Het einde van het jaar is het moment om te bepalen welke berichten het meest gelezen werden. Hieronder staat de top 25 met de links naar de berichten. Het is overduidelijk het jaar van de wolf. Er staat een wolvenbericht staat op de eerste plaats, maar daarnaast staan er nog zes andere wolvenberichten in de top 25. Opmerkelijk is dat plaats twee, drie en vier worden ingenomen door ‘oude’ natuurberichten. De berichten ‘Top 10 insecten in huis’ en ‘Sint-Jacobsvlinder waarschuwt voor giftigheid’ scoren al jaren hoog. De bladpootwants heeft de vierde plaats bereikt, omdat hij dit jaar een uitzonderlijk goed jaar had. Aan de bezoekersstatistieken zien we dat hij vooral in oktober massaal gezien werd.
Gemiddeld wordt een natuurbericht 3 minuten en 8 seconden gelezen. Een snelle rekensom leert ons dat alle lezers samen ruim 12,5 jaar aan het lezen zijn geweest! Hieronder staan de vijf berichten met de gemiddeld langste bezoekduur.
-https://www.youtube.com/channel/UCR1JY-C-hPdRChpPZjtFlLw
Programma VLEN-dag 2022 – editie 44
ZATERDAG 29 OKTOBER 2022
Forum gebouw WUR - Droevendaalsesteeg 2, Wageningen
Zaal open: 9:15 uur
Op de VLEN-dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Voor ieders gezondheid: voel je je niet lekker? Test je en blijf thuis bij COVID-19 en volg het digitaal via het VLEN YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCR1JY-C-hPdRChpPZjtFlLw. Ook zijn hier de VLEN avonden van 2020 en de VLEN-dag van 2021 terug te kijken. Let op: de YouTube- link hiervan is gewijzigd.
Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast
zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht. De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar
(weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de
zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.
Voor de lunch kun je zelf eten meebrengen; tevens is er lunch te koop die wij moeten afnemen bij de cateraar. Helaas is de koffie en thee niet goedkoop. De koffie en lunch kunnen betaald worden via een tikkie of contant.
Dit jaar wordt voor de derde keer de Leo Bels Prijs uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. Vanaf 2019 wordt vleermuisminnend Nederland uitgenodigd om personen te nomineren die
een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan het behoud van vleermuizen. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor
vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt. Iedereen heeft iemand kunnen nomineren en vervolgens kunnen stemmen. Na meerdan 130 stemmen wordt de winnaar aanstaande zaterdag bekendgemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=4lld4cs0NlM
00:00 Op de grens van zoet en zout: tweekleurige vleermuizen in NO Groningen | Bob Jonge Poerink
00:21:00 Kleine dwergen in de binnenduinrand | Bart Noort
00:38:30 Dieet van de meervleermuis tijdens zwangerschap en het belang van ondiep water | A-J Haarsma
01:01:48 Najaarsmigratie ruige dwergvleermuis: Observaties op de Afsluitdijk | Harold Lodewegen
01:25:57 Hoogtepunten van nog eens 40 jaar onderzoek aan overwinterende vleermuizen en uitreiking eerste Lutra aan vertegenwoordiger van het NEM | Jan Piet Bekker en Maurice La Haye
02:55:14 Uitreiking van de Leo Bels- prijs | Niels de Zwarte
03:02:55 Overwinterende dwergvleermuizen in draagconstructies van flats in Tilburg Noord | Erik Korsten
03:20:52 Laatvliegerkolonies zoeken in de stad met bat-detectoren | Wiegert Steen en Marco Snijder
03:45:37 Waar overwinteren laatvliegers? Telemetrisch onderzoek naar winterverblijfplaatsen en gebouwkarakteristieken | Paul van Hoof
04:30:52 Mooie pauze beelden met warmtebeeldcamera
04:53:36 Flitspresentatie | Natasja Groenink
04:54:18 Flitspresentatie, Dieet van vleermuizen | Mees van Horssen, Noeke Huls
05:04:39 Flitspresentatie in- en uitvlieggedrag van grootoorvleermuizen, gevangen zwermende | Zomer Bruijn
05:14:04 Flitspresentatie Verblijfplaatsen meervleermuizen in najaar | Carola van den Tempel
05:21:39 Flitspresentatie Nacht van de vleermuis | Carlo Wijnen
05:28:39 Flitspresentatie Vleermuiswerkgroep in de strijd om behoud vliegroute watervleermuizen
05:33:01 Flitspresentatie Meer of meervleermuistrends | Marcel Schillemans
05:36:58 Mitigatie van laatvlieger in Nederland | Mark Hoksberg
05:48:34 Nieuwe redactie VLEN nieuwsbrief | Wieneke Huls
05:51:01 Vleermuizen vangen voor groeves | Douwe vd Ploeg
05:56:54 Werken met vleermuizen in de Oekraïne tussen revoluties en oorlog | Lena V. Godlevska en Peter Lina
https://www.youtube.com/watch?v=4lld4cs0NlM
Het is een bescheiden bos, maar experts spreken van een Rembrandt onder de rivierbossen. Het Zalkerbos is een oeroud hardhoutooibos langs de IJssel. Het hoort bij mijn favoriete plekken langs de IJssel.
Om dit bos een betere bescherming te geven, is door Bosgroepen een beheer- en inrichtingsplan opgesteld op verzoek van Natuur en Milieu Overijssel, als uitvoerder van een aantal Natura 2000-plannen in provincie Overijssel.
Boerenweilanden in het Zalkerbos worden omgevormd tot glanshaverhooilanden; er komt een graanakkertje en het advies is om de esdoorns in het bos te bestrijden.
In dit artikel zet ik uiteen op welke manier het Zalkerbos een natuurimpuls krijgt: https://lnkd.in/eBcp_tNz #ooibos #riviernatuur #Natura2000 #overijssel Lodewijk van Kemenade Gemeente Kampen René Tank
Afgelopen jaar kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bijna 5000 meldingen van wolven. Bij 1400 van die meldingen is bewezen dat het om een wolf ging. Het aantal wolven in Nederland neemt toe. Op dit moment zijn er drie à vier roedels. Komend jaar worden dat er waarschijnlijk vijf of zes.
'Wolven zijn vluchtdieren'
Ecoloog en coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld is enthousiast over de wolf. Als je er één tegenkomt, hoef je volgens hem niet bang te zijn. “Wolven zijn echt vluchtdieren. Mensen zien vaak vanuit Hollywood en sprookjes heel wilde verhalen over wat de wolf allemaal wel niet zou kunnen zijn. Die wolf is zo ontzettend bang voor jou als mens, dat hij eerder wegloopt dan jij kan rennen”, vertelt Glenn. Daarbij is het wel belangrijk dat de wolven niet door mensen worden gevoerd.
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/44502b99-67cd-4bf6-82a2-05bb8e85d2f1/de-wolf-in-nederland-angst-of-aanwinst
Aangevallen
Toch leeft de angst rondom de wolf, ook bij agrarisch ondernemers Richard van de Wetering en zijn vrouw Stefana van de Wetering uit Putten. Afgelopen jaar zijn hun schapen aangevallen door de wolf. “Mijn vrouw kreeg een appje van de mensen bij wie we de schapen in het land hadden lopen, met daarin: ‘Er is iets verschrikkelijks gebeurd’. En dan staat ineens je hele dag helemaal op z’n kop”, vertelt Richard.
Drie van zijn schapen zijn gedood door de wolf. De aanval had nog lang effect op de overgebleven dieren, die een lange periode erg angstig bleven. Er moet dan ook iets gebeuren met de wolf in Nederland, volgens Richard. “Ze wachten, ze wachten, ze wachten, totdat het fout gaat. En wil je dat het fout gaat? Wil jij een mensenleven opofferen voor zo’n wolf? Ik kies er persoonlijk voor van niet.”
Maatregelen
Preventieve maatregelen en effectieve beschermmethoden zijn daarom van belang, zegt Glenn. “Ik sta juist eigenlijk aan de kant van de dierenhouders. Ik wil ook dat zij geen schade hebben. Dat is in ieders belang. Ik wil ook dat die schapen blijven leven.”
Dat betekent alleen niet dat wij de wolf moeten weghalen uit Nederland, of dat we ervoor moeten vrezen. “Ik merk dat er een heel groot verschil is tussen een wolf zien en denken dat je een wolf gaat zien.” Wanneer je een wolf ziet, moet je volgens Glenn vooral genieten van de pracht van het dier.
Deutschland bereitet sich auf Dürren vor, Bauern kämpfen gegen die Trockenheit, Notfallpläne werden erarbeitet. Wie lange reicht unser Wasser noch? Dieser Frage geht Filmemacher Daniel Harrich gemeinsam mit einem Forscherteam nach.
oensdag 4 januari het eerste webinar in het kader van de leercyclus “slim en rendabel naar 0 emissie” Focus op een rationeel en effectief landbouwakkoord met diverse sprekers en een drietal praktische boeren aan het woord.
Focus op het juiste beleidsinstrument: de (Afrekenbare)StoffenBalans
Focus op financiële prikkel
Agrivaknet Gerrianne Jansen #HerreBartlema #WimdeHoop Alex Datema
Rate this translation
Wednesday 4 January the first webinar in the context of the learning cycle "smart and profitable to 0 emission" Focus on a rational and effective agricultural agreement with various speakers and three practical farmers to speak.
Focus on the measures we have told in 40 webinars over the past 2 years to reduce NH3.
Focus on the right policy instrument: the (Accountable) Substance Balance
Focus financial incentive
Agrivaknet Gerrianne Jansen #HerreBartlema #WimdeHoop Alex Datema
Het is een bescheiden bos, maar experts spreken van een Rembrandt onder de rivierbossen. Het Zalkerbos is een oeroud hardhoutooibos langs de IJssel. Het hoort bij mijn favoriete plekken langs de IJssel.
Om dit bos een betere bescherming te geven, is door Bosgroepen een beheer- en inrichtingsplan opgesteld op verzoek van Natuur en Milieu Overijssel, als uitvoerder van een aantal Natura 2000-plannen in provincie Overijssel.
Boerenweilanden in het Zalkerbos worden omgevormd tot glanshaverhooilanden; er komt een graanakkertje en het advies is om de esdoorns in het bos te bestrijden.
In dit artikel zet ik uiteen op welke manier het Zalkerbos een natuurimpuls krijgt: https://lnkd.in/eBcp_tNz #ooibos #riviernatuur #Natura2000 #overijssel Lodewijk van Kemenade Gemeente Kampen René Tank
Podcast (podplanten)
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/ Kun je nog wel spreken van wilde natuur in een stad? Expeditieleider Menno Schilthuizen van Taxon Expeditions gaat voor deze vierde Hortus Talk met ons in gesprek over stadsnatuur en het vinden van nieuwe soorten.
Menno Schilthuizen is evolutiebioloog en ecoloog. Hij is onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden. Zijn boek Darwin in de Stad werd in 2018 bekroond met de Jan Wolkers Prijs. Samen met Freek Vonk schreef hij Wie Wat Bewaart: 200 Jaar Nederlandse Natuurhistorie.
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/
Deutschland bereitet sich auf Dürren vor, Bauern kämpfen gegen die Trockenheit, Notfallpläne werden erarbeitet. Wie lange reicht unser Wasser noch? Dieser Frage geht Filmemacher Daniel Harrich gemeinsam mit einem Forscherteam nach.
