergen op Zoom - voor de leek verrassend - niet westelijk, de stille wateren van de Oosterschelde op. Ze zoeken hun heil juist boven land, vooral in de bossen op de Brabantse Wal.

  “Dat is normaal gesproken het gebied waar ze hun voedsel vandaan halen”, licht Hans van Gasteren toe. Hij is als hoofd bureau natuur bij de luchtmacht betrokken bij de vogelradars op militaire vliegvelden, en tevens onderzoeker bij Sovon. “Ze mijden wel de bebouwde kom van Bergen op Zoom, waar veel vuurwerk wordt afgestoken. De meeuwen gaan op hun paniekvlucht uiteindelijk naar een plek die ze kennen.”

 4. Editor's choice and Forum:
  Patchy indirect effects of predation: predators contribute to landscape heterogeneity and ecosystem function via localized pathways
  https://twitter.com/Oikos_Journal
  https://bit.ly/40o8wg5

 5. Lezing van Prof. Dr. Thijs Kuiken, Professor of Comparative Pathology aan het Erasmus MC tijdens de Victor Westhofflezing 2023 in Nijmegen.

  Lezing van Prof. Dr. Thijs Kuiken, Professor of Comparative Pathology aan het Erasmus MC tijdens de Victor Westhofflezing 2023 in Nijmegen.

 6. Opname OBN Kennisuur Omvorming Landbouwgronden 14 dec. 2023

  Opname OBN Kennisuur Omvorming Landbouwgronden 14 dec. 2023

 7. Victor Westhofflezing 2023: Jantien de Boer

  Victor Westhofflezing 2023: Jantien de Boer


 8. Lang leve de Aarde. Oratie van Caroline Slomp, ter gelegenheid van de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Geomicrobiologie en Biogeochemie aan de Radboud Universiteit, op 15 september 2023.

  Lang leve de Aarde. Oratie van Caroline Slomp, ter gelegenheid van de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Geomicrobiologie en Biogeochemie aan de Radboud Universiteit, op 15 september 2023.


 9. Klimaateffecten op de riviernatuur - welke maatregelen kun je nemen?
  Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder belicht zijn de ecologische effecten van klimaatverandering in en langs de rivieren. Het OBN-rapport Klimaateffecten op riviernatuur geeft inzicht in de effecten, maar biedt ook handvatten voor mitigerende maatregelen. Deze film geeft kort weer welke effecten het klimaat heeft op de riviernatuur en welke maatregelen er te nemen zijn.

  Klimaateffecten op de riviernatuur - welke maatregelen kun je nemen?

 10. Victor Westhofflezing 2022: Prof. Dr. Louise Vet
  Prof. Dr. Louise Vet gaat in haar lezing in op het thema: Biodiversiteitsherstel: illusie of doorbraak?

  De 22ste Victor Westhofflezing werd uitgesproken op maandag 13 juni 2022 in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Lees meer op www.ru.nl/westhofflezing

  biodiversiteitsherstel #biodiversiteit #Deltaplanbiodiversiteit #RadboudUniversiteit #Westhofflezing #Biodiversiteit

  Victor Westhofflezing 2022: Prof. Dr. Louise Vet

 11. Im Süden Deutschlands ist der Winter noch in voller Pracht zu bestaunen. Doch für die tierischen Bergbewohner ist er eine scheinbar ständige Herausforderung.

  Die vielen Anpassungen in der Natur belegen: Der eisige Winter ist fester Bestandteil des natürlichen Jahreslaufs und der Lebenswelt der Arten. Sie sind an Kälte und Frost angepasst. Deswegen leiden die Tiere und Pflanzen der schneereichen Gebiete am Alpenrand besonders unter dem Klimawandel und geraten mit dem unberechenbaren Auf und Ab der Schneegrenze ins Trudeln. Wie lange noch können sie mit den klimatischen Veränderungen Schritt halten?
  https://www.ardmediathek.de/video/abenteuer-erde/winter-am-alpenrand/wdr/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLXNvcGhvcmEtOTg5YzI2ZDMtNmE1YS00Y2U0LWFkMWMtNDMxMTlmYTE4NTA1

 12. Vor der französischen Südküste spielt sich unter Wasser ein Drama ab. Ein altes Tümmlerweibchen hat den Anschluss verloren. Als Älteste führte sie bislang ihre Gruppe an.

  Doch nun kann sie sich nicht mehr erinnern, wie sie in das Gewirr aus Fischernetzen geraten ist. Sie braucht dringend Luft zum Atmen. Wird sie nach vielen erfolgreichen Jahren als Matriarchin nun in einem Fischernetz ersticken? Dies ist nur eine von vielen, oft dramatischen Geschichten des Mittelmeers und seiner tierischen Bewohner. Und sie alle werfen die Frage auf: Hat die vielfältige Unterwasserwelt, bei all ihrer Widerstandsfähigkeit, noch eine Chance?

