Archivos de diario de diciembre 2023

01 de diciembre de 2023

516.Vogels 's nachts luisteren Bosma Beijum

https://soundapproach.co.uk/about/
https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.

Ik gebruik zelf een Olympus LS12, dit is een klein zakmodel recorder met een prima kwaliteit. Deze wordt door enorm veel vogelaars gebruikt en naar tevredenheid. Je kunt zelf van alles instellen (zoals opname volume, smartstand enz), mijn ervaring is dat je dat niet veel gebruikt. Indien je later gebruik zou willen maken van een externe microfoon (parabool of richtmicrofoon bijvoorbeeld) dan kan dat ook, deze kan ingeplugd worden. Opname formaten kan je ook zelf instellen van WAV tot lage MP3 kwaliteit. Ik neem zelf altijd in WAV op tot nu toe maar ik ben nog lang niet overtuigd dat de beste MP3 kwaliteit niet ruimschoots voldoende zou moeten zijn. Nadeel van WAV formaat is de enorme bestandsgrootte; 2GB voor een uurtje opnemen. Aangezien dit model niet overweg kan met SD kaarten met een grotere capaciteit dan 32 GB past er slechts 16 uur aan opnames op 1 kaartje. Dat is voor thuisgebruik niet erg maar als je op vakantie bent zit het gauw vol, zeker als je nachtopnames maakt (heb nog iets van 190 uur opnames uit Spanje staan om uit te zoeken bijvoorbeeld).

https://ringfotofocus.nl/product/olympus-ls-12-pcm-recorder/
Mijn grootste uitdaging was niet het opnemen maar het naluisteren en sonogrammen beoordelen enzo. Dat lukt nu aardig maar kostte me wel even tijd. Velen gebruiken daarvoor Audacity of Raven. Ik gebruik vrijwel uitsluitend Audacity, vind ik gebruikvriendelijker en dus prettiger werken.

nieuwe te koop op Ebay Duitsland: https://www.ebay.de/itm/202384129026
De al genoemde Olympus is lekker compact en geeft en redelijk goed resultaat. Toch zou ik verder kijken dan de vaak genoemde Olympus. Bijvoorbeeld naar Sony met o.a. de PCM-A10. Sony heeft over het algemeen een betere signaal/ruisverhouding en de A10 zit ruimer in z'n geheugen. En je kan deze mbv je smartphone op afstand bedienen. Ook een voordeel van de Sony tov de Olympus is dat de microfooncapsules zwenkbaar zijn en je deze dus beter kan richten op de vogel. Minder compact maar later eventueel uit te breiden met een goede externe microfoon zijn recorders met XLR ingangen zoals de Zoom H4n-pro en Tascam DR40.
Naast de recorder heb je nog een goede windkap nodig, De foam windkap die (meestal) bij de reocrder wordt geleverd voldoet niet in het veld. Voor de meeste is er wel een goede te koop van bv Rycote. Verder heb je nog een handgreep nodig waar je de recorder op bevestigd. Je wil de recorder liefst niet direct in de hand houden want dan hoor je contactgeluid op de opnames. Deze zijn te koop of zelf te maken. Ik heb er bv een gefabriceert van een stuk bamboe (goede contactgeluiddemper) met daaromheen een rubber handvat van een fietsstuur voor een prettige grip. In het stuk bamboe zit een passende schroef verlijmd. Dit werkt uitstekend voor mijn Olympus LS5 maar voldoet niet voor mijn Tascam DR100 die erg gevoelig is voor contactgeluid. Ook daar bood Rycote een goede oplossing met een speciale handgreep set.

Olympus LS-P4 met een ME31 microfoon. Met instellingen op standaard ben je klaar. https://beta.observation.org/sounds/91149/
Je kunt hem in de auto opladen op USB en het standaardgeheugen is 2Gb/
Overige waarnemingen met deze set: https://beta.observation.org/users/17296/sounds/?

De LS-P4 dacht ik ook aan (de opvolger van LS-12). Heb je deze recorder ook wel eens gebruikt met de afstandsbediening-app? En hoe is het geluid zonder de ME31?

De LS-P4 heb ik gekocht omdat hij erg klein is, niets weegt (je voelt hem nauwelijks in je borstzak), simpel te bedienen is (ook in het donker), geen batterijen verbruikt (de meegeleverde oplaadbare batterij kan opgeladen worden zonder hem eruit te halen en zonder snoer of adapter middels een handig uitschuifbaar usb-stekkertje). Het leek me de ideale recorder voor op reis en in het veld en dat blijkt het ook te zijn. In het begin heb ik ontzettend zitten rommelen met het zoeken naar de juiste instelling maar na een reeks van pogingen kwam ik er achter dat je gewoon niets moet instellen, de standaardinstelling levert de beste opnames. De opnames zijn veel beter dan die van de LS-12 en die heb ik dan ook meteen verkocht omdat hij nog best wel een leuk bedrag opleverde (Waarom iedereen nog steeds per se die LS 12 wil hebben is me volkomen onduidelijk). Ik heb nog geen opnames gemaakt zonder het richtmicrofoontje maar die zullen ongetwijfeld wel goed zijn. Van die afstandsbediening wist ik niets (denk ook niet dat ik die ga gebruiken).

Die ME-31 kan ik trouwens wel aanbevelen -> veel kost hij niet, hij is klein en hij doet zijn taak erg goed. Zelfs over een grote afstand kun je het specifieke geluid wat je op wil nemen eruit halen.
Deze Smaragdkoekoek zat denk ik op meer dan 100 meter van me vandaan terwijl er in mijn directe omgeving (tropisch regenwoud) ondertussen een kakofonie van andere vogels en insecten was.
Dit Porseleinhoentje heb ik met de ME-31 opgenomen vanaf de oever met een kletsend groepje vogelaars naast me. Ze zijn nauwelijks te horen in de opname (nog met de LS-12). Het hoentje was meer dan 50 meter van me vandaan terwijl die mensen minder dan 20 meter van me vandaan waren. (Maar ze stonden dus niet tussen de microfoon en het object waarop ik richtte

Bij Bax hebben ze hem momenteel in de aanbieding van € 238,- voor € 166,-. https://www.bax-shop.nl/field-recorders/olympus-ls-p4-digitale-handheld-audiorecorder

inmiddels wel dat de ls-p4 bij vogelaars een slechte beoordeling krijgt omdat hij geen prerecording-functie heeft. Hij neemt pas op zodra je op rec drukt. Duurdere apparaten hebben een geheugentje waarbij ze de 2 tot 5 seconden voordat je drukt ook toevoegen aan je opname. Je bent dan nooit te laat met een vogel die maar kort roept. De ME-31 microfoon is trouwens bij Bax afgeprijsd van 186,- naar 124,- https://www.bax-shop.nl/richtmicrofoon/olympus-me-31-compacte-gun-microfoon

Tascam heeft nu een goede opvolger van de LS-serie van Olympus, de DR-05X. Goede prijs en voorzien van 2 sec. pre-recording. Adviesprijs ligt rond de 129,- maar bij Kamera Express hebben ze hem nu voor slechts 109,- -> -> https://www.kamera-express.nl/tascam-dr-05x-portable-audio-recorder?channable=003655696400313232393330313001&hic_camp=google_ads:16456050232:133534003429:585595889480&gclid=CjwKCAjwl6OiBhA2EiwAuUwWZYAHGryOPVFkq6QYr3IOhfKISIPQI5cMUFO9YMWbwTufrMqdNN69jxoCHFoQAvD_BwE

Wellicht is het een idee om bijv. de DR-05X te gebruiken gezien deze ook voorzien is van pre-recording, maar dit betekend dat ik deze altijd bij de hand moet houden, naast verrekijker en camera.

Ik heb deze stereo set welke ik aan mijn pet bevestig. Met van die harige windfilters eroverheen ziet het er wel uit als mickey mouse, maar het geluid is zeer goed.
Dit in combinatie met een Olympus LS-5 (of Tascam DR100 MK3) recorder welke ook de voeding van de microfoons verzorgt kan je uren achtereen opnemen. Daarbij is het handig dat de recorder(s) een knop hebben voor het markeren van momenten in de opname waar je later bij het afluisteren van de opname snel naar kan 'door/terugspoelen'.

https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
https://forum.waarneming.nl/index.php?topic=466052.0
Ik gebruik een Olympus LS-12 met een windkapje (van een ander apparaat dat helaas snel kapot ging). Kostte ongeveer 150 euro.
Windgeruis is altijd een probleem, interferentie met telefoon, camera, luidspreker etc soms ook.
Het voordeel is dat het een handzaam ding is; helaas werkt het niet samen met een microfoon die ik ooit gekocht heb...

Wat ik ook wel eens gedaan heb is een video opnemen met mijn fototoestel. Dat werkt soms nog verrassend goed. Op sommige websites kun je de audio uit de video isoleren. (Voorbeeld: https://www.ornitho.de/index.php?m_id=54&mid=343910)

Ruis, wind etc kan je er deels uit filteren met Audacity. Dit programma is gratis. Je hebt er wel een stukje in de opname bij nodig waar geen vogelgeluiden op staat, dus het is wat minder handig bij opname van vogelconcerten in de vroege ochtend.

ls je dat niet hebt, kun je het nog proberen met het Hi-pass filter. Dit vraagt wel om enig inzicht in de toonhoogte waar je de grens legt. Hoog genoeg om de meeste wij wind rumble weg te filteren, maar niet zo hoog dat je de lage ondertonen van de vogelzang uitholt. Ik start zelf meestal ergens rond de 1500Hz en dan afhankelijk van het resultaat opnieuw proberen met een hogere of lagere waarde.

Een van de voordelen van een externe microfoon is dat ze vaak makkelijker van een zogenaamde dead cat zijn te voorzien. Die pluizige dingen tegen de windruis. Soms zelfs als accessoire meegeleverd, of optioneel.

Ik gebruik Hi-Q app op mijn telefoon. Je kan instellen dat je geluid als mp3 opslaat. Ook upload ie automatisch naar dropbox zodat ik op de pc zonder extra handelingen het geluid kan openen in audacity en het volume, de ruis etc kan aanpassen. Dat is niet eens per se altijd nodig.
Als je hem in audacity hebt kan je het geluid laten weergeven als spectrogram waardoor je makkelijk kan zien op welke frequentie je de high-pass filter moet instellen.

Ik heb twee keer hetzelfde geluid bij deze gekraagde roodstaart bijgevoegd. Eentje is onbewerkt en rechtstreeks met de telefoon opgenomen. De ander heb ik nog even bewerkt in audacity, (high pass filter, ruisonderdrukking en versterkt. https://waarneming.nl/observation/189537718/

Ik gebruik ook de Hi-Q app. Die laat iets meer heel van het geluid dan een standaard op stem geoptimaliseerde voice recorder.

Cornell Lab of Ornithology - How To Record Wildlife Audio
https://www.youtube.com/playlist?list=PLgSpqOFj1Ta4Eesz6iHWElK5amDlHQpwG

http://soundbirding.org/

Ik was zaterdag ook even bezig met een externe microfoon op mijn foto-/filmcamera. Zonder dead cat, dus pikt toch nog wel het nodige wind lawaai op, maar door de foam cap wel duidelijk minder in de hoge tonen. Dat maakt filteren iets makkelijker. Met de camera in filmmode pakt hij wel het hele geluidsspectrum.

Audacity spectogram voor filteren:

ie beperking van 4 kHz ligt aan de app waarmee je opneemt of het formaat van het bestand, niet aan de hardware. De microfoon van mijn Android toestel pikt ook 20 kHz nog op, maar dan moet ik natuurlijk niet opnames gaan maken met de standaard app voor spraakopname...

Als je meer wilt dan geldt een soort wet van behoud van ellende: je beurs is een stuk lichter, maar in het veld sjouw je je een ongeluk aan apparatuur ;)

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
https://soundapproach.co.uk/about/

  • De windenergie-ontwikkelaar gaat zich de komende tijd richten op het versterken van de financiële structuur en opnieuw prioriteren van de activiteiten. En woensdag werd bekend dat Siemens Energy een garantie krijgt van €7,5 mrd van de Duitse overheid om daarmee een totaal van €12 mrd aan bankgaranties mogelijk te maken. Bijna alle windturbinefabrikanten in Europa schreven vorig jaar rode cijfers. Wat is er aan de hand? Redacteur Sabine Sluijters geeft uitleg.

    In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de eerste schets voor uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland. Dat moet de Zeeuwse congestieproblematiek oplossen. De gemeente Groningen heeft de eerste stap gezet in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. En elektrolyseproject Djewels in Delfzijl krijgt een maatwerksubsidie van het Rijk tot €80 mln, mits lessen uit het project gedeeld worden.

    Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Ilse Akkermans en Sabine Sluijters.(Foto: Energeia)
    De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en vo

    Lees het volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40111209/podcast-waarom-het-rsted-en-siemens-niet-voor-de-wind-gaat

  • Webinar: Groeiend Veen in Laag Holland 2022
    Op 4 oktober organiseerde Amsterdam Wetlands (samenwerking van terrein beherende organisaties in Laag Holland) een webinar ‘Groeiend Veen in Laag Holland’ door veenexpert Ron van ’t Veer. Het is een online kennis- en inspiratiesessie rondom groeiend veen die je hier terug kunt zien. Amsterdam Wetlands is de netwerkorganisatie waarin de TBO's van Laag-Holland samenwerken om gezamenlijk 12.000 ha aaneengesloten topnatuur tussen Alkmaar en Amsterdam te realiseren. De bedoeling van de bijeenkomst was de relevante en unieke kennis van Ron met iedereen die aan veen werkt te delen en een kennisnetwerk te starten rondom Groeiend Veen.

    Doel van het webinar is: kennisdeling. Als Landschap Noord-Hollland gaan we vooral ervaring opdoen met groeiend veen in de praktijk. O.a. door de ontwikkeling van ca. 50 hectare groeiend veen in het Ilperveld. Daarnaast is er een boekje opgesteld en gefinancierd vanuit het project IBP Vitaal Platteland Groeiend Veen Ilperveld. Daarnaast heeft ook Staatsbosbeheer financieel bijgedragen.



  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/chris-van-swaay-gepromoveerd
  • NLT les 2009 Marcel Dicke Wageningen University Estimated time of death

  • Marcel Dicke - Why Not? A Six-Legged Solution to Food Security
    Professor Marcel Dicke is professor of Entomology at Wageningen University in the Netherlands. His book ‘The Insect Cookbook: Food for a Sustainable Planet’ argues that the Western world undervalues the contribution insects could make to our lives... and to our nutrition. In 2007 he was awarded the NWO-Spinoza award for his work researching the defence mechanisms of plants.
  • Groeten uit Groeningen afl 6: Drentsche Aa
    In deze zesde aflevering van Groeten uit Groeningen zitten we in het Nationaal Park Drentsche Aa. We bezoeken één van de ambassadeursprojecten van Groeningen, het Voedselbos in Glimmen waar ze niet alledaagse planten kweken/laten groeien. Ook zien we hoe het voormalig grasland van Land van Ons in drie jaar tijd is veranderd in een akkerland met veel diversiteit aan gewassen. En we krijgen een uitgebreide rondleiding op het Waterbedrijf Groningen in de Punt. Want ons drinkwater, dat komt uit de Drentsche Aa.