Het is een bescheiden bos, maar experts spreken van een Rembrandt onder de rivierbossen. Het Zalkerbos is een oeroud hardhoutooibos langs de IJssel. Het hoort bij mijn favoriete plekken langs de IJssel.
Om dit bos een betere bescherming te geven, is door Bosgroepen een beheer- en inrichtingsplan opgesteld op verzoek van Natuur en Milieu Overijssel, als uitvoerder van een aantal Natura 2000-plannen in provincie Overijssel.
Boerenweilanden in het Zalkerbos worden omgevormd tot glanshaverhooilanden; er komt een graanakkertje en het advies is om de esdoorns in het bos te bestrijden.
In dit artikel zet ik uiteen op welke manier het Zalkerbos een natuurimpuls krijgt: https://lnkd.in/eBcp_tNz #ooibos #riviernatuur #Natura2000 #overijssel Lodewijk van Kemenade Gemeente Kampen René Tank
Podcast (podplanten)
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/ Kun je nog wel spreken van wilde natuur in een stad? Expeditieleider Menno Schilthuizen van Taxon Expeditions gaat voor deze vierde Hortus Talk met ons in gesprek over stadsnatuur en het vinden van nieuwe soorten.
Menno Schilthuizen is evolutiebioloog en ecoloog. Hij is onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden. Zijn boek Darwin in de Stad werd in 2018 bekroond met de Jan Wolkers Prijs. Samen met Freek Vonk schreef hij Wie Wat Bewaart: 200 Jaar Nederlandse Natuurhistorie.
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/
Katja Maak kennis met Teichott en Arkeiss: twee kleine trekvogels van honderd gram die dit voorjaar negenduizend kilometer vlogen met een satellietzendertje op hun rug. Eva Kok en haar collega-wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) volgden de epische reis – en dat is bepaald geen sinecure.
Wetsus Congres 2021 Katja Phillart
Deutschland bereitet sich auf Dürren vor, Bauern kämpfen gegen die Trockenheit, Notfallpläne werden erarbeitet. Wie lange reicht unser Wasser noch? Dieser Frage geht Filmemacher Daniel Harrich gemeinsam mit einem Forscherteam nach.
Studiegebieden vormden de nog vrij natuurlijk functionerende Drentse Aa en Tongelreep, en de sterk beïnvloede Eefsche Beek en Lage Raam, plus een groot aantal beken in oostelijk Nederland waar nog doelsoorten voorkwamen. Met behulp van experimenten in de kas werd onderzocht wat de effecten van slibsedimentatie waren in relatie tot de slib- en oppervlaktewaterkwaliteit.
De meeste doelsoorten prefereren matig voedselrijke omstandigheden, soms in combinatie met zacht, bicarbonaatarm water. Woekerende waterplanten kunnen daarentegen gebruik maken van nutriënten en koolstof uit het slib, waarmee ze door hun snelle groei een betere concurrentiepositie hebben ten opzichte van veel doelsoorten. Dit vraagt om een aanpak waarin de rol van slib erkend wordt en sedimentatie van voedselrijk slib in beken wordt verminderd.
Op 3 december 2020 vond een webinar plaats van de CoP Beken en Rivieren. Het onderwerp was stikstof, meer in het bijzonder de vraag of stikstofdepositie een probleem vormt voor Nederlandse oppervlaktewateren. Gerben van Geest gaf hierover een presentatie.
De effecten van atmosferische stikstofdepositie op terrestrische natuur staan momenteel sterk in de belangstelling. De gevolgen van een hoge stikstofbelasting op aquatische natuur en waterkwaliteit in zoete wateren krijgen daarentegen veel minder aandacht. In zoete oppervlaktewateren ging en gaat de aandacht vooral naar de gevolgen van een hoge belasting aan fosfaat, omdat dit element in deze wateren vaak limiterend is voor algengroei. Niettemin staan de Nederlandse oppervlaktewateren ook bloot aan een hoge stikstofbelasting, met eveneens duidelijk negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit en aquatische natuur.
In zijn presentatie ging Gerven van Geest in op de rol van stikstof in het Nederlandse oppervlaktewater. Allereerst werd een overzicht gegeven van de herkomst van stikstof in Nederlandse oppervlaktewateren: dit is de bronnenanalyse. Vervolgens ging hij in op omzettingen van stikstofverbindingen die in het grond- en oppervlaktewater kunnen optreden. Tot slot werd ingegaan op de (directe en indirecte) effecten van een hoge stikstofbelasting op de waterkwaliteit en aquatische natuur van zoete wateren.
Webinar | CoP Beken en Rivieren, thema stikstof in oppervlaktewater Gerben Van Geest | 2020
Het is een bescheiden bos, maar experts spreken van een Rembrandt onder de rivierbossen. Het Zalkerbos is een oeroud hardhoutooibos langs de IJssel. Het hoort bij mijn favoriete plekken langs de IJssel.
Om dit bos een betere bescherming te geven, is door Bosgroepen een beheer- en inrichtingsplan opgesteld op verzoek van Natuur en Milieu Overijssel, als uitvoerder van een aantal Natura 2000-plannen in provincie Overijssel.
Boerenweilanden in het Zalkerbos worden omgevormd tot glanshaverhooilanden; er komt een graanakkertje en het advies is om de esdoorns in het bos te bestrijden.
In dit artikel zet ik uiteen op welke manier het Zalkerbos een natuurimpuls krijgt: https://lnkd.in/eBcp_tNz #ooibos #riviernatuur #Natura2000 #overijssel Lodewijk van Kemenade Gemeente Kampen René Tank
vr 6 januari 2023
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vroeg/83308/06-01-een-duik-in-de-diepzee-inclusief-mijnbouw-of-niet Vandaag gaan we het hebben over de diepzee en diepzeemijnbouw. Een ontwikkeling die door mijnbouwbedrijven met enthousiasme wordt gevolgd, maar milieuorganisaties houden hun hart vast. Wat zijn de zorgen van milieuorganisaties, en zijn die terecht? En hoe hard hebben we de mineralen nodig, met het oog op de aankomende energietransitie? Ik ga het er over hebben met marien geoloog Henko de Stigter.
https://vimeo.com/786891464
Andre Hazes die een nieuwe relatie heeft, Glennis Grace die herrie schopt in de Jumbo en Lil' Kleine die zijn vriendin mishandelt. Het zijn allemaal nieuwtjes die door zogenaamde 'juice channels' zijn verspreid. Deze roddelkanalen zijn enorm populair en BN'ers zijn er bepaald niet blij mee.
Wat er gebeurt als je een juice channel aanklaagt, gaat Rachel Hazes morgen aan den lijve ondervinden. Heeft een rechtszaak tegen een juice channel zin, en hoe zit het met de rechten en plichten van de kanalen? Te gast is sociale mediajurist Charlotte Meindersma.
Journalist Marjolein Koster is goed bekend met de Westelijke Balkan. Samen met haar bespreken we de laatste ontwikkelingen in de regio. Wat begon bij een ruzie over kentekenplaten, is geëscaleerd in een situatie waarin het Servische leger in opperste staat van paraatheid is gesteld. De rest van Europa houdt het in de gaten. Wat is er aan de hand op de Balkan? En is er al zicht op een oplossing? https://www.nporadio1.nl/podcasts/vroeg/83508/11-01-wat-speelt-er-in-kosovo-en-servie
“Staat Danny in je top 10 vrienden?” met die vraag begon deze podcast.
Kun je een ranking maken van je vrienden? En als dat kan: hoe dan? Hoe bepaal je wie je beste vriend is, wie net buiten de top 10 valt en waar de grens ligt tussen vriend en kennis. Sanne quote Michel de Montaigne die echte vriendschap een samensmelting tussen twee individuen noemt. Rutger heeft een Excelsheet waarin Inherente en Variabele factoren afgewogen kunnen worden en Johannes deelt al jaren hetzelfde biertje met dezelfde vriend.
Torrey Botanical Society in March of 2022. Here’s where I talk about integration of iNat interaction-/association-related Observation Fields with GloBI.
Unlike most other citizen science platforms, iNaturalist allows anyone to record their observations of any living thing anywhere in the world. As it approaches 100 million Observations worldwide, it has become increasingly important to botany and other biological sciences. City Nature Challenge, based on iNaturalist, engages community members in cities and urbanized areas around the world to make observations, and provides opportunities for taxonomic experts to identify them, all over the world. Last year over 400 cities participated, with over 50,000 people documenting over 45,000 species with over 1.2 million observations, the largest bioblitz in the world. In this Torrey Talk, two iNaturalist experts will show how you can participate in iNaturalist and this year’s upcoming City Nature Challenge.
About the Speakers:
Chris Kreussling is an urban naturalist and advocate for urban habitat gardening with native plants. His Brooklyn garden contains over 200 NYC-native plant species, and hosts over 400 insect species, all recorded on iNaturalist, and documented on his blog, Flatbush Gardener (http://flatbushgardener.blogspot.com/). He has led numerous native plant and pollinator walks and workshops, for NYC Wildflower Week, Wave Hill, the High Line, and others. He’s an avid user of iNaturalist, and has acted as Brooklyn Borough Captain for NYC’s City Nature Challenge since 2019. He has served as Torrey’s Corresponding Secretary since 2017, and is active with the NYC Pollinator Working Group (https://nycpollinators.org/).
Zihao Wang is a botanist whose focus is on the rare plant species in the New York metropolitan area. He has collaborated with The New York Botanical Garden, New York Natural Heritage Program, and NYC Parks in documenting occurrences of rare plants and nonnative plants.
We investigated this when we redesigned the taxon page in 2016 (yikes, that was a while ago). I just made it so you can see what we did by appending test=interactions to any taxon page URL, and I’ll use examples to explain why we didn’t develop this any further.
The big problem looming over this whole feature is that observation fields are a bad way to model interactions. Since they represent a totally uncontrolled vocabulary, they’re rife with synonymous fields, so it’s hard interpret situations where, for example, there are both eats and preys on interactions, e.g. https://www.inaturalist.org/taxa/117520-Enhydra-lutris-nereis?test=interactions 45. What’s the difference? Why are both supported?
Another problem is that using observation fields to model interactions means that one of the two taxa in the interaction is not subject to crowdsourced identification, so anyone can say that oaks eat humans and there’s nothing the community can do to correct that. As an example, here’s a butterfly that supposedly eats itself: https://www.inaturalist.org/taxa/51097-Papilio-zelicaon?test=interactions 29. It doesn’t, this is just due to an erroneously added observation field. Site curators could just delete this field, but that’s generally not how we like to perform quality control at iNat.
On top of that, we really wanted to incorporate data from GLoBI 18, since we like them and we think it’s cool that they incorporate iNat interaction data, but mapping taxonomies and field semantics proved a hassle, and again it presents the problem of data that the iNat community can’t correct if they find errors.
What we’d like to do is to make a new feature for interactions where an interaction is a relationship between two observations with clear and controlled semantics (to the extent that that’s possible). So instead adding an obs field that says an obs of an oak represents that oak eating a human, you would create an interaction and have to choose two observations, one of an oak and another of a human, and choose “eating” from a menu of interaction types where “eating” means “taxon A is putting all or part of taxon B inside its body for the purpose of personal metabolism” or something. Other users could then vote on whether that was the correct interaction type, and the two observations could be independently identified. We could try and pre-populate this new kind of data with observation fields, or at least make a tool that helps people review their own interaction obs fields to make new-style interactions out of them. That’s a lot more work, though, and it hasn’t really been a priority, so we haven’t gotten around to it.