  Weniger anzeigen
  https://www.ardmediathek.de/video/abenteuer-erde/magisches-mittelmeer-unter-delfinen/wdr/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLXNvcGhvcmEtYzRhNzZlMTUtNGMwZi00NDQ0LTg3MzItNDA1NjczNGIyM2E0

 13. Mitten im Pazifik liegt die Südsee - tausende Inseln meist vulkanischen Ursprungs. Wissenschaftler aus Deutschland forschen hier auf Feuerbergen, im Dschungel und unter Wasser.
  Ein altes Tümmlerweibchen hat den Anschluss verloren. Etwa 4.000 Kilometer weiter südöstlich, vor der wild zerklüfteten Küste Griechenlands, ist währenddessen der mehrfache Weltmeister im Freitauchen, Guillaume Néry, auf der Suche nach einem der seltenste
  https://www.ardmediathek.de/video/terra-x/abenteuer-suedsee/zdf/Y3JpZDovL3pkZi5kZS9QUk9EMS9TQ01TX2MwMzMxM2VkLTFjMTItNGY3Yi04ZDQ0LWJlZjU2YmNkZWQ4OQ

 14. Die Ostsee ist das jüngste Meer der Erde und erst nach der letzten Eiszeit entstanden. Es scheint so vertraut, bietet aber viele Überraschungen. Wind und Wellen formen bis heute die Ufer der Ostsee. Diese Folge führt in eine Welt aus Zehntausenden von Inseln zwischen Estland dem schwedischen Gotland und dem finnischen Schärenmeer.
  https://www.ardmediathek.de/video/expeditionen-ins-tierreich/wilde-ostsee-von-estland-bis-finnland/ndr/Y3JpZDovL25kci5kZS9iYzg4Yzc3My02ZWMyLTQ2M2QtYjE5NC1jMmNmMGNmNDQ1MGY

 15. Op 11 juli 2022 verscheen de eerste foto van de James Webb Space Telescope. Dit beeld is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe, en bekend als Webb's First Deep Field. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengteafstand houdt. Tijdens dit symposium staan we stil bij de vele verrassende ontdekkingen door deze meest gevoelige ruimtetelescoop ooit.

  De James Webb Space Telescope is 's werelds belangrijkste observatorium voor ruimtewetenschap. De telescoop wordt gebruikt om mysteries in ons zonnestelsel te bestuderen, kijkt naar verre werelden rond andere sterren, en de geeft ons toegang tot het vroege heelal, toen de eerste generaties sterren, zwarte gaten en melkwegstelsels ontstonden. Onderzoekers kunnen nu in detail de massa's, leeftijden, geschiedenis en samenstelling van de sterrenstelsels bestuderen, nu Webb op zoek is naar de vroegste sterrenstelsels in het heelal.

  Welkom door Rens Waters, hoogleraar astrofysica, Radboud Universiteit Nijmegen

  Gillian Wright, Director at the UK Astronomy Technology Centre in Edinburgh, UK - The JWST Mission and the MIRI instrument (lezing in Engels)

  Anna de Graaff, postdoc, Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg, Duitsland - Op ontdekkingsreis naar het vroege heelal met de James Webb Space Telescope

  Inga Kamp, hoogleraar stervorming, planeetvorming en chemie van sterren, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen - Een nieuwe kijk op planeetvorming met de James Webb Space Telescope

  Michiel Min, senior onderzoeker astronomie, SRON Netherlands Institute for Space Research - De eigenschappen van exoplaneten ontrafeld met de James Webb Space Telescope
  https://www.youtube.com/live/16bG6aDe5nU
  Discussie met panel en publiek onder leiding van Rens Waters.

 16. https://ebooks.ub.rug.nl/34/
  De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van WereldklasseSinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

  Item Type: Book
  Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
  Series Name: 0
  Language: Dutch
  Publisher: University of Groningen
  Place of Publication: Amersfoort
  Status: Published
  Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
  Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
  Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
  URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
  https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
  https://ebooks.ub.rug.nl/34/
  https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Wadden%20DEF%20print.pdf
  https://www.overland.nl/NeefjesCultuurhistorischeIJsselmeerbio.pdf

 17. https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Wadden%20DEF%20print.pdf
  Het Waddengebied is meer dan natuur alleen. Wat wij nu unieke natuur noemen is het resultaat van een samenspel tussen natuurlijke processen en eeuwenlang menselijk gebruik. Nog overal zijn sporen van menselijk gebruik te zien, die bijgedragen aan de landschappelijke en ecologische rijkdom van het Waddengebied: de Waddenzee, de Waddeneilanden en het Waddenland, dat zijn de door de zee afgezette kleistreken op het vasteland. Meindert Schroor is één van de grootste deskundigen op het terrein van het Waddengebied en zijn bewoners.