  • Conférence] M. DICKE - Insects on the menu

    00:00:00 Introduction
    00:00:36 Food security
    00:00:55 Calories
    00:01:46 Climate change
    00:02:10 Global change model predictions
    00:03:38 5 challenges for humankinds
    00:05:27 A meaty issue
    00:05:43 Meat consumption in kg/person/year
    00:06:54 To feed our livestock
    00:07:41 Fishmeal prices
    00:08:10 Soybean Production, Consumption, and Imports in China
    00:08:50 Agricultural land
    00:10:44 Human population growth
    00:11:29 Animal protein crisis ahead
    00:12:07 2.2 kg of feed converted to 1 kg of insect meat
    00:12:33 Number of insect species eaten worldwide [total 2100 species]
    00:13:37 Three arguments to eat insects
    00:13:55 Insects are a good nutritional source
    00:14:38 Global Warming Potential per kg edible protein
    00:15:20 Land use for production of mealworms or meat / milk
    00:15:54 Advantages of eating insects
    00:18:01 Insects are healthy food
    00:18:13 Iron and zinc deficiency are widespread globally
    00:21:21 A matter of perception!
    00:21:49 Research
    00:24:51 Web polls in the Netherlands
    00:25:56 International Platform of Insects as Food and Feed
    00:26:29 Innovative entrepreneurs
    00:27:07 Ample international developments
    00:29:21 Why did we not eat insects in 2019?
    00:29:51 Questions



    1. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
      Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
      Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
      Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
      Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
      Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
      Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
      Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
      Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
      Korte Mededelingen
      Bert Vos: Zeventig jaar covers
      Van de redactie: Betrokken organisaties

      https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
      https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
      https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/

    2. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/release_notes/index.html.
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/index.html
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/data-check/
      https://gohugo.io/
      https://mcshelby.github.io/hugo-theme-relearn/index.html

    3. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API


    4. Die Maginot-Linie - Frankreichs Verteidigungsbollwerk | SWR Doku
      Die Maginot-Linie ist eine gigantische Festungsanlage: Tausende unterirdische Bunker, Artilleriewerke, Kasematten und Unterstände, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer.
      Als technische Meisterleistung gefeiert und als uneinnehmbar glorifiziert, steht sie heute auch für das Trauma der französischen Niederlage im Jahr 1940. Die Dokumentation zeichnet das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

      Frankreich nach dem Ersten Weltkrieg: 1,4 Millionen Soldaten sind gefallen, weite Teile Nordfrankreichs verwüstet. Um das Land vor einem erneuten Angriffskrieg zu schützen, setzen Politiker und Militärs auf eine stark befestigte Verteidigungslinie. Durchgesetzt wird das Projekt vom Kriegsminister André Maginot, der zum Namensgeber der Linie wird. So entsteht die Maginot-Linie mit Tausenden unterirdischer Artilleriewerke, Kasematten und Unterständen, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer erstrecken.

      Maginot-Linie: Mehr als 20.000 Bauarbeiter im Eisatz
      Der Bau verschlingt umgerechnet zwei bis drei Milliarden Euro, mehr als 20.000 Bauarbeiter sind im Einsatz. Die Maginot-Linie ist ein Meisterwerk der Ingenieurskunst mit damals modernster Technik und wird als uneinnehmbar gefeiert.

      Mit Hilfe von Archivmaterial und spektakulären Drohnenaufnahmen sowie Zeitzeugen, Historiker:innen und Enthusiasten vor Ort, die sich für den Erhalt der Maginot-Linie engagieren, zeichnet die Dokumentation das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

      Diese Doku von Grit Lederer wurde am 19.09.22 im ERSTEN gezeigt in der Reihe: Geheimnisvolle Orte und trägt den Orig


    5. In deze video wordt uitgelegd hoe je een vegetatieopname kan maken. De uitleg is in het Engels. De video werd gemaakt voor het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven).
    6. 0:18 / 9:55

      Hoe maak je een vegetatieopname? (professor dr. T. Ceulemans U Antwerpen)

    7. Old Plant Communities in Urban Areas, with Martin Allen
      Martin Allen (botanical surveyor and artist) delivers his talk on old plant communities and the methods he has used to uncover them, as delivered at the 2023 British and Irish Botanical Conference.

    8. Getting started with plant ID, with Natasha Foxford
      Natasha Foxford (beginner botanist) shares her story of her first year of tackling plant identification


    9. Botanical University Challenge and ID skills provision in higher education, with Sebastian StroudSebastian Stroud (Postgraduate Researcher in urban ecology, University of Leeds, with Jonathan Mitchley (Associate Professor of Field Botany, University of Reading), discusses how Botanical University Challenge (BUC) can help address the lack of field ID skills provision in higher education.

    10. SBC 2023 - Understanding Wild Pine in the Highlands – James Rainey & Jane Sayers, Trees for Life
      James and Jane close the conference with a fascinating look at Wild Pine in the Highlands, and explain how they go about investigating the provenance of ‘new’ Caledonian pinewoods not on the Caledonian Pinewood Inventory.

      For more information on the SBC, visit https://bsbi.org/scottish-annual-meeting

      For more information on Trees for Life, visit https://treesforlife.org.uk/

    11. Building Natural Capital - Third Natural Capital Report
      As we advance our model for nature recovery, community prosperity and ethical profitability, both Highlands Rewilding and the natural capital landscape around us are developing quickly. We provide an overview of these developments in our latest annual report: Building Natural Capital.

      Read the full report here:
      https://highlandsrewilding.co.uk/s/Th...

      Much is planned for the year ahead across our three ‘open air natural capital laboratories’, and as we continue our programme of in-house data gathering and research into biodiversity, greenhouse-gas and socio-economic changes, we make our outputs freely available to others where we can.

      This research has informed our land management decisions from large-scale works including peatland restoration (P31-2, 66-9), rainforest regeneration (p106, 119-20) and targeted deer control (p22-3 ), to more precise measures including mycorrhizal fungi inoculation (p33-36) and the reintroduction of ecosystem engineers, beginning, we hope, with the ‘small but mighty’ wood ant (p41-43).

      Our main environmental objectives are to generate and measure biodiversity uplift, including in terms of rare species, valuable habitats, ecosystem structure, function and resilience. We seek to re-establish natural processes where possible to facilitate these changes, while also involving local communities in our land management and its benefits.

      We hope the progress and plans reported will be of wide interest and will contribute to Scotland’s efforts to set new standards in the use of nature-based solutions for climate, biodiversity and social challenges.

    12. Annual Summer Meeting 2023 Sunday Sessions

    13. Rainforests and Peatlands: Travels around Scotland's most threatened habitats
      A talk given at the Scottish Botanists' Conference 2022 at the Royal Botanic Garden Edinburgh by Clifton Bain, Advisor to the IUCN UK Peatland Programme.

    14. SBC 2023 - Research Flashtalks
      Three researchers give rapid-fire overviews of their projects to the conference: Patricia Mrazek, Masters student at University of Edinburgh, on ‘The use of enhanced urban flower meadows to promote bee biodiversity’; Savanna van Mesag, PhD student at University of Glasgow, on ‘How does variation in the mineralogical and chemical properties of anthropogenic substrate influence plant biodiversity?’; and Connie Simon Nutbrown, a postdoctoral researcher at RBGE working on the Biodiversity Genomics Project, on ‘Telling Willows apart with DNA’.

    15. Irish Scaly Male ferns – a taxonomic study
      This talk given at the BSBI Ireland Autumn Meeting in Glasnevin National Botanic Garden on 24 September 2022, by Alison Evans.
      Here is the handout that accompanies the talk: bsbi.org/download/33687/

    16. Polypody Ferns in the British Isles; origins, ecology, distribution and identification - Rob Cooke
      Rob Cooke's workshop from the Scottish Botanists' Conference 2021. Rob works for Natural England on environmental policy. He has been interested in polypodiums for 30 years, and has been the BSBI expert (referee) on the genus for 20 years.

      https://bsbi.org/Polypodium_Crib.pdf

      See https://scottishbotanistsconference.org/ for exhibits and posters, biographies of speakers and exhibitors and other information about the conference.

    17. Ecologie van Bestuivers en Bestuiving door Dr. Margaux Boeraeve (gastprofessor U Antwerpen)
      In deze video legt Dr. Margaux Boeraeve de ecologie van bestuivers uit. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van deze cruciale insecten met voorbeelden van verschillende soorten, hun levenscyclus en het belang van bestuiving. Je leert ook technieken hoe je zelf naar bestuivers op zoek kan gaan. Medewerker: Ward Tamsyn

    18. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Heide en Hoogveen (prof dr T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar heides en hoogvenen in België. Je leert de karakteristieke biodiversiteit kennen, de ecologie en het beheer en herstel van deze ecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes. Soms is de geluidskwaliteit wat minder door wind helaas

    19. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Bossen (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar Belgische bossen. De karakteristieke biodiversiteit van verschillende bostypen wordt getoond, de ecologie wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op het beheer en herstel van gezonde en biodiverse bosecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


    20. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Graslanden (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar Belgische graslanden. De karakteristieke biodiversiteit wordt getoond, de ecologie besproken en het beheer en herstel van graslanden. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geintegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


    21. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)


    22. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/
      De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
      Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

      Item Type: Book
      Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
      Series Name: 0
      Language: Dutch
      Publisher: University of Groningen
      Place of Publication: Amersfoort
      Status: Published
      Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
      Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
      Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
      URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/





    23. Publicado el diciembre 1, 2023 08:30 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      04 de diciembre de 2023

      517.Doggerland Doggerbank

      1. Er is een expeditie naar de Doggersbank vertrokken. Het gaat niet goed met het zeeleven in dat beschermd gebied in de Noordzee. Hoe komt het en wat gaat deze expeditie daaraan doen?
        "Na eeuwen van achteruitgang verkeert de natuur daar in slechte staat", zegt Thomas Rammelt van Stichting Doggerland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die moet nodig worden beschermd en hersteld."

        "Het zeeleven is achteruitgegaan door onder meer de intensieve visserij, waardoor er geen stukje van de Doggersbank niet omgeploegd is. Terwijl ruim 18.000 km² van het gebied beschermd is."

        "Maar in de praktijk hebben de overheden niet of nauwelijks beschermingsmaatregelen genomen."

        'Last van intensief gebruik'
        "De Doggersbank is een enorme zandbank met een grote diversiteit aan zeeleven, van zachte koralen tot haaien en roggen. Er komen heel veel wijting, kabeljauw en zandspiering in voor", weet Rammelt.

        "Het is een belangrijk foerageergebied voor zeevogels, zeehonden en kleine zeezoogdieren. En al die soorten hebben last van het intensieve gebruik."

        'Toonaangevend voorbeeld van natuurherstel'
        "We zijn dus op dit moment met een expeditieschip op de Doggersbank. Het schip is uitgerust met onderwatercamera's waarmee we op de zeebodem en het zeeleven onderzoeken. We zijn op zoek naar de beste locaties voor actief herstel", aldus Rammelt.

        "De vragen die we met deze expeditie willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld: wat is er overgebleven van het zeeleven in de leefgebieden van dit beschermd gebied?"
        https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/258f1cdd-e096-417a-be21-352ed6da8fb1/wat-is-er-overgebleven-van-het-zeeleven-op-de-doggersbank
        "En kan de Doggersbank weer een toonaangevend voorbeeld van natuurherstel worden? Waar de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen en waar actief herstel de riffen kan terugbrengen die ooit op de Doggersbank lagen."

      2. De Doggersbank in de Noordzee: Een zandbank waar erg weinig over bekend is. Om meer te weten te komen over dit stukje Noordzee is er een expeditie gestart: Expeditie Doggersbank. Vanmiddag komen ze na de tiendaagse expeditie weer aan wal in Nederland. Vanaf de boot voor de kust van Scheveningen vertelde Willem Heijdeman over de expeditie.

        https://www.nporadio1.nl/fragmenten/fris/5656ac24-1502-4764-9981-214208a2c480/2019-07-14-expeditie-doggersbank-het-minst-bekende-stukje-nederland

      3. https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
        https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
        https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
        https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

      4. Registratie RAVON-dag 2023: alles over reptielen, amfibieën en vissen. Op zaterdag 11 november 2023 vond de jaarlijkse RAVON-dag plaats: hét event voor liefhebbers van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland.
        Door op de tijdcodes hieronder te klikken kun je de lezingen, presentaties en andere onderdelen terugkijken.

        TIJDCODES
        00:00:00: Introductie van de dag door Karin Akkers
        00:07:41: Lezing: Inteelt in adderpopulaties, Charles Duchatel
        00:36:32: Lezing: De vuursalamander: volharding in een inferno, Jesse Erens
        01:00:50: Lezing: Belang van Stroomsnelheden in vispassages in beeld, John van Boxel
        01:30:02: Flitspresentatie: Glasaal, Mark Groen
        01:40:03: Flitspresentatie: Fotoveldgids, Raymond Creemers
        01:48:10: Flitspresentatie: RAVON-Academy, Nymfe van Boekel
        01:53:25: Lezing: Koudeminnende kwabaal, wordt het de soort te heet onder de vinnen? Mark Groen en Johan Auwerx
        02:13:40: Prijzenfestival (Lendersprijs, Jeugdlendersprijs)
        02:31:15: Lezing: Helemaal uitgekamd – hoeveel kamsalamanders zitten er in de poel? Jeroen Speybroeck
        02:56:06: Flitspresentatie: Uitklimvoorzieningen voor amfibieën in kolken, update 2023. Raymond Creemers
        03:09:40: Lezing: Beekherstel, klimaatadaptatie en biodiversiteit, Mark Scheepens
        03:24:48: Lezing: Kam- en marmersalamander daar waar ze gezamenlijk voorkomen - een verhaal van uitersten, Pim Arntzen
        04:04:57: Lezing: Neotropische salamanders met een serieus staartje, Wouter Beukema
        04:36:30: Introductie Jean Eigeman
        04:38:54: Lezing: Verborgen relaties, vissen en amfibieën, Max van Elsen
        05:05:03: Lezing: Het geheim van een jeugdige Viswerkgroep De Prik, Veera Cornelissen en Bas Wrekenhorst
        05:26:01: Lezing: Frozen Dragons; What is going on with Norwegian Herps? Joe Kristoffer Partyka
        05:55:25: Flitspresentatie: Selectieve overstapjes bij barrieres voor marmerkreeft, Ronald Laan
        06:05:20: Lezing: The conservation of amphibians in metropolitan Seville, Antonio José Martínez Villarejo
        06:40:27: Lezing: Herpetologisch reisje naar Noordoost Griekenland, midden in je examens, Bas Raaijmakers
        07:05:54: Lezing: Viezen Stinkvissen, Theo Schuurmans
        07:43:51: Afsluiting

      5. Plantengallen Mathijs
      6. Warandelezing 2021 - Studium Generale - Tilburg University
        De noodzaak van een nieuw voedselsysteem staat centraal tijdens de Warandelezing 2021. Prominente gasten geven hun kijk op hoe een duurzaam voedselsysteem in Noord-Brabant eruit zou kunnen zien en hoe we dit kunnen realiseren.

        Dit is de 24e editie van de jaarlijkse Warandelezing. Het doel van de Warandelezing is het bevorderen van gesprekken over duurzaamheidsvraagstukken in de provincie Noord-Brabant.

        Sprekers:
        7:54 - Jaap Korteweg, oprichter De Vegetarische Slager & Those Vegan Cowboys
        25:51 - Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur
        43:11 - Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan Universiteit Utrecht

        Op 1:02:04 begint het pannelgesprek.

      7. Nils van Duivendijk: De identificatie van lastige eenden
        Terwijl mannetjes in ‘prachtkleed’ meestal eenvoudig te herkennen zijn, is de identificatie van vrouwtjes, juvenielen tot het eerste winterkleed en mannetjes in eclipskleed een stuk moeilijker. Ook adulte mannetjes in eclipskleed en eerste winter mannetjes binnen dezelfde soort worden vaak verward. In deze lezing probeer ik wat handvatten te geven voor zowel de soortidentificatie als de herkenning van die verschillende ‘vrouwtjesachtige’ kleedtypes

      8. Werkgroep Weide- en Akkervogels Natuurpunt - 3e online bijeenkomst 21/11/2023
        3:00 Herkomstbepaling van Patrijs in Vlaanderen - Joachim Mergeay (INBO)
        50:30 SBP Akkervogels en weidevogels - Lotte Gielis (ANB)
        1:15:25 Weidevogelbeheer in het Turnhouts Vennengebied - Jef Hendrix (Natuurpunt Beheer)

      9. Opname OBN Kennisuur Grip op beekslib 23 nov 2023
        Opname van het webinar over beekslib, op 23 nov 2023

      10. Webinar ‘Maatlat Groene en Klimaatadatieve leefomgeving’
        Op 27 oktober jl. vond het webinar “De klimaatmaatlat: Handvaten voor een vervolg” plaats
        Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatadaptief te zijn, maar wat houdt dit precies in? De "Maatlat voor een Groene en Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving" biedt richtlijnen voor klimaatadaptief bouwen en inrichten. Tijdens het webinar stond de Maatlat centraal, waarbij Rik Heijnen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een beknopte uitleg gaf over de inhoud van de maatlat met bodemdaling en wateroverlast als voorbeeld.