Anyway, that’s a long way of saying that I agree this would be cool, but doing it right will take considerable effort.
nother way to do this is through one of the Observation Fields that does the reverse, such as “Interaction: Flower visited by”. Here are all the observations with that field, where the flower visitor is the honeybee Apis mellifera:
OSMTracker 2, usually as a backup to one of my Garmins or the on-board GPS in the OM-Tough. It’s designed for capturing traces for OpenStreetMap, but they are perfectly adequate for geotagging. Also if you have an internet connection you can view your trace on a background OSM map.
There are a number of other free tools in the OSM ecosystem which will also capture GPX tracks.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmtracker&hl=en_GB&gl=US&pli=1 I generally still use Geosetter to do the geotagging. too soon about Geosetter. It now has lost a lot of functionality (the API it used to show maps reached end-of-life). It’s had a good run, I must have been using it for 12 or 13 years now, but I don’t expect it to be updated.
https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4435 Yesterday I copied the ExifTool in the c:\windows directory and suddenly the Geosetter pops up in the context menu. I did not find an outdated map when I was using it.
And here’s how to add gpshpositioningerror to your pics. I’m assuming iNat reads it, otherwise, why would this person be doing it?
https://forum.inaturalist.org/t/geotagging-photos/66/5?u=pfau_tarleton I tried this…and it worked very well! I’m using a Windows machine, so, I downloaded exiftool (you have to rename exiftool(-k).exe to exiftool.exe in order for it to execute) and put it in a folder called exif directly under C: (just to reduce directory path name in the command). Then put some pics in the same folder (again, just to reduce the directory path name). Then executed this command in the command prompt (cmd):
The 10 is 10 m. You can save this command in a text file for use when you need it. Move your pics to this folder, copy/paste the command in the command prompt window, then move the edited pic files back to where you want them. If you don’t want to move the pics into this folder, you have to edit the command to include the directory path to where the pics are located. Choose which is easiest for you. Exiftool keeps a copy of your original file (renamed to include ‘original’ at end of file name). This is super easy, and just takes a few seconds.
https://github.com/inaturalist/inaturalist/issues/1684 And iOS already reads the "Horizontal Positioning Error" field, which means that you can upload previously taken photos with the app and still get accuracy. Seems like it should be a small thing to fix with a big payoff in data quality.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mictale.gpsessentials&hl=en_GB&gl=US
A walking cavefish just gave scientists a glimpse 400 million years into the past. Discovered in Thailand, these blind fish have now been closely documented walking and climbing waterfalls in complete darkness using a gait similar to four-limbed vertebrates like salamanders.
Podcast (podplanten)
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/ Kun je nog wel spreken van wilde natuur in een stad? Expeditieleider Menno Schilthuizen van Taxon Expeditions gaat voor deze vierde Hortus Talk met ons in gesprek over stadsnatuur en het vinden van nieuwe soorten.
Menno Schilthuizen is evolutiebioloog en ecoloog. Hij is onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden. Zijn boek Darwin in de Stad werd in 2018 bekroond met de Jan Wolkers Prijs. Samen met Freek Vonk schreef hij Wie Wat Bewaart: 200 Jaar Nederlandse Natuurhistorie.
https://www.dehortus.nl/podcast/40-hortus-talk-planten-op-reis-stadsnatuur-en-nieuwe-soorten/
toekomstvoornatuur Wie waren de eerste ecologen? En wordt onze huidige kijk op natuur door hen beïnvloed?
Om die vragen te beantwoorden begin ik een korte serie 'Grondleggers van de ecologie' in de podcast Toekomst voor Natuur, samen met botanisch filosoof @norbertbotanischfilosoof.
De eerste aflevering van de serie gaat over Carl Linnaeus (1707-1778), een bizar veelzijdig man. Was hij de eerste ecoloog? Je hoort het zaterdagochtend in 'Toekomst voor Natuur' op jouw favoriete podcastplatform!
podcast toekomstvoornatuur #vlinderstichting ecologie #grondleggers #carllinnaeus #linnaeus #happylistening
Podcast Toekomst voor Natuur
De podcast over natuur in onze samenleving. Elke 2 weken op zaterdag een nieuwe aflevering. Gemaakt door Anthonie Stip voor @vlinderstichting.
anchor.fm/toekomst-voor-natuur
Ditmaal over de spectaculaire comeback van grote zoogdieren zoals bever, otter en wolf. Hoe komt het dat ze de afgelopen 20 jaar zo toenamen? En hoe kunnen we met deze dieren samenleven?
Diemer Vercayie @diemer839 van @natuurpunt vertelt er je alles over. Natuurorganisaties maakten in de afgelopen decennia een grote communicatiefout. Wete welke? Beluister het nu op jouw favoriete podcastplatform!
podcast #toekomstvoornatuur #vlinderstichting #natuurpunt #zoogdieren #wolf #wolffencing #vlaanderen
1 w.
https://www.bnr.nl/podcast/57/10421055/57-met-ruud-koornstra Hij deed en doet van alles; zo was hij ooit tv-producent, nu is hij ondernemer, een groene ondernemer. Ondertussen is hij nationale energiecommissaris. Dat vindt hij belangrijk, want die hemel op aarde begint met de energietransitie. Hoe? Dat vertelt hij aan Roelof. Alles wat Ruud in zijn leven heeft gedaan, draagt bij aan zijn missie. Zo halverwege de vijftig rustig nadenken over afbouwen? Ben je gek! Het begint nog maar net.
Occupancy models estimate where species occur (a biological process) while accounting for imperfect detection (an observation process). This is important because the probability of detecting a species during any survey is almost always substantially below 1. Without accounting for imperfect detection, estimates of species distribution are considerably biased.
Occupancy models are useful for estimating species’ distributions and relationships between species occurrence and habitat or landscape variables (among many other things!).
The basic single-season form assumes that occupancy status (presence or absence) does not change during the study. That is, a species is either always present or always absent at each site, even if the species is not always detected. Dynamic occupancy models allow occupancy status at a site to change through colonization and extinction.
To get started, we need data describing on which surveys that a species was detected. We will use some sample data I simulated. The unmarked package uses a special object type to organize detection data and covariates (an unmarkedFrameOccu).
UITNODIGING
Natuurlezing door Jan Schoppers & Willem Kuijsten
De Merel en M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten van Sovon)
dinsdag 24 januari 2023 (LET OP! 4e dinsdag)
Live in Het Groene Huis
De merel; wat ooit een schuwe bosvogel was veranderende in een algemene
tuinvogel. Maar nu lijkt zelfs die algemene tuinvogel niet meer zo algemeen
te zijn. Wat is daar aan de hand? Kennis over het voorkomen van de merel
wordt onder andere verzameld via M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten).
Vrijwilligers tellen volgens een vaste methode welke vogels er bij hen in de
wijk voorkomen. Vogeldeskundige Jan Schoppers van SOVON vertelt meer over de
merel en M.U.S. . Aanvullend daarop vertelt stadsecoloog Willem Kuijsten hoe
die informatie gebruikt wordt bij het beschermen van de natuur in de stad.
Begin vorige eeuw beschreef Jac. P. Thijsse - één van de oprichters van
Natuurmonumenten - de merel als een schuwe bosvogel. Maar hij nam in die
tijd ook waar dat steeds meer merels in Nederland bleven. De eeuw
daaropvolgend veranderde de merel tot een echte cultuurvolger, inmiddels de
talrijkste broedvogel. Én de meest bekende vogel van ons land. Bij de
jaarlijkse tuintelling van de Vogelbescherming staat de merel al jaren in de
top 3. Het jaar 2022 was 'het jaar van de merel'. Helaas stierven in dat
jaar veel merels door het usutu-virus. Hoe gaat het nu met de door ons zo
gewaardeerde vogel met zijn melodieuze zang?
'Meten is weten' gaat ook op voor kennis over vogels. Om de
populatieontwikkeling van wilde vogels over langere termijn te onderzoeken
zijn betrouwbare monitoringsprogramma's essentieel. M.U.S (Meetnet Urbane
Soorten) is zo'n monitoringsprogramma voor vogels in steden. Om de natuur in
de stad te beschermen bij bouwactiviteiten, met name de huismus en de
gierzwaluw, heeft de gemeente Amersfoort een Soort Management Plan (S.M.P
2023-2032) opgesteld. De gemeente gaat M.U.S. gebruiken als onderdeel van
het S.M.P.
Naast huismus en gierzwaluw worden met M.U.S. jaarlijks ook trends berekend
voor alle andere soorten die in de stad Amersfoort voorkomen, zoals de
merel. Door middel van M.U.S. krijg je een beeld hoe het gaat met een groot
aantal broedvogelsoorten. Het allerleukste en interessante van M.U.S. is dat
het iets is waaraan iedereen kan meedoen! Hoe? Ook dat komt aan de orde.
De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een
samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente
Amersfoort.
De lezing is ook online te volgen
Katja Maak kennis met Teichott en Arkeiss: twee kleine trekvogels van honderd gram die dit voorjaar negenduizend kilometer vlogen met een satellietzendertje op hun rug. Eva Kok en haar collega-wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) volgden de epische reis – en dat is bepaald geen sinecure.
Avian Parasites and the Scientists Who Love Them: An Expedition to Discover the Diversity of Endemic Birds and Parasites in the Amazon
Despite the rich bird life in the eastern Amazon basin, relatively little research has been conducted in the Belém Area of Endemism in northeastern Brazil – one of at least eight regions in Amazonia with unique species found only in each of these respective areas. The Belém area is the most endangered of the eight, largely because of deforestation that has left just 24% of primary forest standing. Jason Weckstein, associate curator of Ornithology at Philadelphia’s Academy of Natural Sciences of Drexel University, will take us on an armchair expedition into this very special location, where he co-led a team conducting research to discover and describe the bird and bird parasite diversity in the region. He’ll share an up-close-and-personal look at everything from daily life in the field to the area’s biodiversity, the endemism patterns in birds and their associated parasites found there, and how the team’s findings are being used to advance our understanding of speciation, disease and parasite ecology, and conservation.
About the Speaker: Jason D. Weckstein, PhD, is Associate Curator of Ornithology at the Academy of Natural Sciences of Drexel University and Associate Professor in Department of Biodiversity, Earth and Environmental Sciences at Drexel University. His research focuses on the biology, biodiversity and evolutionary history of birds and their parasites. He is a fellow of the American Ornithological Society, and has over 20 years of experience working in natural history museums. He has conducted research on birds and their parasites in the United States, Canada, South Africa, Ghana, Malawi, Nicaragua, Brazil, and Mexico.
The value of natural history specimens is continually reaffirmed as we find additional, and previously unimaginable uses for these specimens. Most recently, natural history specimens are being reimagined as archives of microbial communities through time. These microorganisms are preserved in and on the bodies of their hosts and capture how host-parasite and host-pathogen interactions have changed through time.
Using bats and their associated parasites as a case study, Dr. Speer examines how environmental and host factors contribute to microbiome community composition and pathogen prevalence, and how natural history collections capture these interactions. In bats, the skin microbiome appears to vary with environment, while parasites tend to have highly species-specific microbiomes. However, to a lesser extent, habitat fragmentation, time, and geography contribute to variation in the microbiome of parasites.
Additionally, Dr. Speer explores how existing specimens in natural history collections may provide historical context for bat-pathogen and bat-parasite interactions. Studies of host-parasite-microbiome assemblages are necessary to advance our understanding of disease ecology and emergence in wildlife, especially given the wildlife origin of pathogens that impact human health and well-being. Natural history collections are uniquely suited to capture the complexities of wildlife interactions and, using new tools to detect microorganisms from these collections, can inform One Health research in the process.