  Deze biografie laat uitgebreid het menselijke en historische verhaal zien van een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden. De auteur gaat ook in op actuele verschijnselen in het Waddengebied: gentrification, de noodzaak van een hernieuwde ruimtelijke ordening, de band tussen eilanden en vasteland.

 18. NATUURLEZING: ‘INTO THE ARTIC’
  Deze avond vertelt Kees over zijn reizen naar het hoge noorden. Gebaseerd op twee bootreizen die vanuit Nederland via een aantal Schotse eilanden, Faeröer, IJsland, Jan Mayen en vervolgens langs en door het pakijs naar Spitsbergen voeren. De nadruk ligt op vogels en zeezoogdieren, maar ook het landschap, cultuurhistorie en planten komen aan bod. Veel van deze vogels komen in de winter naar onze streken, maar er zijn ook vogels die in het hoge noorden blijven zoals de ivoormeeuw, koningseider en Stellers eider.

  https://www.overland.nl/NeefjesCultuurhistorischeIJsselmeerbio.pdf

 19. https://www.youtube.com/watch?v=IjcuqXHLyPU

  https://www.vogelsamsterdam.nl/do-21-sept-2023-2000-uur-samen-leven-met-vogels-pakhuis-de-zwijger/
  Arnout Jan Rossenaar
  https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels
  NU op KPN en Budget

  In 2022 verscheen de ‘Vogelatlas Amsterdam’, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers staan deze avond centraal.

  Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak. Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland. Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten. Heb jij hart voor vogels? Kom luisteren en praat mee!

 20. BBC WinterWatch GoldCrest


  his evening, BBC Winterwatch showed our goldcrest migration research with the Motus telemetry network - what an honour to be featured in such a monumental wildlife programme!

  Do you want to know more about our songbird telemetry studies on goldcrests, starlings and skylarks? Check the details here: https://lnkd.in/gW42j5GW

  bbcwinterwatch #winterwatch #goldcrest #motuswildlifetracking #telemetry #migrationecology #ringbaanvlieland #ringbaancastricum Wageningen Marine Research Wageningen University & Research Spurn Bird Observatory Trust Ltd

  https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/marine-research/show-marine/telemetry-study-songbirds.htm
  Wageningen Marine Research and Wageningen Environmental Research, in cooperation with the ringing sites Vlieland and Castricum, conduct telemetry research into these species. Each year, we tag about thirty skylarks and thirty starlings and follow their flight movements with the MOTUS telemetry network. Preliminary results show that skylarks mainly migrate at night and often follow the coastline, although some have flown over the German Bight during spring migration. Starlings are usually active during the day and show a lot of back and forth movements, but when the conditions are right, they can cross the North Sea within a few hours.

 21. https://nadaba.net/fr
  https://nadaba.net/nl
  https://nadaba.net/en
  https://forum.inaturalist.org/t/hub-for-finding-identification-guides/38640/23
  https://nadaba.net/nl/search/results
  https://nadaba.net/nl/search/by/geo/602 5
  Not only guides, also a website
  https://nadaba.net/nl/tool/28281-inaturalist 16
  Het doel van NADABA is om de hulpmiddelen te catalogiseren die worden gebruikt om de fauna en flora van de hele wereld te identificeren en te lokaliseren
  Elke soort hulpmiddel kan daar worden gecatalogiseerd, fysiek of virtueel: veldgidsen, atlassen, flora's, wetenschappelijke artikelen, determinatiesleutels, monografieën, boeken, websites, blogs, forums, enz.
  De bijzonder efficiënte zoekmodule maakt het mogelijk om elk hulpmiddel snel te vinden volgens de gekozen criteria: taxonomische groep, geografisch gebied en type hulpmiddel, evenals een vrij veld.
  NADABA is een participatieve site. Elke gebruiker die een account aanmaakt, kan hulpmiddelen registreren en het is voor hem mogelijk om zijn eigen bibliotheek te beheren, evenals persoonlijke lijsten zoals verlanglijsten en lijsten per geografische regio. NADABA staat nog in de kinderschoenen en heeft je nodig om zijn database te verrijken door je favoriete boeken en sites te registreren.
  Je kan nieuwe auteurs voorstellen, en ook uitgevers en geografische gebieden. Wanneer je het itemformulier invult, staan ��boven de velden auteurs, uitgevers en geografische gebieden de opties:

  • Stel een geografisch gebied voor
  • Stel een auteur / maker voor
  • Stel een nieuwe uitgever voor
   Nadaba zal evolueren dankzij de voorstellen van de gemeenschap. Dat is de doel.

  Nadaba is voor Naturalist Data Base
  https://forum.inaturalist.org/t/hub-for-finding-identification-guides/38640/23

Publicado el diciembre 30, 2023 11:18 MAÑANA por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.