      11. Webinar pesticiden en gezondheid 2023 | Brabantse Milieufederatie

        Dinsdagavond 28 november organiseerden we als Brabantse Milieufederatie een webinar over de relatie tussen pesticiden en gezondheid. Aan het woord kwamen prof. dr. Bas Bloem, vooraanstaand specialist op het gebied van Parkinson, en Peter Rouw en Rob van Aalsburg, twee medische milieudeskundigen van GGD Hart van Brabant. Zij deelden de meest recente wetenschappelijke inzichten over de (mogelijke) invloed van pesticiden op gezondheid.

        We organiseerden de webinar zodat experts de leden van de Brabantse Provinciale Staten hierover konden bijpraten. Maar deze informatie is niet alleen voor hen relevant. Daarom stellen we het webinar ook graag ook open voor alle andere geïnteresseerden. Luister dus vooral mee!

      12. Huib en zijn zoons willen maar wat graag een mooie plek voor hun vele gitaren en piano, want jammen doen ze het liefst samen. Interieurstylist Theo-Bert helpt de familie aan een kleurrijke plek voor al hun instrumenten. * Chef-kok Ramon is in Groningen, in het dorpje Kiel-Windeweer. Hier ontmoet hij Pieter en Lotte. Zij brengen een oer-Hollands maar zeldzaam runderras weer terug in het landschap: de Groninger blaarkop. * In de nieuwe Serie 'Anne bij de kwekers' ontmoet duurzame tuinvrouw Anne Wieggers haar grootste groene helden. Vandaag duikt zij met Jasper Helmantel in zijn wereld van wilde, inheemse plantenzaden.
        https://npo.nl/start/serie/binnenstebuiten/seizoen-10/binnenstebuiten_2488/afspelen

      13. Carel Kraayenhof en zijn vrouw Tirza laten de kijkers genieten van hun zondagochtend gevoel. Ze vertellen over het aanstaande benefietconcert voor het Prinses Máxima Centrum op 17 december. Verder een reportage over kunstenaar Henk Helmantel. En de uitreiking van de Cultuurfondsprijs van 100.000 euro vindt plaats in aanwezigheid van koningin Máxima. Vorig jaar won de Anne Frank Stichting en dit jaar gaat de prijs naar Female Economy met onder anderen Adelheid Roosen. Evi Hanssen is te gast bij Ivo en vertelt over haar podcast met haar moeder en het boek Traag naar de hemel.
        https://npo.nl/start/serie/ivo-op-zondag/seizoen-4/ivo-op-zondag_69/afspelen

      14. Kunstenaar Henk Helmantel staat nationaal en internationaal bekend om zijn meesterlijk geschilderde stillevens met fruit en schilderijen van kerk- en kloosterinterieurs. Jurjen ten Brinke bezoekt hem in de door hemzelf herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in het Groningse Westeremden. Daar heeft hij een atelier en museum aan huis. Het staat vol kunstwerken en historische gebruiksvoorwerpen van zijn stillevens. Henk laat Jurjen zien hoe hij in Gods Licht het bijzondere ontdekt in het alledaagse, en dat met verf vastlegt.
        https://npo.nl/start/serie/nederland-zingt-dichtbij/seizoen-3/henk-helmantel_3/afspelen

      15. What Was Life In Dark Age Britain Really Like? | King Arthur's Britain | Complete Series | Chronicle
        Francis Pryor argues that Britain's early history was a vibrant period, when the island thrived under foreign influences from as far afield as the Middle East without losing any cultural identity. In this full series, he re-imagines the Dark Ages in Britain as a period of expansion, artistic achievement and vibrance.

        Welcome to Chronicle; your home for all things medieval history! With documentaries covering everything from the collapse of the Roman Empire to the beginnings of the Renaissance, from Hastings to Charlemagne, we'll be exploring everything the Middle Ages have to offer.

        Subscribe now so you don't miss out!

        Chronicle is part of the Little Dot Studios Network. To get in touch please email owned-enquiries@littledotstudios.com.
        https://www.youtube.com/watch?v=TqDusYEXwD0
        It's like Netflix for history... 📺 Sign up to History Hit, the world's best history documentary service and get 50% off using the code 'CHRONICLE'

      16. https://vimeo.com/482598775
        Van groen word je gelukkig. Daarom staan er veel bomen in onze gemeente. Maar dat is soms wel een uitdaging, want het is druk onder de grond. De komende weken leren we alles over bomen in de gemeente Groningen. In deze eerste aflevering staan we stil bij de uitdagingen waarmee bomen in stedelijke omgevingen te maken hebben.

      17. Groene dak kort from Gemeente Groningen on Vimeo.
      18. Was verursachte das große Meeressterben am Ende des Perms? / Anja Frank
        Online-Vortrag aus der Vortragsreihe „Erst die Arten und dann wir? Die Biodiversitätskrise und ein Blick auf die Massensterben der Erdgeschichte“ von Dr. Anja Frank (Hamburg), 10. November 2022.

        Sorry für die schlechte Tonqualität.

        Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann (Hamburg).

        Im Kontext der heutigen Biodiversitätskrise erforscht die Wissenschaft vermehrt vergangene Massen(aus)sterben, um die potenziellen Folgen des Klimawandels für die heute lebenden Arten besser zu verstehen. Das größte Massenaussterben der jüngsten Erdgeschichte ereignete sich vor 252 Mio. Jahren am Übergang vom Erdzeitalter des Perms zu dem der Trias. Massive vulkanische Aktivität im heutigen Sibirien führte weltweit zu drastischen Umweltveränderungen, welche den Verlust von drei Viertel aller Land- und 95% aller Meeresarten verursachten. Die genauen Zusammenhänge zwischen den damaligen Umweltveränderungen und dem Massenaussterben sind jedoch bisher ungeklärt. In den Meeren wird eine Kombination von Erwärmung, Sauerstoffmangel und Versauerung für ein „tödliches Trio“ gehalten, das die Mehrzahl der Meeresarten zum Aussterben verurteite. In diesem Vortrag erörtern wir, wie sich diese Faktoren auf die Lebensbedingungen verschiedener Meeresbewohner auswirken, und ob sie wirklich die Schuld am massiven Aussterben am Ende des Perms tragen könnten.

      19. Ein neuer Stammbaum der Vögel – Bedeutung der DNA-Forschng für Taxonomie und Systematik

        Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann.

        Die DNA kann man als Datenträger betrachten, der in den Zellen aller lebenden Organismen vorhanden ist und uns Zeugnisse über deren Evolution, Phylogenie und liefert. DNA-Untersuchungen haben alle Bereiche der Biologie revolutioniert und sind inzwischen auch in der Ornithologie angekommen.

        Durch Sequenzierung von mitochondrialer DNA und Kern-DNA konnte ein neuer Stammbaum der Vögel erarbeitet werden, der heute Grundlage für die Systematik und die Anordnung der Vogelfamilien in Handbüchern oder Vogellisten liefert. In diesem Zusammenhang hat die Methode des Next-Generation-Sequencing (NGS) (oder genauer Hochdurchsatz-Sequenzierung) von ganzen Genomen große Bedeutung gewonnen.

        In einer kladistischen Systematik sollen alle Taxa (Arten, Gattungen, Familien, Ordnungen) monophyletisch sein. Durch die DNA-Untersuchungen wurden viele para- und polyphyletische Gruppen erkannt. Um zu monophyletischen Gruppierung zu gelangen, wurden einige Gattungen zusammengelegt („lumping“), meist jedoch in neue Gattungen aufgespaltet („splitting“). Dies führt zu vielen neuen Art- und Gattungsnamen, auch in der europäischen Vogelwelt.

        Ständig werden neue Vogelarten benannt: 1980 kannte man rund 8700 Arten, aktuell geht der die IOC World Bird List von über 10900 Arten aus (www.worldbirdnames.org). Es könnten aber zukünftig auch 18000 Arten werden, wenn viele der bekannten Unterarten einen Artrang erhalten. Unter den neuen Arten gibt es einige komplett neu beschriebene Taxa, die auf Inseln, in Gebirgen (Anden, Zentralasien) oder in den Tropen (Amazonas) entdeckt wurden. Meist handelt es sich jedoch um eine Auftrennung (sogenannte Splits) von bekannten Arten, die aufgrund von DNA-Untersuchungen als eigenständige Taxa erkannt wurden.

      20. Die Pampauer Wale - Grabungsergebnisse von 1984 bis 2022

        Mit einer Einführung von Helge Kreutz, Hamburg.

        Die Tongrube Groß Pampau im Herzogtum Lauenburg hat über die einzigartigen Funde fossiler Wale einen sehr hohen Bekanntheitsgrad erreicht. Die Wale waren und sind bis heute unverzichtbare Stabilisatoren des weltweiten Klimas geworden. Wie Zeitkapseln eingeschlossen im ehemaligen Meeresboden tauchen seit 1984 von Zeit zu Zeit einzelne Knochen und auch ganze Skelette dieser Meeressäuger beim Tonabbau auf.

        Neben den Walen kann im dunklen Glimmerton eine artenreiche Mollusken - Fauna beobachtet werden, darüber hinaus auch Korallen, Stachelhäuter, Tintenfische und Überreste von Knochenfischen. Mit den Walen schwammen Rochen, Haie, Robben und auch Schildkröten vor ca. 11 Millionen Jahren in der warmen etwa 50 Meter tiefen Urnordsee. Die Nähe zur Küste wird durch eingetriebene Überreste von Landbewohnern dokumentiert.

        Gute Augen, Erfahrung und Zusammenarbeit eines spezialisierten Grabungsteams werden benötigt, um von einem kleinen Knochensplitter zu einem Aufsehen erregenden fossilen Wal zu kommen. Die Funde werden bei Wind und Wetter in der nicht öffentlich zugänglichen Tongrube geborgen und dank der großartigen Unterstützung des Grubenbetreibers teils direkt während der laufenden Abbautätigkeiten gesichert.

        Die Arbeiten in Groß Pampau können als gutes Beispiel für moderne Bürgerwissenschaft angesehen werden. So wurden über die wissenschaftliche Bearbeitung einiger Funde bereits neue Erkenntnisse zur Evolution gewonnen. Einige Objekte aus Groß Pampau sind Holotypen.

        Der Vortrag gibt einen umfangreichen Einblick in die Entwicklung des Fundortes, der Ausgrabungen und die beobachtete Artenvielfalt eines längst vergangenen Meeres.

      21. Insekten in Gefahr! - Ursachen und Folgen des Insektenschwunds / Der stumme Frühling Matthias Liess
        ortragsreihe: Insekten in Gefahr! – Ursachen und Folgen des Insektenschwunds im Großen Hörsaal, CeNak / Uni Hamburg

        Vortrag: Der stumme Frühling – Zur Notwendigkeit eines umweltverträglichen Pflanzenschutzes von Prof. Dr. Matthias Liess aus Leipzig

        Eine Vielzahl von Freilanderhebungen der letzten Jahre zeigen, dass kleine Fließgewässer in landwirtschaftlichen Gebieten stark mit Pestiziden belastet sind. Dabei überschreiten die Konzentrationen im Allgemeinen die regulatorisch akzeptierten Grenzwerte. Auch die Ergebnisse der ökologischen Bewertung (SPEAR-Index) zeigen, dass die überwiegende Mehrzahl der untersuchten Gewässerabschnitte eine reduzierte ökologische Qualität hinsichtlich der Auswirkung von Pestizid-Rückständen aufweisen.

        Aus den Befunden folgt, dass Zulassung und Anwendung von Pestiziden verbessert werden müssen, um den gesetzlichen Vorgaben zu genügen und den Verlust der Biodiversität, insbesondere auch im Reich der Insekten, aufzuhalten. Der Vortrag zeigt konkrete Wege dazu auf.

      22. Das Eis wird dünn. Eine ökologische Analyse der planetaren Lage / Carsten Niemitz
        Online-Vortrag von Prof. Dr. Carsten Niemitz, Hamburg, 28. Januar 2021

        Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann, Hamburg

        Eine ökologische Analyse der planetaren Lage und was jede/r für sich daraus machen kann

        Der Vortrag informiert mit einprägsamen Grafiken und Bildern über die komplexen Zusammenhänge aller wichtigen ökologischen Themen. Im Gegensatz zu anderen Analysen, die sich einen bestimmten Bereich unserer aktuellen Umweltprobleme zum Gegenstand wählen, werden in dieser Präsentation die Themenbereiche in Relation zueinander gesetzt: Klimawandel, Artensterben, fossile und erneuerbare Energien, Fleischverzehr und Tierhaltung etc. werden mit dem Flächen- und Wasserbedarf der Menschheit, mit globalen Funktionen der Ozeane, mit der Bevölkerungsentwicklung und den Planetaren Grenzen zu einem Gesamtbild synthetisiert. Aus der Vielzahl der Fakten ergibt sich ein motivierendes Resümee mit einigen Folgerungen zum Umweltverhalten für jede und jeden.

      23. https://npo.nl/start/video/nederland-onder-water
      24. I

      25. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
        Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
        Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
        Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
        Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
        Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
        Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
        Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
        Korte Mededelingen
        Bert Vos: Zeventig jaar covers
        Van de redactie: Betrokken organisaties

        https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
        https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/

      26. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)
      27. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/
        De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
        Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

        Item Type: Book
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Series Name: 0
        Language: Dutch
        Publisher: University of Groningen
        Place of Publication: Amersfoort
        Status: Published
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
        Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
        URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/

      Publicado el diciembre 4, 2023 05:23 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      12 de diciembre de 2023

      518.Das Grüne Band Europas Auf dem Balkan

      Das Grüne Band Europas

      1. Auf dem Balkan
        Fünf Jahrzehnte lang erstreckte sich der Eiserne Vorhang durch ganz Europa. Entlang der militärisch abgeriegelten Grenze konnte sich die Natur ungestört entfalten. In dieser Folge: Nach dem Zerfall des Ostblocks und einem Jahrzehnt bewaffneter Konflikte ist die Situation auf dem Balkan nun wieder stabil und die lange unerforscht gebliebene Natur wartet darauf, entdeckt zu werden.
        https://www.arte.tv/de/videos/104777-003-A/das-gruene-band-europas/
        Auf dem Balkan verläuft das Grüne Band durch einige der besterhaltenen Ökosysteme Europas. Nach dem Zerfall des Ostblocks und einem Jahrzehnt bewaffneter Konflikte ist die Situation nun wieder stabil und die lange unerforscht gebliebene Natur wartet darauf, entdeckt zu werden. Die Sorge um ihre Bewahrung hat sogar zur Annäherung der Menschen in dieser Vielvölkerregion beigetragen. Das Prokletije-Gebirge zwischen Kosovo, Albanien und Montenegro ist das Reich der größten Raubkatze des Kontinents – des Balkanluchses. Lange galt er als ausgestorben, doch in den 2000er Jahren tauchte er wieder auf und ist seitdem Gegenstand eines ehrgeizigen grenzüberschreitenden Überwachungsprogramms. Der kosovarische Umweltschützer Fatos Lajqi spürt dem scheuen „Balkan-Tiger“ seit Jahren nach, um seine Präsenz zu belegen und die Erhaltung seines Lebensraums zu erreichen. Die fruchtbaren Sakar-Ebenen in Bulgarien beherbergen ein ganz anderes Ökosystem, in dem der Kaiseradler eine wichtige Rolle spielt. Nach dem Zerfall des Ostblocks hielt die bäuerliche Landwirtschaft wieder Einzug in die Region und mit ihr kamen auch die Adler zurück, die von den an Nagetieren reichen Agrarflächen angezogen werden. Vereine begleiten heute die Rückkehr der Greifvögel und setzen sich für die Bewahrung seltener Arten ein. Zwischen Bulgarien und Griechenland liegen die Rhodopen. Aufgrund der Militarisierung der Grenzen war das Gebirge lange verwaist. Heute ist hier wieder eine vielfältige Tier- und Pflanzenwelt beheimatet, die in Europa ihresgleichen sucht. Eine zentrale Rolle für die Waldökosysteme spielt der Braunbär. Forscher und Behörden bemühen sich um den Schutz der Art und fördern Maßnahmen, die das Zusammenleben von Mensch und Bär erleichtern.
        Der Skadarsee zwischen Montenegro und Albanien ist eine wichtige Zwischenstation für Zugvögel, denen das riesige Süßwasserareal reichlich Nahrung bietet. Der Ornithologe Andrej Visi studiert seit über 20 Jahren den hier nistenden Krauskopfpelikan.Seine Population hat sich weitgehend erholt, seit um seine Kolonie in der Mitte des Sees ein Schutzgebiet angelegt wurde. Kai Frobel, einer der Gründer des Grünen Bandes, nimmt in der Region der Prespa-Seen im Grenzland zwischen Albanien, Griechenland und Nordmazedonien regelmäßig an Naturschutz-Workshops teil, die ein lokaler Verein organisiert. Bei Gesprächen mit jungen Forschern aus den drei Ländern wird ihm bewusst, wie wichtig die grenzüberschreitende Zusammenarbeit ist, für die sich der wissenschaftliche Nachwuchs einsetzt.
        https://www.arte.tv/de/videos/104777-003-A/das-gruene-band-europas/