Leuk recensie van SOVON op ons boekje over vogels in Delft en omgeving 1962-2022, dat onlangs is uitgekomen 🙂 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving Jubileumboek De vogels van Delft en omgeving
23 januari 2023 Nieuwsbrief SOVON (link: https://sovon.nl/actueel/nieuws)
Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan publiceerde Vogelwacht Delft e.o. onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij eind december een mooi jubileumboek. In de fraai vormgegeven publicatie zijn alle vogelgerelateerde ontwikkelingen binnen het werkgebied de afgelopen 60 jaar weergegeven.
Het boek schetst met behulp van inspirerende anekdotes en bijpassende foto’s een duidelijk beeld over de veranderingen van de afgelopen 60 jaar in het werkgebied van Vogelwacht Delft en omgeving. De speelse manier van schrijven, mede tot stand gekomen door het archief van de Vogelstreken (het kwartaalblad van Vogelwacht Delft en omgeving), maken het erg aantrekkelijk om te lezen. De chronologie vanaf de jaren zestig tot 2020 zorgt ervoor dat de verandering in de loop van de jaren duidelijk is weergegeven.
Het boek onderscheidt zich van andere boeken door de historische veldverhalen over bijvoorbeeld roestende Ransuilen in 1973. Een zwart-witfoto voegt daarbij veel toe aan de leeservaring van het verhaal. Verder is het interessant om de resultaten van watervogeltellingen in de bebouwde kom tussen 1965 en 1971 te lezen, de trends van verschillende broedvogels zoals de Bosuil en Fitis in één oogopslag te kunnen bestuderen en meer te weten te komen over de vogelhotspots binnen het werkgebied. Ook recente waarnemingen worden besproken, zoals de door vogelaars veel bezochte Dwergooruil in de zomer van 2021.
Kees Mostert, één van de auteurs, gaf recent een lezing over het jubileumboek van de vogelwacht; die is hier terug te kijken.
De publicatie kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Rob Goldbach Publicatie Fonds. https://www.eventbrite.co.uk/e/wriggling-into-recording-10-yrs-of-the-national-earthworm-recording-scheme-tickets-236697236807 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving https://www.youtube.com/watch?v=7vGTNzalrZM
ANKONA2022 Deel 1/4 - ANKONA ontmoetingsdag
Opname van het eerste deel van de ANKONA-ontmoetingsdag 2022. De webinar ging door op zaterdag 12 februari. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Introductie: Welkom op de feesteditie 25 jaar ANKONA
Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
7:33 COVID19, kunnen mensen andere (zoog)dieren infecteren?
Luc De Bruyn (INBO)
2:06:06 Vernieuwde lijst provinciaal prioritaire soorten voor provincie Antwerpen
Dirk Maes (INBO) en Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 2/4 - Themadag Monitoring
Opname van het tweede deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op maandag 14 februari met als thema monitoring. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Opstart vismonitoring
Chris Van Liefferinge (Provincie Antwerpen)
19:27 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Jasmijn Hillaert (INBO)
31:30 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Patrick Van Ende (Lokale vrijwilliger in Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 3/4 - Themadag Boommarter
Opname van het derde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op dinsdag 15 februari met als thema boommarter. Geniet hier van de volgende lezingen:
13:00: Stageverslag 2021, met wildcamera-uitleg en technische aspecten, Den Inslag en omgeving
Jasper Gijsel (stagestudent UA van Michiel Cornelis)
ANKONA2022 Deel 4/4 - Themadag Verwondering
Opname van het vierde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op woensdag 16 februari met als thema verwondering. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Afsluiting Feesteditie 25 jaar ANKONA
gedeputeerde Jan De Haes (Provincie Antwerpen)
6:58 "Diersporen: vinden, verzamelen, nut, waarde en verhalen"
René Nauta (bushcraftexpert en auteur van het boek 'Het Prentenboek' over diersporen van dieren uit Noordwest-Europa)
33:51 Stageverslag 2021, met vergelijking van stage uit boommarterstudie uit 2018, Grenspark Kalmthoutse Heide
Romeo Liekens (stagestudent UA van Rudi Delvaux)
45:36 Boommarters individueel herkennen en opvolgen
Christoffel Bonte (Natuurpunt)
1:16:28 Van monitoring naar ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht
Anne Stuer (RL de Voorkempen)
1:26:10 Stageverslag 2021: Ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht, klaar voor uitvoering.
Ward Van Herck (stagestudent Thomas More bij Anne Stuer)
Natuurlezing: De Merel en M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten van Sovon)
ONLINE LEZING
De lezing is ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/88645334316. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.
De merel; wat ooit een schuwe bosvogel was veranderende in een algemene tuinvogel. Maar nu lijkt zelfs die algemene tuinvogel niet meer zo algemeen te zijn. Wat is daar aan de hand? Kennis over het voorkomen van de merel wordt onder andere verzameld via M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten). Vrijwilligers tellen volgens een vaste methode welke vogels er bij hen in de wijk voorkomen. Vogeldeskundige Jan Schoppers van SOVON vertelt meer over de merel en M.U.S. . Aanvullend daarop vertelt stadsecoloog Willem Kuijsten hoe die informatie gebruikt wordt bij het beschermen van de natuur in de stad.
https://www.youtube.com/watch?v=cQY4ZFLiGnw Begin vorige eeuw beschreef Jac. P. Thijsse - één van de oprichters van Natuurmonumenten - de merel als een schuwe bosvogel. Maar hij nam in die tijd ook waar dat steeds meer merels in Nederland bleven. De eeuw daaropvolgend veranderde de merel tot een echte cultuurvolger, inmiddels de talrijkste broedvogel. Én de meest bekende vogel van ons land. Bij de jaarlijkse tuintelling van de Vogelbescherming staat de merel al jaren in de top 3. Het jaar 2022 was ‘het jaar van de merel’. Helaas stierven in dat jaar veel merels door het usutu-virus. Hoe gaat het nu met de door ons zo gewaardeerde vogel met zijn melodieuze zang?
‘Meten is weten’ gaat ook op voor kennis over vogels. Om de populatieontwikkeling van wilde vogels over langere termijn te onderzoeken zijn betrouwbare monitoringsprogramma’s essentieel. M.U.S (Meetnet Urbane Soorten) is zo’n monitoringsprogramma voor vogels in steden. Om de natuur in de stad te beschermen bij bouwactiviteiten, met name de huismus en de gierzwaluw, heeft de gemeente Amersfoort een Soort Management Plan (S.M.P 2023-2032) opgesteld. De gemeente gaat M.U.S. gebruiken als onderdeel van het S.M.P.
Naast huismus en gierzwaluw worden met M.U.S. jaarlijks ook trends berekend voor alle andere soorten die in de stad Amersfoort voorkomen, zoals de merel. Door middel van M.U.S. krijg je een beeld hoe het gaat met een groot aantal broedvogelsoorten. Het allerleukste en interessante van M.U.S. is dat het iets is waaraan iedereen kan meedoen! Hoe? Ook dat komt aan de orde.
De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.
De lezing is ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/88645334316. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.
'Grondleggers van de ecologie'
toekomstvoornatuur Wie waren de eerste ecologen? En wordt onze huidige kijk op natuur door hen beïnvloed?
Om die vragen te beantwoorden begin ik een korte serie 'Grondleggers van de ecologie' in de podcast Toekomst voor Natuur, samen met botanisch filosoof @norbertbotanischfilosoof.
De eerste aflevering van de serie gaat over Carl Linnaeus (1707-1778), een bizar veelzijdig man. Was hij de eerste ecoloog? Je hoort het zaterdagochtend in 'Toekomst voor Natuur' op jouw favoriete podcastplatform!
podcast toekomstvoornatuur #vlinderstichting ecologie #grondleggers #carllinnaeus #linnaeus #happylistening
Podcast Toekomst voor Natuur
De podcast over natuur in onze samenleving. Elke 2 weken op zaterdag een nieuwe aflevering. Gemaakt door Anthonie Stip voor @vlinderstichting.
anchor.fm/toekomst-voor-natuur
Ditmaal over de spectaculaire comeback van grote zoogdieren zoals bever, otter en wolf. Hoe komt het dat ze de afgelopen 20 jaar zo toenamen? En hoe kunnen we met deze dieren samenleven?
Diemer Vercayie @diemer839 van @natuurpunt vertelt er je alles over. Natuurorganisaties maakten in de afgelopen decennia een grote communicatiefout. Wete welke? Beluister het nu op jouw favoriete podcastplatform!
podcast #toekomstvoornatuur #vlinderstichting #natuurpunt #zoogdieren #wolf #wolffencing #vlaanderen
1 w.
https://www.bnr.nl/podcast/57/10421055/57-met-ruud-koornstra Hij deed en doet van alles; zo was hij ooit tv-producent, nu is hij ondernemer, een groene ondernemer. Ondertussen is hij nationale energiecommissaris. Dat vindt hij belangrijk, want die hemel op aarde begint met de energietransitie. Hoe? Dat vertelt hij aan Roelof. Alles wat Ruud in zijn leven heeft gedaan, draagt bij aan zijn missie. Zo halverwege de vijftig rustig nadenken over afbouwen? Ben je gek! Het begint nog maar net.
Occupancy models estimate where species occur (a biological process) while accounting for imperfect detection (an observation process). This is important because the probability of detecting a species during any survey is almost always substantially below 1. Without accounting for imperfect detection, estimates of species distribution are considerably biased.
Occupancy models are useful for estimating species’ distributions and relationships between species occurrence and habitat or landscape variables (among many other things!).
The basic single-season form assumes that occupancy status (presence or absence) does not change during the study. That is, a species is either always present or always absent at each site, even if the species is not always detected. Dynamic occupancy models allow occupancy status at a site to change through colonization and extinction.
To get started, we need data describing on which surveys that a species was detected. We will use some sample data I simulated. The unmarked package uses a special object type to organize detection data and covariates (an unmarkedFrameOccu).
UITNODIGING
Natuurlezing door Jan Schoppers & Willem Kuijsten
De Merel en M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten van Sovon)
dinsdag 24 januari 2023 (LET OP! 4e dinsdag)
Live in Het Groene Huis
De merel; wat ooit een schuwe bosvogel was veranderende in een algemene
tuinvogel. Maar nu lijkt zelfs die algemene tuinvogel niet meer zo algemeen
te zijn. Wat is daar aan de hand? Kennis over het voorkomen van de merel
wordt onder andere verzameld via M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten).
Vrijwilligers tellen volgens een vaste methode welke vogels er bij hen in de
wijk voorkomen. Vogeldeskundige Jan Schoppers van SOVON vertelt meer over de
merel en M.U.S. . Aanvullend daarop vertelt stadsecoloog Willem Kuijsten hoe
die informatie gebruikt wordt bij het beschermen van de natuur in de stad.
Begin vorige eeuw beschreef Jac. P. Thijsse - één van de oprichters van
Natuurmonumenten - de merel als een schuwe bosvogel. Maar hij nam in die
tijd ook waar dat steeds meer merels in Nederland bleven. De eeuw
daaropvolgend veranderde de merel tot een echte cultuurvolger, inmiddels de
talrijkste broedvogel. Én de meest bekende vogel van ons land. Bij de
jaarlijkse tuintelling van de Vogelbescherming staat de merel al jaren in de
top 3. Het jaar 2022 was 'het jaar van de merel'. Helaas stierven in dat
jaar veel merels door het usutu-virus. Hoe gaat het nu met de door ons zo
gewaardeerde vogel met zijn melodieuze zang?