      2. Von Deutschland bis nach Kroatien
        Das Grüne Band Europas beginnt im Norden an der russisch-norwegischen Grenze und zieht sich dann südwärts durch Finnland und die baltischen Staaten. Diese Folge betrachtet das Refugium für etliche Tier- und Pflanzenarten von Deutschland ab bis nach Kroatien.
        https://www.arte.tv/de/videos/104777-002-A/das-gruene-band-europas/
        Initiator von Grünes Band Europa war der deutsche Naturschützer Kai Frobel. Er wuchs in Oberfranken nahe der innerdeutschen Grenze auf und beobachtete als Jugendlicher in den 1970er Jahren, wie sich die Natur entlang der Föritz zwischen Bayern und Thüringen frei entfalten konnte. Während Deutschland 1989 die Wiedervereinigung feierte, präsentierte Kai seine Erkenntnisse vor zahlreichen Naturschützern. Die Idee eines deutschen, ja eines europäischen Schutzgebietes war geboren.
        Zwischen Österreich und der Tschechischen Republik sucht der Naturfotograf Josef Limberger an den Ufern der Maltsch nach Spuren einer Tierart, die zu einem Symbol für das Grüne Band geworden ist: die Bekassine, auch Sumpfschnepfe genannt. Der Watvogel ist ein wichtiger Bioindikator für die Qualität der Sumpfgebiete, die durch intensive Landwirtschaft und rasante Verstädterung zunehmend bedroht sind.
        Der gewundene Lauf der Drau zwischen Kroatien und Ungarn ist ein weiterer wichtiger Abschnitt des Grünen Bands. An Bord seines Bootes beobachtet Darko Grlica eine der größten Uferschwalben-Kolonien Europas. Die Vögel nisten ausschließlich an den sandigen Ufern dieses Flusses. Die einst durch den Eisernen Vorhang geschützten Flussbiotope leiden heute verstärkt unter dem Gewässerausbau. Darko setzt daher große Hoffnung in das Grüne Band.
        Im tschechischen Nationalpark Šumava ist der Böhmerwald an der Grenze zu Deutschland Schauplatz eines ehrgeizigen europäischen Programms zur Revitalisierung der Moore. Ivana Bufkova koordiniert die Neugestaltung der Parzellen. An dem Projekt nehmen Experten und Freiwillige teil. Ziel ist es, den Wasserlauf zu renaturieren und dadurch die Feuchtgebiete wiederzubeleben, die für das hiesige Ökosystem unabdingbar sind.
        Das Thayatal ist ein Paradies der Artenvielfalt. In seinen Wäldern hat die Wildkatze Zuflucht gefunden, die man in Österreich für ausgestorben hielt. Hier fühlt sie sich sicher, im Schutz zweier großer Nationalparks: des österreichischen Thayatals und des benachbarten tschechischen Nationalparks Podyjí. https://www.arte.tv/de/videos/104777-002-A/das-gruene-band-europas/
        Im Dreiländereck Österreich-Slowakei-Ungarn setzt sich der Ornithologe Rainer Raab seit über einem Jahrzehnt für den Schutz einer gefährdeten Vogelart ein: Die Großtrappe zählt zu den schwersten flugfähigen Vögeln der Welt. Dank der Zusammenarbeit der drei Länder nimmt ihr Bestand nun wieder zu.

      3. https://www.arte.tv/de/videos/104777-001-A/das-gruene-band-europas/
        Von Norwegen bis ins Baltikum
        Das Grüne Band Europas verläuft durch mehrere Balkanstaaten bis hinauf in den Norden. Dort vereitelt nun der Ukraine-Krieg jegliche Kommunikation mit Russland, und die Ergebnisse der jahrzehntelangen Anstrengungen zum Erhalt eines grünen Korridors in Nordeuropa sind in Gefahr.
        Im Pasviktal, im nördlichsten Abschnitt des Grünen Bandes, erstrecken sich zehntausend Jahre alte Wälder, die zu Zeiten des Eisernen Vorhangs praktisch unberührt geblieben sind. Hier leben Braunbären, die zwischen Norwegen, Finnland und Russland wandern. Zu ihrem Schutz wurden in den drei Ländern fünf Naturparks eingerichtet. Gemeinsam bilden sie den Pasvik-Inari Trilateral Park, ein weltweites Musterbeispiel für grenzüberschreitende Zusammenarbeit in Sachen Naturschutz. Hier betrieben internationale Wissenschaftler lange gemeinsame Feldforschung - doch infolge des Ukrainekriegs wurde die Kommunikation zwischen russischen und norwegischen Forschenden verboten. Die Russen teilen keine Informationen und Daten mehr mit ihren Kollegen in anderen Ländern. Der norwegische Biologe Paul Aspholm und seine finnischen Kollegen setzen die Zählung der Bären fort, ohne Angaben aus Russland. Sie wissen nicht, ob dort Tiere erkrankt oder gestorben sind, ob es eine Epidemie oder andere Vorkommnisse gab. Doch derartige Informationen sind für die Ausarbeitung einer gemeinsamen norwegisch-finnischen Tierschutzstrategie unerlässlich …
        Auch andere Forschungsprojekte leiden unter dem Konflikt, zum Beispiel die Studie zu den zahlreichen Wasservogelpopulationen im Pasviktal, die durch den Klimawandel direkt bedroht sind. In Finnland könnte die Weigerung der Russen sogar zum Aussterben der letzten Wildforellen Kareliens führen, deren Bestände in beiden Ländern überfischt sind. Für die Festlegung von Fangquoten beiderseits der Grenze müssen alle Beteiligten in Dialog treten.
        Die Naturschutzprogramme des Grünen Bands erstrecken sich bis nach Estland, Lettland und Litauen. In den spezifischen Ökosystemen im Lahemaa-Nationalpark, in den Alvar, an den Ufern des Pape-Sees oder auf der Kurischen Nehrung leben zahlreiche Tier- und Pflanzenarten, deren Schutz direkt von der grenzüberschreitenden Zusammenarbeit der Wissenschaftler abhängt. Der Ukrainekrieg mit seiner politischen Spaltung zwischen Europa und Russland erschüttert die Grundfesten des Grünen Bands. Im Namen des Naturschutzes Grenzen zu überschreiten, scheint heute ein schwieriges Unterfangen. Und doch ist es unerlässlich, um den Nordabschnitt des Grünen Bands zu erhalten, dessen vielfältige Ökosysteme eine Chance für die Artenvielfalt ganz Europas darstellen.

        https://www.arte.tv/de/videos/104777-001-A/das-gruene-band-europas/

      4. https://www.arte.tv/de/videos/075780-000-A/waelder-unserer-erde/
        Wälder unserer Erde
        Auf einer bildstarken Reise um den Globus entdeckt die Dokumentation den faszinierenden Lebensraum Wald. Er hat vielfältige Erscheinungsformen und meistert die Herausforderungen unterschiedlicher Lebensräume – vom Nordwald in Skandinavien bis zum Mangrovenwald in der Karibik. Die Doku legt verblüffende Überlebensstrategien und Phänomene von Wäldern weltweit offen.
        Der Wald ist wie ein Organismus, uralt und voller Mechanismen. Seine Pflanzen brauchen Wasser und sind temperaturabhängig. Trotzdem überlebt er an den unterschiedlichsten Orten der Welt. Wie schafft er es, sich auch an widrigste Bedingungen anzupassen? Auf einer bildstarken Reise um den Globus entdeckt der Dokumentarfilm „Wälder unserer Erde“ den faszinierenden Lebensraum Wald. Wald ist nicht gleich Wald. Die meisten Europäer kennen heute nur noch den menschengemachten Forst. Doch Wald hat vielfältige Erscheinungsformen und meistert die Herausforderungen unterschiedlicher Lebensräume – vom Nordwald in Skandinavien bis zum Mangrovenwald in der Karibik. In einem Wald herrschen viele Wechselbeziehungen zwischen Tieren und Pflanzen. Das Zusammenleben ist eine Symbiose: Der Wald kann nicht ohne Tiere, viele Tiere können nicht ohne den Wald. Für den Menschen hat der Wald eine so große Bedeutung, dass er ihn schon immer mystifiziert hat. Jeder Typ Wald hat seine eigene Strategie, wie er mit den Lebensumständen umgeht. Er reagiert nicht nur kurzfristig, sondern auch langfristig. Was passiert, wenn ein Wald ertrinkt, wenn er kein Wasser bekommt oder die Temperaturen nur wenige Monate im Jahr über null Grad liegen? „Wälder unserer Erde“ legt verblüffende Überlebensstrategien und Phänomene der Wälder weltweit offen und entdeckt die Lebensräume faszinierender Tiere. Der Dokumentarfilm zeigt atemberaubende Aufnahmen von Tieren und großen Landschaften.
        https://www.arte.tv/de/videos/075780-000-A/waelder-unserer-erde/

      5. https://www.arte.tv/de/videos/112872-000-A/die-hueter-des-waldes/
        Die Hüter des Waldes
        Mongolei, das Tal der Bären
        Die Artenvielfalt und die Bodenschätze der Mongolei wurden Jahrzehnte lang durch Jagd und illegale Minen dezimiert. Heute bemühen sich Ranger, die Nomaden davon zu überzeugen, ihre Praktiken zum Wohle aller zu ändern. Aber das Auftauchen einer Bärenfamilie im Dorf könnte diese langwierigen Bemühungen jäh zunichtemachen ...

        Der boreale Nadelwald, besser bekannt als Taiga, bedeckt 17 Prozent der Erdoberfläche und verfügt über die weltweit größte Dichte an Flüssen und Bodenschätzen. Für die Nomaden der Mongolei boten die Urwälder und sauberen Gewässer jahrtausendelang einen Lebensraum.
        Im Laufe der Jahrhunderte – und vor allem in den letzten 50 Jahren – wurden die Artenvielfalt und die Rohstoffe der mongolischen Gebiete allerdings durch Jagd und illegalen Bergbau dezimiert. Die wilden Tiere verließen den Wald und die Wasserläufe wurden verschmutzt. Seit 2012 steht ein Teil der Ulaan Taiga unter Naturschutz. Chef-Ranger des Parks ist Tumursukh Jal. Der frühere Jäger, der selbst den lokalen Gemeinschaften entstammt, setzt sich für die Einhaltung der Umweltschutzgesetze ein.
        Verhindert werden soll einerseits das illegale Schürfen, andererseits schaden aber auch bestimmte traditionelle Jagdpraktiken der Nomaden dem Wald. Tumursukh und seine Ranger arbeiten ohne Unterlass, manchmal unter Lebensgefahr. Ihre Bemühungen machen sich bezahlt: Die Wildtiere sind zurück, die Taiga lebt wieder. Tumursukh weiß auch um die weltweite Klimakrise. Sein Traum ist, dass sein Schutzgebiet zum Modell für Naturschutz und zum Reservat für Flora und Fauna wird. Mit viel Geduld versucht er, die lokale Bevölkerung zum Umdenken zu bewegen.

        https://www.arte.tv/de/videos/112872-000-A/die-hueter-des-waldes/

      6. https://www.arte.tv/de/videos/104778-001-A/island-reise-zum-ursprung-der-erde/
        Island - Reise zum Ursprung der Erde
        Island ist das Reich von Feuer und Eis. Hier herrscht eine unberechenbare, wilde Natur. Sechs Tage lang durchstreift das Filmteam in Begleitung einer Biologin, eines Geologen und eines Fotografen zu Fuß und zu Pferd die aktivsten Gebiete - hautnah an den Kräften, die seit der Entstehung unseres Planeten und seiner Lebensformen tief im Erdinnern walten.

        Auf unserem Planeten zeugen faszinierende landschaftliche Formationen von der Schönheit und Urgewalt der Natur. Sie entstanden durch das Zusammenwirken gewaltiger vulkanischer, geologischer und biologischer Prozesse, die seit Jahrmilliarden das Antlitz der Erde verändern.
        Das im Nordatlantik gelegenen Island dürfte der Erde, so wie sie vor vier Milliarden Jahren aussah, nicht unähnlich sein. Island ist das Reich von Eis und Feuer, nirgendwo anders gibt es eine so hohe Dichte an Vulkanen. Die von den Eruptionen immer wieder neugeformten Landschaften machen die Insel zu einem natürlichen Labor voller Hinweise auf die Entstehung und Entwicklung der Erde.
        Eine Woche lang folgt das Filmteam der Biologin Bénédicte Menez, dem Geologen Charles Frankel und dem Fotografen Olivier Grünewald durch die aktivsten Gebiete Islands, entlang einer aus den Tiefen des Ozeans aufgetauchten Gebirgskette, die sich durch die wilden Landschaften zieht. An den Hängen der Vulkane, im Nebel der Fumarolen und an Bächen und Flüssen erkunden die drei Forscher, wie die ersten Formen von Leben die Erdoberfläche bevölkert und in welchen Entwicklungsschritten sie sich der Erde bemächtigt haben.
        https://www.arte.tv/de/videos/104778-001-A/island-reise-zum-ursprung-der-erde/

      7. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
        Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
        Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
        Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
        Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
        Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
        Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
        Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
        Korte Mededelingen
        Bert Vos: Zeventig jaar covers
        Van de redactie: Betrokken organisaties

        https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
        https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/

      8. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/release_notes/index.html.
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/index.html
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/data-check/
        https://gohugo.io/
        https://mcshelby.github.io/hugo-theme-relearn/index.html


      9. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
        Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
        Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
        Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
        Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
        Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
        Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
        Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
        Korte Mededelingen
        Bert Vos: Zeventig jaar covers
        Van de redactie: Betrokken organisaties

        https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
        https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/

      10. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/release_notes/index.html.
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/index.html
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/data-check/
        https://gohugo.io/
        https://mcshelby.github.io/hugo-theme-relearn/index.html

      11. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API


      12. Die Maginot-Linie - Frankreichs Verteidigungsbollwerk | SWR Doku
        Die Maginot-Linie ist eine gigantische Festungsanlage: Tausende unterirdische Bunker, Artilleriewerke, Kasematten und Unterstände, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer.
        Als technische Meisterleistung gefeiert und als uneinnehmbar glorifiziert, steht sie heute auch für das Trauma der französischen Niederlage im Jahr 1940. Die Dokumentation zeichnet das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

        Frankreich nach dem Ersten Weltkrieg: 1,4 Millionen Soldaten sind gefallen, weite Teile Nordfrankreichs verwüstet. Um das Land vor einem erneuten Angriffskrieg zu schützen, setzen Politiker und Militärs auf eine stark befestigte Verteidigungslinie. Durchgesetzt wird das Projekt vom Kriegsminister André Maginot, der zum Namensgeber der Linie wird. So entsteht die Maginot-Linie mit Tausenden unterirdischer Artilleriewerke, Kasematten und Unterständen, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer erstrecken.

        Maginot-Linie: Mehr als 20.000 Bauarbeiter im Eisatz
        Der Bau verschlingt umgerechnet zwei bis drei Milliarden Euro, mehr als 20.000 Bauarbeiter sind im Einsatz. Die Maginot-Linie ist ein Meisterwerk der Ingenieurskunst mit damals modernster Technik und wird als uneinnehmbar gefeiert.

        Mit Hilfe von Archivmaterial und spektakulären Drohnenaufnahmen sowie Zeitzeugen, Historiker:innen und Enthusiasten vor Ort, die sich für den Erhalt der Maginot-Linie engagieren, zeichnet die Dokumentation das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

        Diese Doku von Grit Lederer wurde am 19.09.22 im ERSTEN gezeigt in der Reihe: Geheimnisvolle Orte und trägt den Orig


      13. In deze video wordt uitgelegd hoe je een vegetatieopname kan maken. De uitleg is in het Engels. De video werd gemaakt voor het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven).
      14. 0:18 / 9:55

        Hoe maak je een vegetatieopname? (professor dr. T. Ceulemans U Antwerpen)

      15. Old Plant Communities in Urban Areas, with Martin Allen
        Martin Allen (botanical surveyor and artist) delivers his talk on old plant communities and the methods he has used to uncover them, as delivered at the 2023 British and Irish Botanical Conference.

      16. Getting started with plant ID, with Natasha Foxford
        Natasha Foxford (beginner botanist) shares her story of her first year of tackling plant identification


      17. Botanical University Challenge and ID skills provision in higher education, with Sebastian StroudSebastian Stroud (Postgraduate Researcher in urban ecology, University of Leeds, with Jonathan Mitchley (Associate Professor of Field Botany, University of Reading), discusses how Botanical University Challenge (BUC) can help address the lack of field ID skills provision in higher education.

      18. SBC 2023 - Understanding Wild Pine in the Highlands – James Rainey & Jane Sayers, Trees for Life
        James and Jane close the conference with a fascinating look at Wild Pine in the Highlands, and explain how they go about investigating the provenance of ‘new’ Caledonian pinewoods not on the Caledonian Pinewood Inventory.

        For more information on the SBC, visit https://bsbi.org/scottish-annual-meeting

        For more information on Trees for Life, visit https://treesforlife.org.uk/

      19. Building Natural Capital - Third Natural Capital Report
        As we advance our model for nature recovery, community prosperity and ethical profitability, both Highlands Rewilding and the natural capital landscape around us are developing quickly. We provide an overview of these developments in our latest annual report: Building Natural Capital.

        Read the full report here:
        https://highlandsrewilding.co.uk/s/Th...

        Much is planned for the year ahead across our three ‘open air natural capital laboratories’, and as we continue our programme of in-house data gathering and research into biodiversity, greenhouse-gas and socio-economic changes, we make our outputs freely available to others where we can.

        This research has informed our land management decisions from large-scale works including peatland restoration (P31-2, 66-9), rainforest regeneration (p106, 119-20) and targeted deer control (p22-3 ), to more precise measures including mycorrhizal fungi inoculation (p33-36) and the reintroduction of ecosystem engineers, beginning, we hope, with the ‘small but mighty’ wood ant (p41-43).

        Our main environmental objectives are to generate and measure biodiversity uplift, including in terms of rare species, valuable habitats, ecosystem structure, function and resilience. We seek to re-establish natural processes where possible to facilitate these changes, while also involving local communities in our land management and its benefits.

        We hope the progress and plans reported will be of wide interest and will contribute to Scotland’s efforts to set new standards in the use of nature-based solutions for climate, biodiversity and social challenges.

      20. Annual Summer Meeting 2023 Sunday Sessions

      21. Rainforests and Peatlands: Travels around Scotland's most threatened habitats
        A talk given at the Scottish Botanists' Conference 2022 at the Royal Botanic Garden Edinburgh by Clifton Bain, Advisor to the IUCN UK Peatland Programme.

      22. SBC 2023 - Research Flashtalks
        Three researchers give rapid-fire overviews of their projects to the conference: Patricia Mrazek, Masters student at University of Edinburgh, on ‘The use of enhanced urban flower meadows to promote bee biodiversity’; Savanna van Mesag, PhD student at University of Glasgow, on ‘How does variation in the mineralogical and chemical properties of anthropogenic substrate influence plant biodiversity?’; and Connie Simon Nutbrown, a postdoctoral researcher at RBGE working on the Biodiversity Genomics Project, on ‘Telling Willows apart with DNA’.

      23. Irish Scaly Male ferns – a taxonomic study
        This talk given at the BSBI Ireland Autumn Meeting in Glasnevin National Botanic Garden on 24 September 2022, by Alison Evans.
        Here is the handout that accompanies the talk: bsbi.org/download/33687/

      24. Polypody Ferns in the British Isles; origins, ecology, distribution and identification - Rob Cooke
        Rob Cooke's workshop from the Scottish Botanists' Conference 2021. Rob works for Natural England on environmental policy. He has been interested in polypodiums for 30 years, and has been the BSBI expert (referee) on the genus for 20 years.

        https://bsbi.org/Polypodium_Crib.pdf

        See https://scottishbotanistsconference.org/ for exhibits and posters, biographies of speakers and exhibitors and other information about the conference.

      25. Ecologie van Bestuivers en Bestuiving door Dr. Margaux Boeraeve (gastprofessor U Antwerpen)
        In deze video legt Dr. Margaux Boeraeve de ecologie van bestuivers uit. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van deze cruciale insecten met voorbeelden van verschillende soorten, hun levenscyclus en het belang van bestuiving. Je leert ook technieken hoe je zelf naar bestuivers op zoek kan gaan. Medewerker: Ward Tamsyn

      26. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Heide en Hoogveen (prof dr T. Ceulemans U Antwerpen)
        In deze video word je meegenomen naar heides en hoogvenen in België. Je leert de karakteristieke biodiversiteit kennen, de ecologie en het beheer en herstel van deze ecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes. Soms is de geluidskwaliteit wat minder door wind helaas

      27. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Bossen (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
        In deze video word je meegenomen naar Belgische bossen. De karakteristieke biodiversiteit van verschillende bostypen wordt getoond, de ecologie wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op het beheer en herstel van gezonde en biodiverse bosecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


      28. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Graslanden (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
        In deze video word je meegenomen naar Belgische graslanden. De karakteristieke biodiversiteit wordt getoond, de ecologie besproken en het beheer en herstel van graslanden. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geintegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


      29. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)


      30. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/
        De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
        Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

        Item Type: Book
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Series Name: 0
        Language: Dutch
        Publisher: University of Groningen
        Place of Publication: Amersfoort
        Status: Published
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
        Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
        URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/




      31. Publicado el diciembre 12, 2023 06:43 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        519.Ecologische Artikelen

        Diverse artikelen

        Watercrassula, watercrisis in het waterlichaam (2020)

        Toekomst zwarte specht hangt af van dood naaldhout met boktorlarven (2020)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Methoden voor bestrijding van ongewenste uitheems aquatische gewervelden (2015)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Systeemgericht beheer alsduurzame oplossingtegen invasieve exoten (2016)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Larval development, metabolism and diet are possible key factors explaining the decline of the threatened Dytiscus latissimus (2018)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Hoe zijn negatieve effecten van stikstofdepositie op diersoorten te mitigeren? (2014)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Survival, reproduction, and immigration explain the dynamics
        of a local Red-backed Shrike population in the Netherlands (2015)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        A new approach to horizon-scanning: identifying potentially
        invasive alien species and their introduction pathways (2017)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Identifying drivers of pumpkinseed invasiveness using population models (2014)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        --

        Onvoorziene effecten van slootonderhoud op zoetwaterslakken (2012)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Dertig jaar begrazing in de duinen (2010)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Effectiveness of eradication measures for the invasive Australian swamp stonecrop Crassula helmsi (2018)


        <!-- .entry-header -->

        <!-- .entry-footer -->
        <!-- #post-${ID} -->

        Leefgebied voor de zwarte specht (2020)


        <!-- .entry-header -->

      32. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
        Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
        Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
        Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
        Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
        Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
        Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
        Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
        Korte Mededelingen
        Bert Vos: Zeventig jaar covers
        Van de redactie: Betrokken organisaties

        https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
        https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/


      33. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/release_notes/index.html.
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/index.html
        https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/data-check/
        https://gohugo.io/
        https://mcshelby.github.io/hugo-theme-relearn/index.html
      34. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API

        1. Die Maginot-Linie - Frankreichs Verteidigungsbollwerk | SWR Doku
          Die Maginot-Linie ist eine gigantische Festungsanlage: Tausende unterirdische Bunker, Artilleriewerke, Kasematten und Unterstände, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer.
          Als technische Meisterleistung gefeiert und als uneinnehmbar glorifiziert, steht sie heute auch für das Trauma der französischen Niederlage im Jahr 1940. Die Dokumentation zeichnet das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

          Frankreich nach dem Ersten Weltkrieg: 1,4 Millionen Soldaten sind gefallen, weite Teile Nordfrankreichs verwüstet. Um das Land vor einem erneuten Angriffskrieg zu schützen, setzen Politiker und Militärs auf eine stark befestigte Verteidigungslinie. Durchgesetzt wird das Projekt vom Kriegsminister André Maginot, der zum Namensgeber der Linie wird. So entsteht die Maginot-Linie mit Tausenden unterirdischer Artilleriewerke, Kasematten und Unterständen, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer erstrecken.

          Maginot-Linie: Mehr als 20.000 Bauarbeiter im Eisatz
          Der Bau verschlingt umgerechnet zwei bis drei Milliarden Euro, mehr als 20.000 Bauarbeiter sind im Einsatz. Die Maginot-Linie ist ein Meisterwerk der Ingenieurskunst mit damals modernster Technik und wird als uneinnehmbar gefeiert.

          Mit Hilfe von Archivmaterial und spektakulären Drohnenaufnahmen sowie Zeitzeugen, Historiker:innen und Enthusiasten vor Ort, die sich für den Erhalt der Maginot-Linie engagieren, zeichnet die Dokumentation das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

          Diese Doku von Grit Lederer wurde am 19.09.22 im ERSTEN gezeigt in der Reihe: Geheimnisvolle Orte und trägt den Orig

        2. In deze video wordt uitgelegd hoe je een vegetatieopname kan maken. De uitleg is in het Engels. De video werd gemaakt voor het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven).
        3. 0:18 / 9:55

          Hoe maak je een vegetatieopname? (professor dr. T. Ceulemans U Antwerpen)

        4. Old Plant Communities in Urban Areas, with Martin Allen
          Martin Allen (botanical surveyor and artist) delivers his talk on old plant communities and the methods he has used to uncover them, as delivered at the 2023 British and Irish Botanical Conference.

        5. Getting started with plant ID, with Natasha Foxford
          Natasha Foxford (beginner botanist) shares her story of her first year of tackling plant identification

        6. Botanical University Challenge and ID skills provision in higher education, with Sebastian StroudSebastian Stroud (Postgraduate Researcher in urban ecology, University of Leeds, with Jonathan Mitchley (Associate Professor of Field Botany, University of Reading), discusses how Botanical University Challenge (BUC) can help address the lack of field ID skills provision in higher education.
        7. SBC 2023 - Understanding Wild Pine in the Highlands – James Rainey & Jane Sayers, Trees for Life
          James and Jane close the conference with a fascinating look at Wild Pine in the Highlands, and explain how they go about investigating the provenance of ‘new’ Caledonian pinewoods not on the Caledonian Pinewood Inventory.

          For more information on the SBC, visit https://bsbi.org/scottish-annual-meeting

          For more information on Trees for Life, visit https://treesforlife.org.uk/

        8. Building Natural Capital - Third Natural Capital Report
          As we advance our model for nature recovery, community prosperity and ethical profitability, both Highlands Rewilding and the natural capital landscape around us are developing quickly. We provide an overview of these developments in our latest annual report: Building Natural Capital.

          Read the full report here:
          https://highlandsrewilding.co.uk/s/Th...

          Much is planned for the year ahead across our three ‘open air natural capital laboratories’, and as we continue our programme of in-house data gathering and research into biodiversity, greenhouse-gas and socio-economic changes, we make our outputs freely available to others where we can.

          This research has informed our land management decisions from large-scale works including peatland restoration (P31-2, 66-9), rainforest regeneration (p106, 119-20) and targeted deer control (p22-3 ), to more precise measures including mycorrhizal fungi inoculation (p33-36) and the reintroduction of ecosystem engineers, beginning, we hope, with the ‘small but mighty’ wood ant (p41-43).

          Our main environmental objectives are to generate and measure biodiversity uplift, including in terms of rare species, valuable habitats, ecosystem structure, function and resilience. We seek to re-establish natural processes where possible to facilitate these changes, while also involving local communities in our land management and its benefits.

          We hope the progress and plans reported will be of wide interest and will contribute to Scotland’s efforts to set new standards in the use of nature-based solutions for climate, biodiversity and social challenges.

        9. Annual Summer Meeting 2023 Sunday Sessions
        10. Rainforests and Peatlands: Travels around Scotland's most threatened habitats
          A talk given at the Scottish Botanists' Conference 2022 at the Royal Botanic Garden Edinburgh by Clifton Bain, Advisor to the IUCN UK Peatland Programme.

        11. SBC 2023 - Research Flashtalks
          Three researchers give rapid-fire overviews of their projects to the conference: Patricia Mrazek, Masters student at University of Edinburgh, on ‘The use of enhanced urban flower meadows to promote bee biodiversity’; Savanna van Mesag, PhD student at University of Glasgow, on ‘How does variation in the mineralogical and chemical properties of anthropogenic substrate influence plant biodiversity?’; and Connie Simon Nutbrown, a postdoctoral researcher at RBGE working on the Biodiversity Genomics Project, on ‘Telling Willows apart with DNA’.

        12. Irish Scaly Male ferns – a taxonomic study
          This talk given at the BSBI Ireland Autumn Meeting in Glasnevin National Botanic Garden on 24 September 2022, by Alison Evans.
          Here is the handout that accompanies the talk: bsbi.org/download/33687/

        13. Polypody Ferns in the British Isles; origins, ecology, distribution and identification - Rob Cooke
          Rob Cooke's workshop from the Scottish Botanists' Conference 2021. Rob works for Natural England on environmental policy. He has been interested in polypodiums for 30 years, and has been the BSBI expert (referee) on the genus for 20 years.

          https://bsbi.org/Polypodium_Crib.pdf

          See https://scottishbotanistsconference.org/ for exhibits and posters, biographies of speakers and exhibitors and other information about the conference.

        14. Ecologie van Bestuivers en Bestuiving door Dr. Margaux Boeraeve (gastprofessor U Antwerpen)
          In deze video legt Dr. Margaux Boeraeve de ecologie van bestuivers uit. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van deze cruciale insecten met voorbeelden van verschillende soorten, hun levenscyclus en het belang van bestuiving. Je leert ook technieken hoe je zelf naar bestuivers op zoek kan gaan. Medewerker: Ward Tamsyn

        15. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Heide en Hoogveen (prof dr T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar heides en hoogvenen in België. Je leert de karakteristieke biodiversiteit kennen, de ecologie en het beheer en herstel van deze ecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes. Soms is de geluidskwaliteit wat minder door wind helaas

        16. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Bossen (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar Belgische bossen. De karakteristieke biodiversiteit van verschillende bostypen wordt getoond, de ecologie wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op het beheer en herstel van gezonde en biodiverse bosecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.

        17. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Graslanden (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar Belgische graslanden. De karakteristieke biodiversiteit wordt getoond, de ecologie besproken en het beheer en herstel van graslanden. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geintegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.

        18. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)
        19. EUFORGEN Genetic diversity

          Watch all the webinars hosted by EUFORGEN on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public to generate debate, knowledge exchange and greater interaction within the forest genetics community.

          https://www.youtube.com/playlist?list=PLo0vLZs-7p3GGWpnqt29FivGHuG6i9xZW
          Throughout 2023, EUFORGEN has organised a series of webinars on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public, to generate debate and knowledge exchange. You can find all the recordings on our YouTube channel!