'Meten is weten' gaat ook op voor kennis over vogels. Om de
populatieontwikkeling van wilde vogels over langere termijn te onderzoeken
zijn betrouwbare monitoringsprogramma's essentieel. M.U.S (Meetnet Urbane
Soorten) is zo'n monitoringsprogramma voor vogels in steden. Om de natuur in
de stad te beschermen bij bouwactiviteiten, met name de huismus en de
gierzwaluw, heeft de gemeente Amersfoort een Soort Management Plan (S.M.P
2023-2032) opgesteld. De gemeente gaat M.U.S. gebruiken als onderdeel van
het S.M.P.
Naast huismus en gierzwaluw worden met M.U.S. jaarlijks ook trends berekend
voor alle andere soorten die in de stad Amersfoort voorkomen, zoals de
merel. Door middel van M.U.S. krijg je een beeld hoe het gaat met een groot
aantal broedvogelsoorten. Het allerleukste en interessante van M.U.S. is dat
het iets is waaraan iedereen kan meedoen! Hoe? Ook dat komt aan de orde.
De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een
samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente
Amersfoort.
De lezing is ook online te volgen
'Grondleggers van de ecologie'
toekomstvoornatuur Wie waren de eerste ecologen? En wordt onze huidige kijk op natuur door hen beïnvloed?
Om die vragen te beantwoorden begin ik een korte serie 'Grondleggers van de ecologie' in de podcast Toekomst voor Natuur, samen met botanisch filosoof @norbertbotanischfilosoof.
De eerste aflevering van de serie gaat over Carl Linnaeus (1707-1778), een bizar veelzijdig man. Was hij de eerste ecoloog? Je hoort het zaterdagochtend in 'Toekomst voor Natuur' op jouw favoriete podcastplatform!
podcast toekomstvoornatuur #vlinderstichting ecologie #grondleggers #carllinnaeus #linnaeus #happylistening
Podcast Toekomst voor Natuur
De podcast over natuur in onze samenleving. Elke 2 weken op zaterdag een nieuwe aflevering. Gemaakt door Anthonie Stip voor @vlinderstichting.
anchor.fm/toekomst-voor-natuur
Ditmaal over de spectaculaire comeback van grote zoogdieren zoals bever, otter en wolf. Hoe komt het dat ze de afgelopen 20 jaar zo toenamen? En hoe kunnen we met deze dieren samenleven?
Diemer Vercayie @diemer839 van @natuurpunt vertelt er je alles over. Natuurorganisaties maakten in de afgelopen decennia een grote communicatiefout. Wete welke? Beluister het nu op jouw favoriete podcastplatform!
podcast #toekomstvoornatuur #vlinderstichting #natuurpunt #zoogdieren #wolf #wolffencing #vlaanderen
1 w.
https://www.bnr.nl/podcast/57/10421055/57-met-ruud-koornstra Hij deed en doet van alles; zo was hij ooit tv-producent, nu is hij ondernemer, een groene ondernemer. Ondertussen is hij nationale energiecommissaris. Dat vindt hij belangrijk, want die hemel op aarde begint met de energietransitie. Hoe? Dat vertelt hij aan Roelof. Alles wat Ruud in zijn leven heeft gedaan, draagt bij aan zijn missie. Zo halverwege de vijftig rustig nadenken over afbouwen? Ben je gek! Het begint nog maar net.
Occupancy models estimate where species occur (a biological process) while accounting for imperfect detection (an observation process). This is important because the probability of detecting a species during any survey is almost always substantially below 1. Without accounting for imperfect detection, estimates of species distribution are considerably biased.
Occupancy models are useful for estimating species’ distributions and relationships between species occurrence and habitat or landscape variables (among many other things!).
The basic single-season form assumes that occupancy status (presence or absence) does not change during the study. That is, a species is either always present or always absent at each site, even if the species is not always detected. Dynamic occupancy models allow occupancy status at a site to change through colonization and extinction.
To get started, we need data describing on which surveys that a species was detected. We will use some sample data I simulated. The unmarked package uses a special object type to organize detection data and covariates (an unmarkedFrameOccu).
UITNODIGING
Natuurlezing door Jan Schoppers & Willem Kuijsten
De Merel en M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten van Sovon)
dinsdag 24 januari 2023 (LET OP! 4e dinsdag)
Live in Het Groene Huis
De merel; wat ooit een schuwe bosvogel was veranderende in een algemene
tuinvogel. Maar nu lijkt zelfs die algemene tuinvogel niet meer zo algemeen
te zijn. Wat is daar aan de hand? Kennis over het voorkomen van de merel
wordt onder andere verzameld via M.U.S. (Meetnet Urbane Soorten).
Vrijwilligers tellen volgens een vaste methode welke vogels er bij hen in de
wijk voorkomen. Vogeldeskundige Jan Schoppers van SOVON vertelt meer over de
merel en M.U.S. . Aanvullend daarop vertelt stadsecoloog Willem Kuijsten hoe
die informatie gebruikt wordt bij het beschermen van de natuur in de stad.
Begin vorige eeuw beschreef Jac. P. Thijsse - één van de oprichters van
Natuurmonumenten - de merel als een schuwe bosvogel. Maar hij nam in die
tijd ook waar dat steeds meer merels in Nederland bleven. De eeuw
daaropvolgend veranderde de merel tot een echte cultuurvolger, inmiddels de
talrijkste broedvogel. Én de meest bekende vogel van ons land. Bij de
jaarlijkse tuintelling van de Vogelbescherming staat de merel al jaren in de
top 3. Het jaar 2022 was 'het jaar van de merel'. Helaas stierven in dat
jaar veel merels door het usutu-virus. Hoe gaat het nu met de door ons zo
gewaardeerde vogel met zijn melodieuze zang?
'Meten is weten' gaat ook op voor kennis over vogels. Om de
populatieontwikkeling van wilde vogels over langere termijn te onderzoeken
zijn betrouwbare monitoringsprogramma's essentieel. M.U.S (Meetnet Urbane
Soorten) is zo'n monitoringsprogramma voor vogels in steden. Om de natuur in
de stad te beschermen bij bouwactiviteiten, met name de huismus en de
gierzwaluw, heeft de gemeente Amersfoort een Soort Management Plan (S.M.P
2023-2032) opgesteld. De gemeente gaat M.U.S. gebruiken als onderdeel van
het S.M.P.
Naast huismus en gierzwaluw worden met M.U.S. jaarlijks ook trends berekend
voor alle andere soorten die in de stad Amersfoort voorkomen, zoals de
merel. Door middel van M.U.S. krijg je een beeld hoe het gaat met een groot
aantal broedvogelsoorten. Het allerleukste en interessante van M.U.S. is dat
het iets is waaraan iedereen kan meedoen! Hoe? Ook dat komt aan de orde.
De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een
samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente
Amersfoort.
De lezing is ook online te volgen
593 weergaven 30 nov 2021
Dit verhaal gaat over een paradox: terwijl insecten in West-Europa de afgelopen decennia met wel 75% zouden zijn afgenomen, is er bij veel insectivore vogelsoorten nauwelijks afname te zien over dezelfde periode. Soorten als zwartkop, nachtzwaluw en roodborsttapuit zijn de afgelopen 30 jaar minstens verdubbeld, en zelfs boerenzwaluw en bonte vliegenvanger hebben na klappen in de jaren ‘90 de afgelopen jaren weer hun oude aantallen bereikt. Waarom zien we die achteruitgang van insecten dan niet terug in broedvogeltrends? Een mogelijke verklaring is dat veel van deze vogelsoorten (nog) niet door hun voedsel in Nederland beperkt worden, maar bijvoorbeeld door omstandigheden tijdens de winter. Een andere verklaring is dat het voedsel dat voor deze soorten belangrijk is veel minder (of niet) is afgenomen. Er is duidelijk werk aan de winkel om beter te begrijpen welk voedsel belangrijk is voor soorten, en of dit werkelijk afneemt.
articipantenvergadering 2022
Maandag 12 december vond de Meewind participantenvergadering 2022 plaats. Voor het eerst volledig digitaal. Alle participanten konden live meekijken en vragen stellen via de chatfunctie.
De vergadering is integraal terug te zien op https://meewind.nl/participantenvergadering/.
Onder deelnemers is een enquête gehouden. Hieruit bleek dat de grote meerderheid tevreden was over dit nieuwe format. Meewind zal de vergadering van 2023 dan ook weer op deze manier organiseren.
The other approach is to extrapolate from the data collected in the park. The approach I would take would be to define a sampling unit from the iNat data. For instance, lump all observations taken during one calendar day by one observer (or observation party) as a “sample”. Then for each species count the number samples in which it is present. You should have a few species present in a lot of samples and a larger number of species present in only one or two samples. The iNEXT package in R has some functions that would allow you to estimate how sensitive the richness estimate is to additional sampling effort. The problem here is that the sampling behavior of iNaturalist observers differs from the sampling behavior assumed by the models in iNext. For instance, iNat observers seek out rare species in samples and probably skip common species. I still think you might get a reasonable estimate from this however. Here are a couple of papers that look at this problem using herbarium records, which present similar issues (maybe there’s something useful there):
On the forum on bias etc
Biases in iNat data - General - iNaturalist Community Forum 1
How to distinguish increased observations of a species from overall increased observations - General - iNaturalist Community Forum 1
Occupancy models in R Part 2: model comparisons (jamesepaterson.github.io)
You might be interested in rarefaction analyses that can help in partially taking into account varying observer effort across states. See the iNEXT package and this paper https://doi.org/10.1111/2041-210X.12613 .
The bees in your backyard by Wilson and Messinger Carril @ sturn ella
Flora of Colorado @ jackerf ield
https://linktr.ee/gic.nl Zo heeft TUI de Turkse bestemming Antalya toegevoegd aan het bestemmingsaanbod. Daar wordt vanaf Airport Eelde heengevlogen op dinsdagen en vrijdagen in de zomervakantie (11 juli tot en met 29 augustus). De reeds geplande bestemmingen van TUI zijn Gran Canaria en Mallorca.
Corendon heeft aangekondigd in het zomerseizoen een tweede vluchtdag toe te voegen naar Kreta. Daarnaast gaat Corendon in augustus een keer in de week naar Rhodos vliegen en twee keer per week naar Dalaman (Turkije). De bestemmingen die al worden aangeboden zijn naar Kreta (Griekenland), Mallorca (Spanje), en Antalya (Turkije).
Reisorganisatie Sunair vliegt net zoals de voorgaande jaren naar de Kanaaleilanden (Guernsey, Verenigd Koninkrijk), maar dan voor een langere periode dan vorig jaar.
Extra aanbod in de Herfstvakantie
Reisorganisatie Sunweb komt terug op Groningen Airport Eelde en biedt van 21 tot 28 oktober 2023 (herfstvakantie-Noord) de bestemmingen Antalya (Turkije), Bodrum (Turkije) en Rhodos (Griekenland) aan.