      35. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/
        De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
        Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

        Item Type: Book
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Series Name: 0
        Language: Dutch
        Publisher: University of Groningen
        Place of Publication: Amersfoort
        Status: Published
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
        Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
        URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/



      36. https://www.vogeltrekatlas.nl/
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto's%20in%20Zuid-Holland%20in%202023_V7_DEF_klein.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Broedsucces%20en%20ruimtegebruik%20van%20grutto%20in%20de%20Krimpenerwaard%202021.pdf

        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Vogels%20in%20De%20Nesse%20en%20Berkenwoude%202021_DEF.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%202019%20Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse_2018.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/report_Krimpenerwaard_SK_20112019.pdf
        https://lowland-ecology.network/project/plas-dras-voor-kievit-in-agrarisch-gebied
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapportage%20Effect%20van%20beheer%20kievit%20eindrapport%20LOWRES.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto%20in%20Zuid-Holland%20in%202022.pdf
        https://www.vogeltrekatlas.nl/


      37. https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-2023
        https://maasduinen-ecotop.nl/
        https://maasduinen-ecotop.nl/maasduinen-ecotop-2023
        https://depelen-ecotop.nl/
        https://depelen-ecotop.nl/peelvenen-ecotop-2024
        https://depelen-ecotop.nl/archief/de-pelen-ecotop-2019/
        https://depelen-ecotop.nl/archief/
        https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-archief

      38. Holland komt vreemd genoeg de veldleeuwerik alleen voor op..Texel . Hazen zijn wel weer heel algemeen in Noord Top Of Holland. Vlas is een aantrekkelijk habitat voor Veldleeuwerik..en

        https://www.wierde-en-dijk.nl/projecten/akkerbeheer/Rapportage_MAS_onderzoek11-12-13.pdf Gele Kwikstraat is echt een Groningse Oldambtse akkervogel. Graspieper is een veenkoloniale vogel net als de Kwartel en op de zandgronden Bij Oos.. Fazant zit overal..behalve in Flevoland. De scholekster een een typische vogel van de Stad GRONINGEN!!! De Grasmus is een vogel van de Groingen Onlanden, Pasterswolde
        https%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fpub%2F1021887%2FIDB20210290003003.pdf
        https://anog.nl/wp-content/uploads/2022/05/Actieplan-Akkervogels-Groningen-2022-2030-WEB.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021887/IDB20210290003003.pdf
        https://assets.grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2023/12/14135802/Trends-van-akkervogels-in-Flevoland-2011-2023.pdf
        https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2023/11/1176-CLMdeelrapport_Biomonitoring_Drenthe-web.pdf
        JaarBoek BoerenLandVogels https://www.landschapnoordholland.nl/files/2024-01/Jaarboek%20Boerenlandvogels%202023.pdf Alle gegevens voor iedereen beschikbaar
        De provincie Noord-Holland streeft naar zo veel
        mogelijk delen van gegevens. Daarom zijn sinds
        begin 2023 de resultaten van onze meetnetten
        ook te downloaden via het dataportaal van de
        provincie.
        De gegevens zijn te selecteren en te downloaden
        via https://geoapps.noord-holland.nl/
        kaartenportaal/apps/MapSeries/index.html?appi
        d=e85fc52939f240ba9ef5164b5e203fb2&entry=2
        Kies voor de optie Geodata downloaden.
        Onder de kaartlaag PPLG zijn dan de


      39. Publicado el diciembre 12, 2023 07:45 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        13 de diciembre de 2023

        520.Klimaatverandering is in brede zin elke verandering in weer of klimaat over een lange periode in de geschiedenis van de Aarde. Benthic Ecosystems & Carbon Synethese (BECS) webinar: Elemental Cycling - Somes and Maite

        1. Die Maginot-Linie - Frankreichs Verteidigungsbollwerk | SWR Doku
          Die Maginot-Linie ist eine gigantische Festungsanlage: Tausende unterirdische Bunker, Artilleriewerke, Kasematten und Unterstände, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer.
          Als technische Meisterleistung gefeiert und als uneinnehmbar glorifiziert, steht sie heute auch für das Trauma der französischen Niederlage im Jahr 1940. Die Dokumentation zeichnet das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

          Frankreich nach dem Ersten Weltkrieg: 1,4 Millionen Soldaten sind gefallen, weite Teile Nordfrankreichs verwüstet. Um das Land vor einem erneuten Angriffskrieg zu schützen, setzen Politiker und Militärs auf eine stark befestigte Verteidigungslinie. Durchgesetzt wird das Projekt vom Kriegsminister André Maginot, der zum Namensgeber der Linie wird. So entsteht die Maginot-Linie mit Tausenden unterirdischer Artilleriewerke, Kasematten und Unterständen, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer erstrecken.

          Maginot-Linie: Mehr als 20.000 Bauarbeiter im Eisatz
          Der Bau verschlingt umgerechnet zwei bis drei Milliarden Euro, mehr als 20.000 Bauarbeiter sind im Einsatz. Die Maginot-Linie ist ein Meisterwerk der Ingenieurskunst mit damals modernster Technik und wird als uneinnehmbar gefeiert.

          Mit Hilfe von Archivmaterial und spektakulären Drohnenaufnahmen sowie Zeitzeugen, Historiker:innen und Enthusiasten vor Ort, die sich für den Erhalt der Maginot-Linie engagieren, zeichnet die Dokumentation das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

          Diese Doku von Grit Lederer wurde am 19.09.22 im ERSTEN gezeigt in der Reihe: Geheimnisvolle Orte und trägt den Orig

        2. In deze video wordt uitgelegd hoe je een vegetatieopname kan maken. De uitleg is in het Engels. De video werd gemaakt voor het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven).
        3. 0:18 / 9:55

          Hoe maak je een vegetatieopname? (professor dr. T. Ceulemans U Antwerpen)

        4. Old Plant Communities in Urban Areas, with Martin Allen
          Martin Allen (botanical surveyor and artist) delivers his talk on old plant communities and the methods he has used to uncover them, as delivered at the 2023 British and Irish Botanical Conference.

        5. Getting started with plant ID, with Natasha Foxford
          Natasha Foxford (beginner botanist) shares her story of her first year of tackling plant identification

        6. Botanical University Challenge and ID skills provision in higher education, with Sebastian StroudSebastian Stroud (Postgraduate Researcher in urban ecology, University of Leeds, with Jonathan Mitchley (Associate Professor of Field Botany, University of Reading), discusses how Botanical University Challenge (BUC) can help address the lack of field ID skills provision in higher education.
        7. SBC 2023 - Understanding Wild Pine in the Highlands – James Rainey & Jane Sayers, Trees for Life
          James and Jane close the conference with a fascinating look at Wild Pine in the Highlands, and explain how they go about investigating the provenance of ‘new’ Caledonian pinewoods not on the Caledonian Pinewood Inventory.

          For more information on the SBC, visit https://bsbi.org/scottish-annual-meeting

          For more information on Trees for Life, visit https://treesforlife.org.uk/

        8. Building Natural Capital - Third Natural Capital Report
          As we advance our model for nature recovery, community prosperity and ethical profitability, both Highlands Rewilding and the natural capital landscape around us are developing quickly. We provide an overview of these developments in our latest annual report: Building Natural Capital.

          Read the full report here:
          https://highlandsrewilding.co.uk/s/Th...

          Much is planned for the year ahead across our three ‘open air natural capital laboratories’, and as we continue our programme of in-house data gathering and research into biodiversity, greenhouse-gas and socio-economic changes, we make our outputs freely available to others where we can.

          This research has informed our land management decisions from large-scale works including peatland restoration (P31-2, 66-9), rainforest regeneration (p106, 119-20) and targeted deer control (p22-3 ), to more precise measures including mycorrhizal fungi inoculation (p33-36) and the reintroduction of ecosystem engineers, beginning, we hope, with the ‘small but mighty’ wood ant (p41-43).

          Our main environmental objectives are to generate and measure biodiversity uplift, including in terms of rare species, valuable habitats, ecosystem structure, function and resilience. We seek to re-establish natural processes where possible to facilitate these changes, while also involving local communities in our land management and its benefits.

          We hope the progress and plans reported will be of wide interest and will contribute to Scotland’s efforts to set new standards in the use of nature-based solutions for climate, biodiversity and social challenges.

        9. Annual Summer Meeting 2023 Sunday Sessions
        10. Rainforests and Peatlands: Travels around Scotland's most threatened habitats
          A talk given at the Scottish Botanists' Conference 2022 at the Royal Botanic Garden Edinburgh by Clifton Bain, Advisor to the IUCN UK Peatland Programme.

        11. SBC 2023 - Research Flashtalks
          Three researchers give rapid-fire overviews of their projects to the conference: Patricia Mrazek, Masters student at University of Edinburgh, on ‘The use of enhanced urban flower meadows to promote bee biodiversity’; Savanna van Mesag, PhD student at University of Glasgow, on ‘How does variation in the mineralogical and chemical properties of anthropogenic substrate influence plant biodiversity?’; and Connie Simon Nutbrown, a postdoctoral researcher at RBGE working on the Biodiversity Genomics Project, on ‘Telling Willows apart with DNA’.

        12. Irish Scaly Male ferns – a taxonomic study
          This talk given at the BSBI Ireland Autumn Meeting in Glasnevin National Botanic Garden on 24 September 2022, by Alison Evans.
          Here is the handout that accompanies the talk: bsbi.org/download/33687/

        13. Polypody Ferns in the British Isles; origins, ecology, distribution and identification - Rob Cooke
          Rob Cooke's workshop from the Scottish Botanists' Conference 2021. Rob works for Natural England on environmental policy. He has been interested in polypodiums for 30 years, and has been the BSBI expert (referee) on the genus for 20 years.

          https://bsbi.org/Polypodium_Crib.pdf

          See https://scottishbotanistsconference.org/ for exhibits and posters, biographies of speakers and exhibitors and other information about the conference.

        14. Ecologie van Bestuivers en Bestuiving door Dr. Margaux Boeraeve (gastprofessor U Antwerpen)
          In deze video legt Dr. Margaux Boeraeve de ecologie van bestuivers uit. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van deze cruciale insecten met voorbeelden van verschillende soorten, hun levenscyclus en het belang van bestuiving. Je leert ook technieken hoe je zelf naar bestuivers op zoek kan gaan. Medewerker: Ward Tamsyn

        15. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Heide en Hoogveen (prof dr T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar heides en hoogvenen in België. Je leert de karakteristieke biodiversiteit kennen, de ecologie en het beheer en herstel van deze ecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes. Soms is de geluidskwaliteit wat minder door wind helaas

        16. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Bossen (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar Belgische bossen. De karakteristieke biodiversiteit van verschillende bostypen wordt getoond, de ecologie wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op het beheer en herstel van gezonde en biodiverse bosecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.

        17. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Graslanden (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
          In deze video word je meegenomen naar Belgische graslanden. De karakteristieke biodiversiteit wordt getoond, de ecologie besproken en het beheer en herstel van graslanden. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geintegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.

        18. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)
        19. EUFORGEN Genetic diversity

          Watch all the webinars hosted by EUFORGEN on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public to generate debate, knowledge exchange and greater interaction within the forest genetics community.

          https://www.youtube.com/playlist?list=PLo0vLZs-7p3GGWpnqt29FivGHuG6i9xZW
          Throughout 2023, EUFORGEN has organised a series of webinars on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public, to generate debate and knowledge exchange. You can find all the recordings on our YouTube channel!

          https://www.youtube.com/@botanicalsocietyofbritaina7546
          https://www.youtube.com/watch?v=_i-ivou-NTs&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=2
          https://www.youtube.com/watch?v=wzR4Nv4oi2g&list=PL1PYIj03XG4DOyH0Cz5SoIabd9DcsmYzt&index=4
          https://www.youtube.com/watch?v=KU-sRhaNNnE&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=23

          Tim Termaat Assesing and explaining trends and threats on different scales Trending Dragonflies
          https://wur.yuja.com/Library/e7b2a8c9-7f11-486c-a413-3140dc9ae0b8/WatchVideo/2944927

          https://www.youtube.com/@botanicalsocietyofbritaina7546
          https://www.youtube.com/watch?v=_i-ivou-NTs&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=2
          https://www.youtube.com/watch?v=wzR4Nv4oi2g&list=PL1PYIj03XG4DOyH0Cz5SoIabd9DcsmYzt&index=4
          https://www.youtube.com/watch?v=KU-sRhaNNnE&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=23











          Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

          (Diptera: Dolichopodidae)

          M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

          Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.



          Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

          (Diptera: Dolichopodidae)

          M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

          Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.


          Lezingen worden door IVN Delft in samenwerking met de andere Delftse natuurorganisaties, Vogelwacht Delft en KNNV Delfland.

          Ontdekkingen en interessante waarnemingen in Delft en ruime omgeving in 2022/2023.

          Het programma voor het komende lezingenseizoen is:

          20 oktober 2022: Bomen en bossen in Delft en omgeving door Cor Nonhof.
          Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Bomen en bossen in Delft en omgeving.

          1 december 2022: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken! door Kees Mostert. Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Zestig jaar Vogelwacht Delft.

          12 januari 2023: Planktonium door fotograaf en filmmaker Jan van IJken.

          9 februari 2023: Atlas van boomstad Delft / De stad als bos door professor R. van der Velde

          9 maart 2023: De Groenzoom door Cor

          13 april 2023: OnderWaterWereld Delft en omgeving door Ernst Raaphorst.

          Naar alle waarschijnlijkheid bieden we deze lezingen op 2 manieren aan: fysiek in de Papaver en online via stream via YouTube/Zoom. Houdt onze website in de gaten voor het aanmelden.

          https://www.natuurfotografie.nl/webinars

        20. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
          https://ebooks.ub.rug.nl/34/
          De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
          Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

          Item Type: Book
          Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
          Series Name: 0
          Language: Dutch
          Publisher: University of Groningen
          Place of Publication: Amersfoort
          Status: Published
          Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
          Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
          Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
          URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
          https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
          https://ebooks.ub.rug.nl/34/

        Publicado el diciembre 13, 2023 07:08 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        14 de diciembre de 2023

        521.Year in Review Deep Dive — Live!

        With subtitles

        We had the privilege of hosting Sam on iNaturalist) a few weeks ago, who was visiting from Texas. One of our most enthusiastic and eloquent supporters, Sam was featured in the 2016 NPR article about iNaturalist (see link below). He talks about how he uses iNaturalist for engagement, and about its use in urban ecology.

        http://www.npr.org/sections/alltechco...

        Er is een belangrijke stap gemaakt met het bundelen van zo veel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata om een trendanalyse uit te voeren met een goede wetenschappelijke borging en context. Doel is om de robuustheid en transparantie van de kennis over glasaalintrek te vergroten, in beginsel gebaseerd op kruisnetdata. Hierdoor kunnen belanghebbenden zoals beleidsmakers, visserijsector, wetenschap en natuurorganisaties beter met elkaar in gesprek en doelgerichter samenwerken.

        Tijdens het webinar van 14 september werd dieper ingegaan op welke data er in Nederland en België beschikbaar zijn en hoe deze data zijn gebruikt. Ook werden voor het eerst resultaten uit de analyses gedeeld en besproken. Je kunt het webinar hier terugkijken.

        EUFORGEN Genetic diversity

        Watch all the webinars hosted by EUFORGEN on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public to generate debate, knowledge exchange and greater interaction within the forest genetics community.

        https://www.youtube.com/playlist?list=PLo0vLZs-7p3GGWpnqt29FivGHuG6i9xZW
        Throughout 2023, EUFORGEN has organised a series of webinars on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public, to generate debate and knowledge exchange. You can find all the recordings on our YouTube channel!

        Tim Termaat Assesing and explaining trends and threats on different scales Trending Dragonflies
        https://wur.yuja.com/Library/e7b2a8c9-7f11-486c-a413-3140dc9ae0b8/WatchVideo/2944927

        https://www.youtube.com/@botanicalsocietyofbritaina7546
        https://www.youtube.com/watch?v=_i-ivou-NTs&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=2
        https://www.youtube.com/watch?v=wzR4Nv4oi2g&list=PL1PYIj03XG4DOyH0Cz5SoIabd9DcsmYzt&index=4
        https://www.youtube.com/watch?v=KU-sRhaNNnE&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=23

        Tim Termaat Assesing and explaining trends and threats on different scales Trending Dragonflies
        https://wur.yuja.com/Library/e7b2a8c9-7f11-486c-a413-3140dc9ae0b8/WatchVideo/2944927

        https://www.youtube.com/@botanicalsocietyofbritaina7546
        https://www.youtube.com/watch?v=_i-ivou-NTs&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=2
        https://www.youtube.com/watch?v=wzR4Nv4oi2g&list=PL1PYIj03XG4DOyH0Cz5SoIabd9DcsmYzt&index=4
        https://www.youtube.com/watch?v=KU-sRhaNNnE&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=23

        Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

        (Diptera: Dolichopodidae)

        M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

        Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.


        Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

        (Diptera: Dolichopodidae)

        M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

        Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.


        Lezingen worden door IVN Delft in samenwerking met de andere Delftse natuurorganisaties, Vogelwacht Delft en KNNV Delfland.

        Ontdekkingen en interessante waarnemingen in Delft en ruime omgeving in 2022/2023.

        Het programma voor het komende lezingenseizoen is:

        20 oktober 2022: Bomen en bossen in Delft en omgeving door Cor Nonhof.
        Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Bomen en bossen in Delft en omgeving.

        1 december 2022: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken! door Kees Mostert. Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Zestig jaar Vogelwacht Delft.

        12 januari 2023: Planktonium door fotograaf en filmmaker Jan van IJken.

        9 februari 2023: Atlas van boomstad Delft / De stad als bos door professor R. van der Velde

        9 maart 2023: De Groenzoom door Cor

        13 april 2023: OnderWaterWereld Delft en omgeving door Ernst Raaphorst.

        Naar alle waarschijnlijkheid bieden we deze lezingen op 2 manieren aan: fysiek in de Papaver en online via stream via YouTube/Zoom. Houdt onze website in de gaten voor het aanmelden.

        e vervolgen de top-10 van best gelezen NDE-nieuwsberichten in 2023. Op nr. 9: de ‘Gids voor het maken van linked data stories’. Samensteller en toentertijd RCE-trainee Marije Timmermans laat hierin zien dat je datastories en andere presentatievormen met linked data kunt zien als een gesamtkunstwerk van databeheerders, inhoudelijk specialisten en communicatieadviseurs. Ieder levert vanuit zijn of haar specialisme een bijdrage. Benieuwd welke? Lees de gids: https://bit.ly/3ICIXAr

        hashtag#nr9 hashtag#top10NDEbestgelezennieuwsberichten hashtag#erfgoed hashtag#digitaalerfgoed hashtag#netwerkdigitaalerfgoed hashtag#linkeddata hashtag#datastories Cultural Heritage Agency of the Netherlands

        https://forum.inaturalist.org/t/expanded-id-help-functionality-in-app/395

        https://www.natuurfotografie.nl/webinars


      40. https://ebooks.ub.rug.nl/34/
        De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van WereldklasseSinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

        Item Type: Book
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Series Name: 0
        Language: Dutch
        Publisher: University of Groningen
        Place of Publication: Amersfoort
        Status: Published
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
        Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
        URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/


      41. https://www.youtube.com/watch?v=IjcuqXHLyPU

        https://www.vogelsamsterdam.nl/do-21-sept-2023-2000-uur-samen-leven-met-vogels-pakhuis-de-zwijger/
        Arnout Jan Rossenaar
        https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels
        NU op KPN en Budget

        In 2022 verscheen de ‘Vogelatlas Amsterdam’, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers staan deze avond centraal.

        Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak. Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland. Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten. Heb jij hart voor vogels? Kom luisteren en praat mee!

      42. Publicado el diciembre 14, 2023 07:07 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        19 de diciembre de 2023

        522.Inheemse soorten met wilde populaties in Groningen

        https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Attentielijst_bedreigde_wilde_bomen_en_struiken_-_Groningen
        https://wildebomen.nl/
        Een groot deel van Groningen is arm aan oude bossen en houtwallen. In het zuiden van de provincie Groningen komen drie landschappen belangrijk voor wilde bomen en struiken: de Doezemer Mieden, het Westerkwartier en in het oosten Westerwolde met het dal van de RuitenAa. De Doezemer Mieden sluiten aan op de Noordelijke Friese Wouden. Het is een waterrijk oud ontginningslandschap met zwarte elzen, zachte berk en schietwilg, met o.a. tweestijlige meidoorn, grootvruchtige meidoorn, geoorde wilg en heggenroos.

        Het Westerkwartier is nog weinig onderzocht maar herbergt zeker verrassingen waaronder meidoorns en wilde rozen. Westerwolde is een bijzonder genenbronnengebied met beekbegeleidende bosrestanten. We zien er zwarte els, es en zomereik met verder o.a. tweestijlige meidoorn, grootvruchtige meidoorn, kale struweelroos, wilde kardinaalsmuts, gewone vogelkers en Gelderse roos. Opmerkelijk is dat de hier voorkomende grootvruchtige meidoorn een andere variëteit is dan de populatie van het potkleigebied Roden-Norg. Diverse ook minder zeldzame soorten zoals Gelderse roos, gewone vogelkers, zomereik, wilde hazelaar, hondsroos, geoorde wilg, es, en eenstijlige meidoorn zijn kwetsbaar geworden. Enkele kansrijke gebieden zijn in de provincie nog niet of onvoldoende onderzocht. Aanbevolen wordt om deze ook in kaart te brengen.

        https://wildebomen.nl/
        https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Attentielijst_bedreigde_wilde_bomen_en_struiken_-_Groningen
        https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Bedreigde_wilde_bomen_en_struiken
        https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Thema/Wilde_bomen_en_struiken

        Attentielijsten per Provincie

      43. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken
      44. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Drenthe
      45. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Friesland
      46. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Gelderland
      47. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Groningen
      48. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Limburg
      49. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Noord-Brabant
      50. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Noord-Holland
      51. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Overijssel
      52. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Utrecht
      53. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Zeeland
      54. Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken - Zuid-Holland
      55. Bedreigde wilde bomen en struiken - soortbeschrijvingen
      56. EUFORGEN Genetic diversity

        Watch all the webinars hosted by EUFORGEN on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public to generate debate, knowledge exchange and greater interaction within the forest genetics community.

        https://www.youtube.com/playlist?list=PLo0vLZs-7p3GGWpnqt29FivGHuG6i9xZW
        Throughout 2023, EUFORGEN has organised a series of webinars on different topics related to forest genetic diversity, accompanied by the best experts in the field and open to the public, to generate debate and knowledge exchange. You can find all the recordings on our YouTube channel!

        Tim Termaat Assesing and explaining trends and threats on different scales Trending Dragonflies
        https://wur.yuja.com/Library/e7b2a8c9-7f11-486c-a413-3140dc9ae0b8/WatchVideo/2944927

        https://www.youtube.com/@botanicalsocietyofbritaina7546
        https://www.youtube.com/watch?v=_i-ivou-NTs&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=2
        https://www.youtube.com/watch?v=wzR4Nv4oi2g&list=PL1PYIj03XG4DOyH0Cz5SoIabd9DcsmYzt&index=4
        https://www.youtube.com/watch?v=KU-sRhaNNnE&list=PL1PYIj03XG4AD0RNj3LwPRStOH7GvRCO8&index=23

        Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

        (Diptera: Dolichopodidae)

        M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

        Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.


        Verspreidingsatlas van Nederlandse slankpootvliegen.

        (Diptera: Dolichopodidae)

        M. Pollet en H.J.G. Meuffels 2023. e-only

        Dit is de eerste atlas van slankpootvliegen (Diptera: Dolichopodidae) van Nederland, wat wellicht weinigen verbaast. Best weinig entomologen zijn vertrouwd met deze familie en door de geringe grootte van de meeste soorten is het ook vaak niet eenvoudig ze met zekerheid op naam te brengen. We hopen alvast dat deze atlas hiervoor een eerste stapsteen kan zijn. Want slankpootvliegen verdienen absoluut meer aandacht. Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar. Download hem gratis via deze link.


        https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/75094-403-50-jaar-jeugdbondsuitgeverij-njn-jnm-destijds-kjn-en-cjn-gratis-pdf-jbu-tabellen

        Lezingen worden door IVN Delft in samenwerking met de andere Delftse natuurorganisaties, Vogelwacht Delft en KNNV Delfland.

        Ontdekkingen en interessante waarnemingen in Delft en ruime omgeving in 2022/2023.

        Het programma voor het komende lezingenseizoen is:

        20 oktober 2022: Bomen en bossen in Delft en omgeving door Cor Nonhof.
        Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Bomen en bossen in Delft en omgeving.

        1 december 2022: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken! door Kees Mostert. Voor het herbekijken van de lezing: klik op: Zestig jaar Vogelwacht Delft.

        12 januari 2023: Planktonium door fotograaf en filmmaker Jan van IJken.

        9 februari 2023: Atlas van boomstad Delft / De stad als bos door professor R. van der Velde

        9 maart 2023: De Groenzoom door Cor

        13 april 2023: OnderWaterWereld Delft en omgeving door Ernst Raaphorst.

        Naar alle waarschijnlijkheid bieden we deze lezingen op 2 manieren aan: fysiek in de Papaver en online via stream via YouTube/Zoom. Houdt onze website in de gaten voor het aanmelden.

        https://www.inaturalist.org/posts/75094-403-50-jaar-jeugdbondsuitgeverij-njn-jnm-destijds-kjn-en-cjn-gratis-pdf-jbu-tabellen

        https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nph.19422 Ongoing convergent evolution of a selfing syndrome threatens plant–pollinator interactions

        https://www.schmetterlinge-bw.de/Lepi/Content.aspx?id=3322

        https://www.inaturalist.org/posts/75094-403-50-jaar-jeugdbondsuitgeverij-njn-jnm-destijds-kjn-en-cjn-gratis-pdf-jbu-tabellen

        https://jeugdbondsuitgeverij.nl/digitaal-archief/

        https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/75094-403-50-jaar-jeugdbondsuitgeverij-njn-jnm-destijds-kjn-en-cjn-gratis-pdf-jbu-tabellen'

        e vervolgen de top-10 van best gelezen NDE-nieuwsberichten in 2023. Op nr. 9: de ‘Gids voor het maken van linked data stories’. Samensteller en toentertijd RCE-trainee Marije Timmermans laat hierin zien dat je datastories en andere presentatievormen met linked data kunt zien als een gesamtkunstwerk van databeheerders, inhoudelijk specialisten en communicatieadviseurs. Ieder levert vanuit zijn of haar specialisme een bijdrage. Benieuwd welke? Lees de gids: https://bit.ly/3ICIXAr

        hashtag#nr9 hashtag#top10NDEbestgelezennieuwsberichten hashtag#erfgoed hashtag#digitaalerfgoed hashtag#netwerkdigitaalerfgoed hashtag#linkeddata hashtag#datastories Cultural Heritage Agency of the Netherlands
        https://forum.inaturalist.org/t/expanded-id-help-functionality-in-app/395

        https://www.natuurfotografie.nl/webinars


      57. https://ebooks.ub.rug.nl/34/
        De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van WereldklasseSinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

        Item Type: Book
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Series Name: 0
        Language: Dutch
        Publisher: University of Groningen
        Place of Publication: Amersfoort
        Status: Published
        Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
        Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
        Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
        URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
        https://ebooks.ub.rug.nl/34/

      58. NATUURLEZING: ‘INTO THE ARTIC’
        Deze avond vertelt Kees over zijn reizen naar het hoge noorden. Gebaseerd op twee bootreizen die vanuit Nederland via een aantal Schotse eilanden, Faeröer, IJsland, Jan Mayen en vervolgens langs en door het pakijs naar Spitsbergen voeren. De nadruk ligt op vogels en zeezoogdieren, maar ook het landschap, cultuurhistorie en planten komen aan bod. Veel van deze vogels komen in de winter naar onze streken, maar er zijn ook vogels die in het hoge noorden blijven zoals de ivoormeeuw, koningseider en Stellers eider.

      59. https://www.youtube.com/watch?v=IjcuqXHLyPU

        https://www.vogelsamsterdam.nl/do-21-sept-2023-2000-uur-samen-leven-met-vogels-pakhuis-de-zwijger/
        Arnout Jan Rossenaar
        https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels
        NU op KPN en Budget

        In 2022 verscheen de ‘Vogelatlas Amsterdam’, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers staan deze avond centraal.

        Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak. Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland. Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten. Heb jij hart voor vogels? Kom luisteren en praat mee!


      60. https://www.vogeltrekatlas.nl/
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto's%20in%20Zuid-Holland%20in%202023_V7_DEF_klein.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Broedsucces%20en%20ruimtegebruik%20van%20grutto%20in%20de%20Krimpenerwaard%202021.pdf

        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Vogels%20in%20De%20Nesse%20en%20Berkenwoude%202021_DEF.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%202019%20Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse_2018.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/report_Krimpenerwaard_SK_20112019.pdf
        https://lowland-ecology.network/project/plas-dras-voor-kievit-in-agrarisch-gebied
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapportage%20Effect%20van%20beheer%20kievit%20eindrapport%20LOWRES.pdf
        https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto%20in%20Zuid-Holland%20in%202022.pdf
        https://www.vogeltrekatlas.nl/


      61. https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-2023
        https://maasduinen-ecotop.nl/
        https://maasduinen-ecotop.nl/maasduinen-ecotop-2023
        https://depelen-ecotop.nl/
        https://depelen-ecotop.nl/peelvenen-ecotop-2024
        https://depelen-ecotop.nl/archief/de-pelen-ecotop-2019/
        https://depelen-ecotop.nl/archief/
        https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-archief

      62. Holland komt vreemd genoeg de veldleeuwerik alleen voor op..Texel . Hazen zijn wel weer heel algemeen in Noord Top Of Holland. Vlas is een aantrekkelijk habitat voor Veldleeuwerik..en

        https://www.wierde-en-dijk.nl/projecten/akkerbeheer/Rapportage_MAS_onderzoek11-12-13.pdf Gele Kwikstraat is echt een Groningse Oldambtse akkervogel. Graspieper is een veenkoloniale vogel net als de Kwartel en op de zandgronden Bij Oos.. Fazant zit overal..behalve in Flevoland. De scholekster een een typische vogel van de Stad GRONINGEN!!! De Grasmus is een vogel van de Groingen Onlanden, Pasterswolde
        https%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fpub%2F1021887%2FIDB20210290003003.pdf
        https://anog.nl/wp-content/uploads/2022/05/Actieplan-Akkervogels-Groningen-2022-2030-WEB.pdf
        https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021887/IDB20210290003003.pdf
        https://assets.grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2023/12/14135802/Trends-van-akkervogels-in-Flevoland-2011-2023.pdf
        https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2023/11/1176-CLMdeelrapport_Biomonitoring_Drenthe-web.pdf
        JaarBoek BoerenLandVogels https://www.landschapnoordholland.nl/files/2024-01/Jaarboek%20Boerenlandvogels%202023.pdf Alle gegevens voor iedereen beschikbaar
        De provincie Noord-Holland streeft naar zo veel
        mogelijk delen van gegevens. Daarom zijn sinds
        begin 2023 de resultaten van onze meetnetten
        ook te downloaden via het dataportaal van de
        provincie.
        De gegevens zijn te selecteren en te downloaden
        via https://geoapps.noord-holland.nl/
        kaartenportaal/apps/MapSeries/index.html?appi
        d=e85fc52939f240ba9ef5164b5e203fb2&entry=2
        Kies voor de optie Geodata downloaden.
        Onder de kaartlaag PPLG zijn dan de


      63. Publicado el diciembre 19, 2023 09:23 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        30 de diciembre de 2023

        523.Warmtewissel Tarnoc Postcode Lotteries Green Challenge www.greenchallenge.info

        1. Tarnoc is één van de 25 genomineerden van de Postcode Lotteries Green Challenge 2021. Dit is een van de grootste competities op het gebied van duurzaam ondernemen.