Avian Parasites and the Scientists Who Love Them: An Expedition to Discover the Diversity of Endemic Birds and Parasites in the Amazon
Despite the rich bird life in the eastern Amazon basin, relatively little research has been conducted in the Belém Area of Endemism in northeastern Brazil – one of at least eight regions in Amazonia with unique species found only in each of these respective areas. The Belém area is the most endangered of the eight, largely because of deforestation that has left just 24% of primary forest standing. Jason Weckstein, associate curator of Ornithology at Philadelphia’s Academy of Natural Sciences of Drexel University, will take us on an armchair expedition into this very special location, where he co-led a team conducting research to discover and describe the bird and bird parasite diversity in the region. He’ll share an up-close-and-personal look at everything from daily life in the field to the area’s biodiversity, the endemism patterns in birds and their associated parasites found there, and how the team’s findings are being used to advance our understanding of speciation, disease and parasite ecology, and conservation.
About the Speaker: Jason D. Weckstein, PhD, is Associate Curator of Ornithology at the Academy of Natural Sciences of Drexel University and Associate Professor in Department of Biodiversity, Earth and Environmental Sciences at Drexel University. His research focuses on the biology, biodiversity and evolutionary history of birds and their parasites. He is a fellow of the American Ornithological Society, and has over 20 years of experience working in natural history museums. He has conducted research on birds and their parasites in the United States, Canada, South Africa, Ghana, Malawi, Nicaragua, Brazil, and Mexico.
The value of natural history specimens is continually reaffirmed as we find additional, and previously unimaginable uses for these specimens. Most recently, natural history specimens are being reimagined as archives of microbial communities through time. These microorganisms are preserved in and on the bodies of their hosts and capture how host-parasite and host-pathogen interactions have changed through time.
Using bats and their associated parasites as a case study, Dr. Speer examines how environmental and host factors contribute to microbiome community composition and pathogen prevalence, and how natural history collections capture these interactions. In bats, the skin microbiome appears to vary with environment, while parasites tend to have highly species-specific microbiomes. However, to a lesser extent, habitat fragmentation, time, and geography contribute to variation in the microbiome of parasites.
Additionally, Dr. Speer explores how existing specimens in natural history collections may provide historical context for bat-pathogen and bat-parasite interactions. Studies of host-parasite-microbiome assemblages are necessary to advance our understanding of disease ecology and emergence in wildlife, especially given the wildlife origin of pathogens that impact human health and well-being. Natural history collections are uniquely suited to capture the complexities of wildlife interactions and, using new tools to detect microorganisms from these collections, can inform One Health research in the process.
Leuk recensie van SOVON op ons boekje over vogels in Delft en omgeving 1962-2022, dat onlangs is uitgekomen 🙂 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving Jubileumboek De vogels van Delft en omgeving
23 januari 2023 Nieuwsbrief SOVON (link: https://sovon.nl/actueel/nieuws)
Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan publiceerde Vogelwacht Delft e.o. onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij eind december een mooi jubileumboek. In de fraai vormgegeven publicatie zijn alle vogelgerelateerde ontwikkelingen binnen het werkgebied de afgelopen 60 jaar weergegeven.
Het boek schetst met behulp van inspirerende anekdotes en bijpassende foto’s een duidelijk beeld over de veranderingen van de afgelopen 60 jaar in het werkgebied van Vogelwacht Delft en omgeving. De speelse manier van schrijven, mede tot stand gekomen door het archief van de Vogelstreken (het kwartaalblad van Vogelwacht Delft en omgeving), maken het erg aantrekkelijk om te lezen. De chronologie vanaf de jaren zestig tot 2020 zorgt ervoor dat de verandering in de loop van de jaren duidelijk is weergegeven.
Het boek onderscheidt zich van andere boeken door de historische veldverhalen over bijvoorbeeld roestende Ransuilen in 1973. Een zwart-witfoto voegt daarbij veel toe aan de leeservaring van het verhaal. Verder is het interessant om de resultaten van watervogeltellingen in de bebouwde kom tussen 1965 en 1971 te lezen, de trends van verschillende broedvogels zoals de Bosuil en Fitis in één oogopslag te kunnen bestuderen en meer te weten te komen over de vogelhotspots binnen het werkgebied. Ook recente waarnemingen worden besproken, zoals de door vogelaars veel bezochte Dwergooruil in de zomer van 2021.
Kees Mostert, één van de auteurs, gaf recent een lezing over het jubileumboek van de vogelwacht; die is hier terug te kijken.
De publicatie kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Rob Goldbach Publicatie Fonds. https://www.eventbrite.co.uk/e/wriggling-into-recording-10-yrs-of-the-national-earthworm-recording-scheme-tickets-236697236807 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving https://www.youtube.com/watch?v=7vGTNzalrZM
ANKONA2022 Deel 1/4 - ANKONA ontmoetingsdag
Opname van het eerste deel van de ANKONA-ontmoetingsdag 2022. De webinar ging door op zaterdag 12 februari. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Introductie: Welkom op de feesteditie 25 jaar ANKONA
Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
7:33 COVID19, kunnen mensen andere (zoog)dieren infecteren?
Luc De Bruyn (INBO)
2:06:06 Vernieuwde lijst provinciaal prioritaire soorten voor provincie Antwerpen
Dirk Maes (INBO) en Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 2/4 - Themadag Monitoring
Opname van het tweede deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op maandag 14 februari met als thema monitoring. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Opstart vismonitoring
Chris Van Liefferinge (Provincie Antwerpen)
19:27 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Jasmijn Hillaert (INBO)
31:30 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Patrick Van Ende (Lokale vrijwilliger in Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 3/4 - Themadag Boommarter
Opname van het derde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op dinsdag 15 februari met als thema boommarter. Geniet hier van de volgende lezingen:
13:00: Stageverslag 2021, met wildcamera-uitleg en technische aspecten, Den Inslag en omgeving
Jasper Gijsel (stagestudent UA van Michiel Cornelis)
ANKONA2022 Deel 4/4 - Themadag Verwondering
Opname van het vierde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op woensdag 16 februari met als thema verwondering. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Afsluiting Feesteditie 25 jaar ANKONA
gedeputeerde Jan De Haes (Provincie Antwerpen)
6:58 "Diersporen: vinden, verzamelen, nut, waarde en verhalen"
René Nauta (bushcraftexpert en auteur van het boek 'Het Prentenboek' over diersporen van dieren uit Noordwest-Europa)
33:51 Stageverslag 2021, met vergelijking van stage uit boommarterstudie uit 2018, Grenspark Kalmthoutse Heide
Romeo Liekens (stagestudent UA van Rudi Delvaux)
45:36 Boommarters individueel herkennen en opvolgen
Christoffel Bonte (Natuurpunt)
1:16:28 Van monitoring naar ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht
Anne Stuer (RL de Voorkempen)
1:26:10 Stageverslag 2021: Ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht, klaar voor uitvoering.
Ward Van Herck (stagestudent Thomas More bij Anne Stuer)
EUFORGEN Webinars: Biotic outbreak management of the Genetic Conservation Units Network
How can biotic outbreaks be addressed from a genetic perspective? How do diseases spread and what are the alternatives for tree conservation in case of outbreaks? Can trees develop tolerance to attack environment? Using ash dieback as a case study, all these and many other key questions will be discussed during the February EUFORGEN webinar series "Biotic outbreak management of the Genetic Conservation Units Network: case study on ash dieback".
On Fridays 3, 10 and 17 February, the EUFORGEN Secretariat will host 3 public webinars bringing together a panel of researchers and scientific experts to examine ash dieback from different angles. Can genetic resistance be a new hope in the fight against diseases that devastate our trees?
Join us and take part in the exploration of some possible answers!
How can biotic outbreaks be addressed from a genetic perspective? How do diseases spread and what are the alternatives for tree conservation in case of outbreaks? Can trees develop tolerance to attack environment? Using ash dieback as a case study, all these and many other key questions will be discussed during the February EUFORGEN webinar series "Biotic outbreak management of the Genetic Conservation Units Network: case study on ash dieback".
On Fridays 3, 10 and 17 February, the EUFORGEN Secretariat will host 3 public webinars bringing together a panel of researchers and scientific experts to examine ash dieback from different angles. Can genetic resistance be a new hope in the fight against a disease that is devastating ash trees?
Join us and take part in the exploration of some possible answers!
UPCOMING WEBINARS
Webinar #1 - 3 February 2023
This online session will focus on the spread and invasion of diseases and pests affecting ash populations.
Webinar #2 - 10 February 2023
This online session will focus on the genetic tolerance and resistance to ash dieback in populations of this tree species.
Webinar #3 - 17 February 2023
The last session of the webinar series will address the topic of natural selection in ash tree populations related to the spreading of ash dieback.
Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, ook wel BMGN - Low Countries Historical Review, is een wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van Nederland en België, en in bredere zin de aanwezigheid van Nederland en België in de wereld
https://forum.inaturalist.org/t/species-accumulation-curves-for-inat-data/38222/19
In a nutshell, we analysed over 1 million Australian observations of terrestrial invertebrates (observations up to December 2021) and defined and calculated two metrics: recognition and completeness. Recognition is the % of records identified to species (not directly equivalent to ‘identifiability’ as we define it), and completeness is the % of known species in a taxon for a given area that have been uploaded/recorded. We calculated these metrics for 39 different ‘iconic’ taxa (butterflies, ants, spiders etc), and then categorised them into four groups, which then informed a framework that can advise which taxa have ‘usable’/robust data for conservation and research either now or in the future, and which taxa will likely never have robust data due to eg difficulties identifying species from photos. We also did the same analysis for Taiwan and the Netherlands as a comparison.
https://forum.inaturalist.org/t/paper-discussion-recognition-and-completeness-two-key-metrics-for-judging-the-utility-of-citizen-science-data/38907 Paper is open access and available here: https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fee.2604
How efficient are our minisplit heat pumps in the winter Gauging the efficiency of our heat pumps using a temperature model for our house that I established last winter when we were still heating mostly electrically. This allows me to work out the effective coefficient of performance.
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/ovt/6146420f-513d-4dda-807f-3588b6c55bbf/2023-01-27-de-duurzame-boer uitgekomen themanummer van het historische vaktijdschrift BMGN, dat gaat over de geschiedenis van ‘duurzaamheid’ in Nederland en België.
Duurzaamheid is een toverwoord tegenwoordig, in een tijd dat we ons er steeds meer bewust van zijn dat we onze planeet niet onbeperkt kunnen exploiteren, en dat we rekening moeten houden met milieu en klimaat. Een bewustzijn dat tegelijkertijd botst met economische belangen, zoals die van de boeren, die zich de afgelopen jaren fel verzetten tegen de verduurzaming van hun bedrijfstak. Toch was Nederland nog niet zo heel lang geleden voorloper op dit terrein. Zo valt te lezen in het pas uitgekomen themanummer van het historische vaktijdschrift BMGN, dat gaat over de geschiedenis van ‘duurzaamheid’ in Nederland en België.
https://twitter.com/WendelaWaller/status/1456156432324251651 af heb ik me beperkt tot standaard aanbod zonder accu. Stoov is vast handiger en zeker mooier maar uiteindelijk ook maar afval. Bovendien heb je altijd stroom op je werkplek. voor de kleinere 1 persoons warmtedeken type onderdeken. Ik moet er immers op kunnen zitten. https://twitter.com/AmelieVe/status/1577698299041222656 En ook een warmte kussen.
Beide wasbaar en met drie standen middels mechanische schuif in de draad.
Beide te krijg voor paar tientjes en vele vele aanbieders. aat prima met zo'n onderdeken. Dat ik ooit een kachel dacht nodig te hebben! https://nl.stoov.com/collections/big-hug-draadloze-infrarood-warmtedekens Het is wel super irritant dat deze deken erg frommelt. Hij is gemaakt met spanband voor matras. Die blijkt ook nodig. Je blijft recht trekken. ingestelde wezens met behoefte aan orde die krijgen hier denk ik accuut een zenuw aanval van. Dus als jij zo bent, of je huisgenoot: op naar je (wo)mancave.
Gevoelig voor plooien onder de kont? Same. over je bureau stoel draperen is ook prima te doen. Blijft best goed zitten, en lekker warm vam kuit tot nek of van bovenbeen met schouder flap.
Wel wat gedoe met draad aan je stoel. Dikke draad werkt wel handiger, zegt ook
@AnoukCreusen
. Dunne draad knupt in stoelwiel Voor zowel deken als kussen ervaar ik stand 1 als prima, stand 2 als yummie en stand 3 als veel te heet. Eigenlijk zou ik wel een stand 1,5 willen. Dus iets meer standen zou ik wel handig vinden.
https://nl.stoov.com/collections/big-hug-draadloze-infrarood-warmtedekens Tip: Zorg als het kan dat je in kleine werkkamer werkt, liefst aam zonzijde xtra voordeel, het kussen valt automatisch uit na 1,5 uur en de deken na pas 8 uur.
Ik vermoed dat ik de winter wel aandurf met het kussen alleen.
Maar we zullen zien.
Ik ben ook wel benieuwd naar infrarood panelen. Maar ik zou niet meer weten wat meerwaarde is. nmiddels is het 12 graden m'n werkkamer. Werken op een elektrische onderdeken gaat prima!
Twee dilemma's
Mijn neus wordt koud
Wat draag je voor kleding tijdens online vergaderingen zonder dat je eruit ziet als winter outdoor fanaat of een 12-de eeuwse berseker.
Tot zover! https://twitter.com/HesterLoeff/status/1577621412369629187/photo/2 Ik heb al een paar jaar de thermostaat op
19 gr staan om CO2 te besparen. Mocht ik het koud krijgen, dan doe ik mijn voeten in de voetenzak en eventueel ook nog de elektrische cape om mijn schouders.
ging voor de kleinere 1 persoons warmtedeken type onderdeken. Ik moet er immers op kunnen zitten.
En ook een warmte kussen.
Beide wasbaar en met drie standen middels mechanische schuif in de draad.
Beide te krijg voor paar tientjes en vele vele aanbie
https://linktr.ee/gic.nl Zo heeft TUI de Turkse bestemming Antalya toegevoegd aan het bestemmingsaanbod. Daar wordt vanaf Airport Eelde heengevlogen op dinsdagen en vrijdagen in de zomervakantie (11 juli tot en met 29 augustus). De reeds geplande bestemmingen van TUI zijn Gran Canaria en Mallorca.
Corendon heeft aangekondigd in het zomerseizoen een tweede vluchtdag toe te voegen naar Kreta. Daarnaast gaat Corendon in augustus een keer in de week naar Rhodos vliegen en twee keer per week naar Dalaman (Turkije). De bestemmingen die al worden aangeboden zijn naar Kreta (Griekenland), Mallorca (Spanje), en Antalya (Turkije).
Reisorganisatie Sunair vliegt net zoals de voorgaande jaren naar de Kanaaleilanden (Guernsey, Verenigd Koninkrijk), maar dan voor een langere periode dan vorig jaar.
Extra aanbod in de Herfstvakantie
Reisorganisatie Sunweb komt terug op Groningen Airport Eelde en biedt van 21 tot 28 oktober 2023 (herfstvakantie-Noord) de bestemmingen Antalya (Turkije), Bodrum (Turkije) en Rhodos (Griekenland) aan.
articipantenvergadering 2022
Maandag 12 december vond de Meewind participantenvergadering 2022 plaats. Voor het eerst volledig digitaal. Alle participanten konden live meekijken en vragen stellen via de chatfunctie.
De vergadering is integraal terug te zien op https://meewind.nl/participantenvergadering/.
Onder deelnemers is een enquête gehouden. Hieruit bleek dat de grote meerderheid tevreden was over dit nieuwe format. Meewind zal de vergadering van 2023 dan ook weer op deze manier organiseren.
TSF NL 15 - Webinar - The Dutch Solar Market: Facts & Forecasts
The Dutch population is in favor of solar energy, the sector has professionalized and in 2014 the Dutch solar market boomed again, breaking through the 1 GWp threshold of installed solar capacity. The country is expected to double its installed PV power within two years and massive 10+ MW projects are being set up.
What is happening in the Dutch solar market and what will the future bring? As a prequel to the conference "The Solar Future Netherlands" (27 May 2015) we will host a free webinar in which two keynote speakers will provide an overview of the potential of the Dutch solar market.
Avian Parasites and the Scientists Who Love Them: An Expedition to Discover the Diversity of Endemic Birds and Parasites in the Amazon
Despite the rich bird life in the eastern Amazon basin, relatively little research has been conducted in the Belém Area of Endemism in northeastern Brazil – one of at least eight regions in Amazonia with unique species found only in each of these respective areas. The Belém area is the most endangered of the eight, largely because of deforestation that has left just 24% of primary forest standing. Jason Weckstein, associate curator of Ornithology at Philadelphia’s Academy of Natural Sciences of Drexel University, will take us on an armchair expedition into this very special location, where he co-led a team conducting research to discover and describe the bird and bird parasite diversity in the region. He’ll share an up-close-and-personal look at everything from daily life in the field to the area’s biodiversity, the endemism patterns in birds and their associated parasites found there, and how the team’s findings are being used to advance our understanding of speciation, disease and parasite ecology, and conservation.
About the Speaker: Jason D. Weckstein, PhD, is Associate Curator of Ornithology at the Academy of Natural Sciences of Drexel University and Associate Professor in Department of Biodiversity, Earth and Environmental Sciences at Drexel University. His research focuses on the biology, biodiversity and evolutionary history of birds and their parasites. He is a fellow of the American Ornithological Society, and has over 20 years of experience working in natural history museums. He has conducted research on birds and their parasites in the United States, Canada, South Africa, Ghana, Malawi, Nicaragua, Brazil, and Mexico.
The value of natural history specimens is continually reaffirmed as we find additional, and previously unimaginable uses for these specimens. Most recently, natural history specimens are being reimagined as archives of microbial communities through time. These microorganisms are preserved in and on the bodies of their hosts and capture how host-parasite and host-pathogen interactions have changed through time.
Using bats and their associated parasites as a case study, Dr. Speer examines how environmental and host factors contribute to microbiome community composition and pathogen prevalence, and how natural history collections capture these interactions. In bats, the skin microbiome appears to vary with environment, while parasites tend to have highly species-specific microbiomes. However, to a lesser extent, habitat fragmentation, time, and geography contribute to variation in the microbiome of parasites.
Additionally, Dr. Speer explores how existing specimens in natural history collections may provide historical context for bat-pathogen and bat-parasite interactions. Studies of host-parasite-microbiome assemblages are necessary to advance our understanding of disease ecology and emergence in wildlife, especially given the wildlife origin of pathogens that impact human health and well-being. Natural history collections are uniquely suited to capture the complexities of wildlife interactions and, using new tools to detect microorganisms from these collections, can inform One Health research in the process.
Leuk recensie van SOVON op ons boekje over vogels in Delft en omgeving 1962-2022, dat onlangs is uitgekomen 🙂 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving Jubileumboek De vogels van Delft en omgeving
23 januari 2023 Nieuwsbrief SOVON (link: https://sovon.nl/actueel/nieuws)
Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan publiceerde Vogelwacht Delft e.o. onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij eind december een mooi jubileumboek. In de fraai vormgegeven publicatie zijn alle vogelgerelateerde ontwikkelingen binnen het werkgebied de afgelopen 60 jaar weergegeven.
Het boek schetst met behulp van inspirerende anekdotes en bijpassende foto’s een duidelijk beeld over de veranderingen van de afgelopen 60 jaar in het werkgebied van Vogelwacht Delft en omgeving. De speelse manier van schrijven, mede tot stand gekomen door het archief van de Vogelstreken (het kwartaalblad van Vogelwacht Delft en omgeving), maken het erg aantrekkelijk om te lezen. De chronologie vanaf de jaren zestig tot 2020 zorgt ervoor dat de verandering in de loop van de jaren duidelijk is weergegeven.
Het boek onderscheidt zich van andere boeken door de historische veldverhalen over bijvoorbeeld roestende Ransuilen in 1973. Een zwart-witfoto voegt daarbij veel toe aan de leeservaring van het verhaal. Verder is het interessant om de resultaten van watervogeltellingen in de bebouwde kom tussen 1965 en 1971 te lezen, de trends van verschillende broedvogels zoals de Bosuil en Fitis in één oogopslag te kunnen bestuderen en meer te weten te komen over de vogelhotspots binnen het werkgebied. Ook recente waarnemingen worden besproken, zoals de door vogelaars veel bezochte Dwergooruil in de zomer van 2021.
Kees Mostert, één van de auteurs, gaf recent een lezing over het jubileumboek van de vogelwacht; die is hier terug te kijken.
De publicatie kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Rob Goldbach Publicatie Fonds. https://www.eventbrite.co.uk/e/wriggling-into-recording-10-yrs-of-the-national-earthworm-recording-scheme-tickets-236697236807 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving https://www.youtube.com/watch?v=7vGTNzalrZM
ANKONA2022 Deel 1/4 - ANKONA ontmoetingsdag
Opname van het eerste deel van de ANKONA-ontmoetingsdag 2022. De webinar ging door op zaterdag 12 februari. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Introductie: Welkom op de feesteditie 25 jaar ANKONA
Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
7:33 COVID19, kunnen mensen andere (zoog)dieren infecteren?
Luc De Bruyn (INBO)
2:06:06 Vernieuwde lijst provinciaal prioritaire soorten voor provincie Antwerpen
Dirk Maes (INBO) en Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 2/4 - Themadag Monitoring
Opname van het tweede deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op maandag 14 februari met als thema monitoring. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Opstart vismonitoring
Chris Van Liefferinge (Provincie Antwerpen)
19:27 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Jasmijn Hillaert (INBO)
31:30 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Patrick Van Ende (Lokale vrijwilliger in Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 3/4 - Themadag Boommarter
Opname van het derde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op dinsdag 15 februari met als thema boommarter. Geniet hier van de volgende lezingen:
13:00: Stageverslag 2021, met wildcamera-uitleg en technische aspecten, Den Inslag en omgeving
Jasper Gijsel (stagestudent UA van Michiel Cornelis)
ANKONA2022 Deel 4/4 - Themadag Verwondering
Opname van het vierde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op woensdag 16 februari met als thema verwondering. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Afsluiting Feesteditie 25 jaar ANKONA
gedeputeerde Jan De Haes (Provincie Antwerpen)
6:58 "Diersporen: vinden, verzamelen, nut, waarde en verhalen"
René Nauta (bushcraftexpert en auteur van het boek 'Het Prentenboek' over diersporen van dieren uit Noordwest-Europa)
33:51 Stageverslag 2021, met vergelijking van stage uit boommarterstudie uit 2018, Grenspark Kalmthoutse Heide
Romeo Liekens (stagestudent UA van Rudi Delvaux)
45:36 Boommarters individueel herkennen en opvolgen
Christoffel Bonte (Natuurpunt)
1:16:28 Van monitoring naar ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht
Anne Stuer (RL de Voorkempen)
1:26:10 Stageverslag 2021: Ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht, klaar voor uitvoering.
Ward Van Herck (stagestudent Thomas More bij Anne Stuer)
BMGN - Low Countries Historical Review is the leading academic journal for the history of the Netherlands, Belgium and their global presence.
Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, ook wel BMGN - Low Countries Historical Review, is een wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van Nederland en België, en in bredere zin de aanwezigheid van Nederland en België in de wereld
Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, ook wel BMGN - Low Countries Historical Review, is een wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van Nederland en België, en in bredere zin de aanwezigheid van Nederland en België in de wereld
In European forestry, ‘sustainability’ as a key concept is centuries old. State-managed production forests and wooded landscapes for nature conservation have co-existed for a similar timespan. Incrementally, the functions of forests in the densely-populated Netherlands have shifted from timber production and economic rationales to natural beauty, biodiversity and recreation. ‘Monofunctional forests’ were gradually replaced in the 1960s by ‘multiple use’ of forests, according to which many functions may co-exist and be brought into balance in one forest area. The emergence of this idea was a significant step towards the formulation of a holistic concept of ‘sustainability’.
https://bmgn-lchr.nl/article/view/11697
In a nutshell, we analysed over 1 million Australian observations of terrestrial invertebrates (observations up to December 2021) and defined and calculated two metrics: recognition and completeness. Recognition is the % of records identified to species (not directly equivalent to ‘identifiability’ as we define it), and completeness is the % of known species in a taxon for a given area that have been uploaded/recorded. We calculated these metrics for 39 different ‘iconic’ taxa (butterflies, ants, spiders etc), and then categorised them into four groups, which then informed a framework that can advise which taxa have ‘usable’/robust data for conservation and research either now or in the future, and which taxa will likely never have robust data due to eg difficulties identifying species from photos. We also did the same analysis for Taiwan and the Netherlands as a comparison.
https://forum.inaturalist.org/t/paper-discussion-recognition-and-completeness-two-key-metrics-for-judging-the-utility-of-citizen-science-data/38907 Paper is open access and available here: https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fee.2604
How can biotic outbreaks be addressed from a genetic perspective? How do diseases spread and what are the alternatives for tree conservation in case of outbreaks? Can trees develop tolerance to attack environment? Using ash dieback as a case study, all these and many other key questions will be discussed during the February EUFORGEN webinar series "Biotic outbreak management of the Genetic Conservation Units Network: case study on ash dieback".
On Fridays 3, 10 and 17 February, the EUFORGEN Secretariat will host 3 public webinars bringing together a panel of researchers and scientific experts to examine ash dieback from different angles. Can genetic resistance be a new hope in the fight against a disease that is devastating ash trees?
Join us and take part in the exploration of some possible answers!
UPCOMING WEBINARS
Webinar #1 - 3 February 2023
This online session will focus on the spread and invasion of diseases and pests affecting ash populations.
Webinar #2 - 10 February 2023
This online session will focus on the genetic tolerance and resistance to ash dieback in populations of this tree species.
Webinar #3 - 17 February 2023
The last session of the webinar series will address the topic of natural selection in ash tree populations related to the spreading of ash dieback.
How efficient are our minisplit heat pumps in the winter Gauging the efficiency of our heat pumps using a temperature model for our house that I established last winter when we were still heating mostly electrically. This allows me to work out the effective coefficient of performance.
articipantenvergadering 2022
Maandag 12 december vond de Meewind participantenvergadering 2022 plaats. Voor het eerst volledig digitaal. Alle participanten konden live meekijken en vragen stellen via de chatfunctie.
De vergadering is integraal terug te zien op https://meewind.nl/participantenvergadering/.
Onder deelnemers is een enquête gehouden. Hieruit bleek dat de grote meerderheid tevreden was over dit nieuwe format. Meewind zal de vergadering van 2023 dan ook weer op deze manier organiseren.
TSF NL 15 - Webinar - The Dutch Solar Market: Facts & Forecasts
The Dutch population is in favor of solar energy, the sector has professionalized and in 2014 the Dutch solar market boomed again, breaking through the 1 GWp threshold of installed solar capacity. The country is expected to double its installed PV power within two years and massive 10+ MW projects are being set up.
What is happening in the Dutch solar market and what will the future bring? As a prequel to the conference "The Solar Future Netherlands" (27 May 2015) we will host a free webinar in which two keynote speakers will provide an overview of the potential of the Dutch solar market.
Avian Parasites and the Scientists Who Love Them: An Expedition to Discover the Diversity of Endemic Birds and Parasites in the Amazon
Despite the rich bird life in the eastern Amazon basin, relatively little research has been conducted in the Belém Area of Endemism in northeastern Brazil – one of at least eight regions in Amazonia with unique species found only in each of these respective areas. The Belém area is the most endangered of the eight, largely because of deforestation that has left just 24% of primary forest standing. Jason Weckstein, associate curator of Ornithology at Philadelphia’s Academy of Natural Sciences of Drexel University, will take us on an armchair expedition into this very special location, where he co-led a team conducting research to discover and describe the bird and bird parasite diversity in the region. He’ll share an up-close-and-personal look at everything from daily life in the field to the area’s biodiversity, the endemism patterns in birds and their associated parasites found there, and how the team’s findings are being used to advance our understanding of speciation, disease and parasite ecology, and conservation.
About the Speaker: Jason D. Weckstein, PhD, is Associate Curator of Ornithology at the Academy of Natural Sciences of Drexel University and Associate Professor in Department of Biodiversity, Earth and Environmental Sciences at Drexel University. His research focuses on the biology, biodiversity and evolutionary history of birds and their parasites. He is a fellow of the American Ornithological Society, and has over 20 years of experience working in natural history museums. He has conducted research on birds and their parasites in the United States, Canada, South Africa, Ghana, Malawi, Nicaragua, Brazil, and Mexico.
The value of natural history specimens is continually reaffirmed as we find additional, and previously unimaginable uses for these specimens. Most recently, natural history specimens are being reimagined as archives of microbial communities through time. These microorganisms are preserved in and on the bodies of their hosts and capture how host-parasite and host-pathogen interactions have changed through time.
Using bats and their associated parasites as a case study, Dr. Speer examines how environmental and host factors contribute to microbiome community composition and pathogen prevalence, and how natural history collections capture these interactions. In bats, the skin microbiome appears to vary with environment, while parasites tend to have highly species-specific microbiomes. However, to a lesser extent, habitat fragmentation, time, and geography contribute to variation in the microbiome of parasites.
Additionally, Dr. Speer explores how existing specimens in natural history collections may provide historical context for bat-pathogen and bat-parasite interactions. Studies of host-parasite-microbiome assemblages are necessary to advance our understanding of disease ecology and emergence in wildlife, especially given the wildlife origin of pathogens that impact human health and well-being. Natural history collections are uniquely suited to capture the complexities of wildlife interactions and, using new tools to detect microorganisms from these collections, can inform One Health research in the process.
Leuk recensie van SOVON op ons boekje over vogels in Delft en omgeving 1962-2022, dat onlangs is uitgekomen 🙂 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving Jubileumboek De vogels van Delft en omgeving
23 januari 2023 Nieuwsbrief SOVON (link: https://sovon.nl/actueel/nieuws)
Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan publiceerde Vogelwacht Delft e.o. onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij eind december een mooi jubileumboek. In de fraai vormgegeven publicatie zijn alle vogelgerelateerde ontwikkelingen binnen het werkgebied de afgelopen 60 jaar weergegeven.
Het boek schetst met behulp van inspirerende anekdotes en bijpassende foto’s een duidelijk beeld over de veranderingen van de afgelopen 60 jaar in het werkgebied van Vogelwacht Delft en omgeving. De speelse manier van schrijven, mede tot stand gekomen door het archief van de Vogelstreken (het kwartaalblad van Vogelwacht Delft en omgeving), maken het erg aantrekkelijk om te lezen. De chronologie vanaf de jaren zestig tot 2020 zorgt ervoor dat de verandering in de loop van de jaren duidelijk is weergegeven.
Het boek onderscheidt zich van andere boeken door de historische veldverhalen over bijvoorbeeld roestende Ransuilen in 1973. Een zwart-witfoto voegt daarbij veel toe aan de leeservaring van het verhaal. Verder is het interessant om de resultaten van watervogeltellingen in de bebouwde kom tussen 1965 en 1971 te lezen, de trends van verschillende broedvogels zoals de Bosuil en Fitis in één oogopslag te kunnen bestuderen en meer te weten te komen over de vogelhotspots binnen het werkgebied. Ook recente waarnemingen worden besproken, zoals de door vogelaars veel bezochte Dwergooruil in de zomer van 2021.
Kees Mostert, één van de auteurs, gaf recent een lezing over het jubileumboek van de vogelwacht; die is hier terug te kijken.
De publicatie kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Rob Goldbach Publicatie Fonds. https://www.eventbrite.co.uk/e/wriggling-into-recording-10-yrs-of-the-national-earthworm-recording-scheme-tickets-236697236807 https://sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/jubileumboek-de-vogels-van-delft-en-omgeving https://www.youtube.com/watch?v=7vGTNzalrZM
ANKONA2022 Deel 1/4 - ANKONA ontmoetingsdag
Opname van het eerste deel van de ANKONA-ontmoetingsdag 2022. De webinar ging door op zaterdag 12 februari. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Introductie: Welkom op de feesteditie 25 jaar ANKONA
Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
7:33 COVID19, kunnen mensen andere (zoog)dieren infecteren?
Luc De Bruyn (INBO)
2:06:06 Vernieuwde lijst provinciaal prioritaire soorten voor provincie Antwerpen
Dirk Maes (INBO) en Dirk Vandenbussche (provincie Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 2/4 - Themadag Monitoring
Opname van het tweede deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op maandag 14 februari met als thema monitoring. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Opstart vismonitoring
Chris Van Liefferinge (Provincie Antwerpen)
19:27 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Jasmijn Hillaert (INBO)
31:30 Monitoring van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen
Patrick Van Ende (Lokale vrijwilliger in Antwerpen)
ANKONA2022 Deel 3/4 - Themadag Boommarter
Opname van het derde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op dinsdag 15 februari met als thema boommarter. Geniet hier van de volgende lezingen:
13:00: Stageverslag 2021, met wildcamera-uitleg en technische aspecten, Den Inslag en omgeving
Jasper Gijsel (stagestudent UA van Michiel Cornelis)
ANKONA2022 Deel 4/4 - Themadag Verwondering
Opname van het vierde deel van de ANKONA-ontmoetingsdagen 2022. De webinar ging door op woensdag 16 februari met als thema verwondering. Geniet hier van de volgende lezingen:
0:00 Afsluiting Feesteditie 25 jaar ANKONA
gedeputeerde Jan De Haes (Provincie Antwerpen)
6:58 "Diersporen: vinden, verzamelen, nut, waarde en verhalen"
René Nauta (bushcraftexpert en auteur van het boek 'Het Prentenboek' over diersporen van dieren uit Noordwest-Europa)
33:51 Stageverslag 2021, met vergelijking van stage uit boommarterstudie uit 2018, Grenspark Kalmthoutse Heide
Romeo Liekens (stagestudent UA van Rudi Delvaux)
45:36 Boommarters individueel herkennen en opvolgen
Christoffel Bonte (Natuurpunt)
1:16:28 Van monitoring naar ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht
Anne Stuer (RL de Voorkempen)
1:26:10 Stageverslag 2021: Ontsnipperingsmaatregelen langs de Antitankgracht, klaar voor uitvoering.
Ward Van Herck (stagestudent Thomas More bij Anne Stuer)