          Dit is een gewelidige kans om de Turbineketel verder te ontwikkelen en sneller op de markt te brengen. Begin september horen wij of Tarnoc één van de vijf finalisten is die mag strijden om de hoofdprijs tijdens de finale op 14 oktober.

          Kijk voor meer informatie op www.greenchallenge.info

        2. In plaats van af te gaan op het opruiende cherrypicking van non-experts kun je ook dit uitgebreide, recente overzichtsartikel lezen!

          klimaatverandering

          Lees het gratis: https://rdcu.be/dhHdp

        3. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/radarbeelden-laten-zien-als-het-vuurwerk-losbarst-vliegen-vogels-alle-kanten-op~b4d3db56/
          "Met oud en nieuw zijn er gemiddeld zo'n duizend keer meer vogels in de lucht dan tijdens een normale nacht. Dat effect reikt bovendien ver: zelfs op tien kilometer afstand van vuurwerk vliegen er nog tien keer zoveel vogels op."
          https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/radarbeelden-laten-zien-als-het-vuurwerk-losbarst-vliegen-vogels-alle-kanten-op~b4d3db56/
          Het begin van 1 januari, klokslag middernacht. Terwijl de mensen in Bergen op Zoom elkaar massaal een gelukkig nieuwjaar wensen, is het nog rustig op het nabijgelegen Markiezaatsmeer. Maar dat verandert snel, zo blijkt uit de radarbeelden. Als de vuurpijlen de lucht in gaan, verlaten de 15.000 kokmeeuwen in het natuurgebied hun slaapplaats.

          Vrijwilligers van vogelonderzoeksinstituut Sovon houden al jaren via fijnmazige radarbeelden de vogeltrek bij. Dat levert ook in de nieuwjaarsnacht een hoop informatie op. Zo trekken de meeuwen bij Bergen op Zoom - voor de leek verrassend - niet westelijk, de stille wateren van de Oosterschelde op. Ze zoeken hun heil juist boven land, vooral in de bossen op de Brabantse Wal.

          “Dat is normaal gesproken het gebied waar ze hun voedsel vandaan halen”, licht Hans van Gasteren toe. Hij is als hoofd bureau natuur bij de luchtmacht betrokken bij de vogelradars op militaire vliegvelden, en tevens onderzoeker bij Sovon. “Ze mijden wel de bebouwde kom van Bergen op Zoom, waar veel vuurwerk wordt afgestoken. De meeuwen gaan op hun paniekvlucht uiteindelijk naar een plek die ze kennen.”

        4. Editor's choice and Forum:
          Patchy indirect effects of predation: predators contribute to landscape heterogeneity and ecosystem function via localized pathways
          https://twitter.com/Oikos_Journal
          https://bit.ly/40o8wg5

        5. Lezing van Prof. Dr. Thijs Kuiken, Professor of Comparative Pathology aan het Erasmus MC tijdens de Victor Westhofflezing 2023 in Nijmegen.

          Lezing van Prof. Dr. Thijs Kuiken, Professor of Comparative Pathology aan het Erasmus MC tijdens de Victor Westhofflezing 2023 in Nijmegen.

        6. Opname OBN Kennisuur Omvorming Landbouwgronden 14 dec. 2023

          Opname OBN Kennisuur Omvorming Landbouwgronden 14 dec. 2023

        7. Victor Westhofflezing 2023: Jantien de Boer

          Victor Westhofflezing 2023: Jantien de Boer


        8. Lang leve de Aarde. Oratie van Caroline Slomp, ter gelegenheid van de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Geomicrobiologie en Biogeochemie aan de Radboud Universiteit, op 15 september 2023.

          Lang leve de Aarde. Oratie van Caroline Slomp, ter gelegenheid van de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Geomicrobiologie en Biogeochemie aan de Radboud Universiteit, op 15 september 2023.


        9. Klimaateffecten op de riviernatuur - welke maatregelen kun je nemen?
          Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder belicht zijn de ecologische effecten van klimaatverandering in en langs de rivieren. Het OBN-rapport Klimaateffecten op riviernatuur geeft inzicht in de effecten, maar biedt ook handvatten voor mitigerende maatregelen. Deze film geeft kort weer welke effecten het klimaat heeft op de riviernatuur en welke maatregelen er te nemen zijn.

          Klimaateffecten op de riviernatuur - welke maatregelen kun je nemen?

        10. Victor Westhofflezing 2022: Prof. Dr. Louise Vet
          Prof. Dr. Louise Vet gaat in haar lezing in op het thema: Biodiversiteitsherstel: illusie of doorbraak?

          De 22ste Victor Westhofflezing werd uitgesproken op maandag 13 juni 2022 in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Lees meer op www.ru.nl/westhofflezing

          biodiversiteitsherstel #biodiversiteit #Deltaplanbiodiversiteit #RadboudUniversiteit #Westhofflezing #Biodiversiteit

          Victor Westhofflezing 2022: Prof. Dr. Louise Vet

        11. Im Süden Deutschlands ist der Winter noch in voller Pracht zu bestaunen. Doch für die tierischen Bergbewohner ist er eine scheinbar ständige Herausforderung.

          Die vielen Anpassungen in der Natur belegen: Der eisige Winter ist fester Bestandteil des natürlichen Jahreslaufs und der Lebenswelt der Arten. Sie sind an Kälte und Frost angepasst. Deswegen leiden die Tiere und Pflanzen der schneereichen Gebiete am Alpenrand besonders unter dem Klimawandel und geraten mit dem unberechenbaren Auf und Ab der Schneegrenze ins Trudeln. Wie lange noch können sie mit den klimatischen Veränderungen Schritt halten?
          https://www.ardmediathek.de/video/abenteuer-erde/winter-am-alpenrand/wdr/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLXNvcGhvcmEtOTg5YzI2ZDMtNmE1YS00Y2U0LWFkMWMtNDMxMTlmYTE4NTA1

        12. Vor der französischen Südküste spielt sich unter Wasser ein Drama ab. Ein altes Tümmlerweibchen hat den Anschluss verloren. Als Älteste führte sie bislang ihre Gruppe an.

          Doch nun kann sie sich nicht mehr erinnern, wie sie in das Gewirr aus Fischernetzen geraten ist. Sie braucht dringend Luft zum Atmen. Wird sie nach vielen erfolgreichen Jahren als Matriarchin nun in einem Fischernetz ersticken? Dies ist nur eine von vielen, oft dramatischen Geschichten des Mittelmeers und seiner tierischen Bewohner. Und sie alle werfen die Frage auf: Hat die vielfältige Unterwasserwelt, bei all ihrer Widerstandsfähigkeit, noch eine Chance?

          Weniger anzeigen
          https://www.ardmediathek.de/video/abenteuer-erde/magisches-mittelmeer-unter-delfinen/wdr/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLXNvcGhvcmEtYzRhNzZlMTUtNGMwZi00NDQ0LTg3MzItNDA1NjczNGIyM2E0

        13. Mitten im Pazifik liegt die Südsee - tausende Inseln meist vulkanischen Ursprungs. Wissenschaftler aus Deutschland forschen hier auf Feuerbergen, im Dschungel und unter Wasser.
          Ein altes Tümmlerweibchen hat den Anschluss verloren. Etwa 4.000 Kilometer weiter südöstlich, vor der wild zerklüfteten Küste Griechenlands, ist währenddessen der mehrfache Weltmeister im Freitauchen, Guillaume Néry, auf der Suche nach einem der seltenste
          https://www.ardmediathek.de/video/terra-x/abenteuer-suedsee/zdf/Y3JpZDovL3pkZi5kZS9QUk9EMS9TQ01TX2MwMzMxM2VkLTFjMTItNGY3Yi04ZDQ0LWJlZjU2YmNkZWQ4OQ

        14. Die Ostsee ist das jüngste Meer der Erde und erst nach der letzten Eiszeit entstanden. Es scheint so vertraut, bietet aber viele Überraschungen. Wind und Wellen formen bis heute die Ufer der Ostsee. Diese Folge führt in eine Welt aus Zehntausenden von Inseln zwischen Estland dem schwedischen Gotland und dem finnischen Schärenmeer.
          https://www.ardmediathek.de/video/expeditionen-ins-tierreich/wilde-ostsee-von-estland-bis-finnland/ndr/Y3JpZDovL25kci5kZS9iYzg4Yzc3My02ZWMyLTQ2M2QtYjE5NC1jMmNmMGNmNDQ1MGY

        15. Op 11 juli 2022 verscheen de eerste foto van de James Webb Space Telescope. Dit beeld is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe, en bekend als Webb's First Deep Field. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengteafstand houdt. Tijdens dit symposium staan we stil bij de vele verrassende ontdekkingen door deze meest gevoelige ruimtetelescoop ooit.

          De James Webb Space Telescope is 's werelds belangrijkste observatorium voor ruimtewetenschap. De telescoop wordt gebruikt om mysteries in ons zonnestelsel te bestuderen, kijkt naar verre werelden rond andere sterren, en de geeft ons toegang tot het vroege heelal, toen de eerste generaties sterren, zwarte gaten en melkwegstelsels ontstonden. Onderzoekers kunnen nu in detail de massa's, leeftijden, geschiedenis en samenstelling van de sterrenstelsels bestuderen, nu Webb op zoek is naar de vroegste sterrenstelsels in het heelal.

          Welkom door Rens Waters, hoogleraar astrofysica, Radboud Universiteit Nijmegen

          Gillian Wright, Director at the UK Astronomy Technology Centre in Edinburgh, UK - The JWST Mission and the MIRI instrument (lezing in Engels)

          Anna de Graaff, postdoc, Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg, Duitsland - Op ontdekkingsreis naar het vroege heelal met de James Webb Space Telescope

          Inga Kamp, hoogleraar stervorming, planeetvorming en chemie van sterren, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen - Een nieuwe kijk op planeetvorming met de James Webb Space Telescope

          Michiel Min, senior onderzoeker astronomie, SRON Netherlands Institute for Space Research - De eigenschappen van exoplaneten ontrafeld met de James Webb Space Telescope
          https://www.youtube.com/live/16bG6aDe5nU
          Discussie met panel en publiek onder leiding van Rens Waters.

        16. https://ebooks.ub.rug.nl/34/
          De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van WereldklasseSinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

          Item Type: Book
          Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
          Series Name: 0
          Language: Dutch
          Publisher: University of Groningen
          Place of Publication: Amersfoort
          Status: Published
          Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
          Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
          Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
          URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
          https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
          https://ebooks.ub.rug.nl/34/
          https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Wadden%20DEF%20print.pdf
          https://www.overland.nl/NeefjesCultuurhistorischeIJsselmeerbio.pdf

        17. https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Wadden%20DEF%20print.pdf
          Het Waddengebied is meer dan natuur alleen. Wat wij nu unieke natuur noemen is het resultaat van een samenspel tussen natuurlijke processen en eeuwenlang menselijk gebruik. Nog overal zijn sporen van menselijk gebruik te zien, die bijgedragen aan de landschappelijke en ecologische rijkdom van het Waddengebied: de Waddenzee, de Waddeneilanden en het Waddenland, dat zijn de door de zee afgezette kleistreken op het vasteland. Meindert Schroor is één van de grootste deskundigen op het terrein van het Waddengebied en zijn bewoners.

          Deze biografie laat uitgebreid het menselijke en historische verhaal zien van een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden. De auteur gaat ook in op actuele verschijnselen in het Waddengebied: gentrification, de noodzaak van een hernieuwde ruimtelijke ordening, de band tussen eilanden en vasteland.

        18. NATUURLEZING: ‘INTO THE ARTIC’
          Deze avond vertelt Kees over zijn reizen naar het hoge noorden. Gebaseerd op twee bootreizen die vanuit Nederland via een aantal Schotse eilanden, Faeröer, IJsland, Jan Mayen en vervolgens langs en door het pakijs naar Spitsbergen voeren. De nadruk ligt op vogels en zeezoogdieren, maar ook het landschap, cultuurhistorie en planten komen aan bod. Veel van deze vogels komen in de winter naar onze streken, maar er zijn ook vogels die in het hoge noorden blijven zoals de ivoormeeuw, koningseider en Stellers eider.

          https://www.overland.nl/NeefjesCultuurhistorischeIJsselmeerbio.pdf

        19. https://www.youtube.com/watch?v=IjcuqXHLyPU

          https://www.vogelsamsterdam.nl/do-21-sept-2023-2000-uur-samen-leven-met-vogels-pakhuis-de-zwijger/
          Arnout Jan Rossenaar
          https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels
          NU op KPN en Budget

          In 2022 verscheen de ‘Vogelatlas Amsterdam’, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers staan deze avond centraal.

          Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak. Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland. Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten. Heb jij hart voor vogels? Kom luisteren en praat mee!

        20. BBC WinterWatch GoldCrest


          his evening, BBC Winterwatch showed our goldcrest migration research with the Motus telemetry network - what an honour to be featured in such a monumental wildlife programme!

          Do you want to know more about our songbird telemetry studies on goldcrests, starlings and skylarks? Check the details here: https://lnkd.in/gW42j5GW

          bbcwinterwatch #winterwatch #goldcrest #motuswildlifetracking #telemetry #migrationecology #ringbaanvlieland #ringbaancastricum Wageningen Marine Research Wageningen University & Research Spurn Bird Observatory Trust Ltd

          https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/marine-research/show-marine/telemetry-study-songbirds.htm
          Wageningen Marine Research and Wageningen Environmental Research, in cooperation with the ringing sites Vlieland and Castricum, conduct telemetry research into these species. Each year, we tag about thirty skylarks and thirty starlings and follow their flight movements with the MOTUS telemetry network. Preliminary results show that skylarks mainly migrate at night and often follow the coastline, although some have flown over the German Bight during spring migration. Starlings are usually active during the day and show a lot of back and forth movements, but when the conditions are right, they can cross the North Sea within a few hours.

        21. https://nadaba.net/fr
          https://nadaba.net/nl
          https://nadaba.net/en
          https://forum.inaturalist.org/t/hub-for-finding-identification-guides/38640/23
          https://nadaba.net/nl/search/results
          https://nadaba.net/nl/search/by/geo/602 5
          Not only guides, also a website
          https://nadaba.net/nl/tool/28281-inaturalist 16
          Het doel van NADABA is om de hulpmiddelen te catalogiseren die worden gebruikt om de fauna en flora van de hele wereld te identificeren en te lokaliseren
          Elke soort hulpmiddel kan daar worden gecatalogiseerd, fysiek of virtueel: veldgidsen, atlassen, flora's, wetenschappelijke artikelen, determinatiesleutels, monografieën, boeken, websites, blogs, forums, enz.
          De bijzonder efficiënte zoekmodule maakt het mogelijk om elk hulpmiddel snel te vinden volgens de gekozen criteria: taxonomische groep, geografisch gebied en type hulpmiddel, evenals een vrij veld.
          NADABA is een participatieve site. Elke gebruiker die een account aanmaakt, kan hulpmiddelen registreren en het is voor hem mogelijk om zijn eigen bibliotheek te beheren, evenals persoonlijke lijsten zoals verlanglijsten en lijsten per geografische regio. NADABA staat nog in de kinderschoenen en heeft je nodig om zijn database te verrijken door je favoriete boeken en sites te registreren.
          Je kan nieuwe auteurs voorstellen, en ook uitgevers en geografische gebieden. Wanneer je het itemformulier invult, staan ��boven de velden auteurs, uitgevers en geografische gebieden de opties:

          • Stel een geografisch gebied voor
          • Stel een auteur / maker voor
          • Stel een nieuwe uitgever voor
            Nadaba zal evolueren dankzij de voorstellen van de gemeenschap. Dat is de doel.

          Nadaba is voor Naturalist Data Base
          https://forum.inaturalist.org/t/hub-for-finding-identification-guides/38640/23

        Publicado el diciembre 30, 2023 11:18 MAÑANA por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario